Nove ili polovne gume
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Re: Nove ili polovne gume
Skraćen je sada vek gumama u odnosu na neka stara vremena. Pre su gume bez problema izdržavale 50000km. Da li zbog uzimanja para i stvaranje veštačke potrebe, da li zbog većih brzina, veće težine, nižih profila, povećane specijalizacije guma za određene prilike i svrhu...uglavnom sada je gume potrebno menjati češće.
Koji auto vozis, koju dimenziju i koju gumu kad tako brzo slizes.
Polovne gume nisu skupe jer su pola kao nove ako gledamo one vece. Za male dimenzije jesu skupe a i slabo ih ima preko. Mislim na dimenzije 13 cola a 14 se nekako isplati.
Ovde sam negde procitao i to mi se dopalo bolje manja a dobra guma nego velika a losa. Toga sam se nagledao i nikako mi se ne dopada kad visim 17 i 18 a one ocajne. A ljudi voze. Samo jednom sam video da je neko uzeo 4 nov4 18 koja jedna kosta oko 30 000 dinara. U pitanju je firma svakako.
Moze neko da mi kaze da li on menja gume kad se smanji dubina sare ili kada predje odredjen broj KM?
Polovne gume nisu skupe jer su pola kao nove ako gledamo one vece. Za male dimenzije jesu skupe a i slabo ih ima preko. Mislim na dimenzije 13 cola a 14 se nekako isplati.
Ovde sam negde procitao i to mi se dopalo bolje manja a dobra guma nego velika a losa. Toga sam se nagledao i nikako mi se ne dopada kad visim 17 i 18 a one ocajne. A ljudi voze. Samo jednom sam video da je neko uzeo 4 nov4 18 koja jedna kosta oko 30 000 dinara. U pitanju je firma svakako.
Moze neko da mi kaze da li on menja gume kad se smanji dubina sare ili kada predje odredjen broj KM?
Standardi su iz godine u godinu viši, kola su brža, teža, aktivno bezbednija. U neku ruku je logično da gume koje imaju baš dobre karakteristike i kraće traju. Ja sam rotirao letnje po osovinama, jer su prednje završile skoro karijeru, za nepunih 30.000. Da crnjak bude veći, ovaj Semperit je ocenjen kao najtrajnija guma na prošlogodišnjem ADAC testu.starac vujadin napisao:Skraćen je sada vek gumama u odnosu na neka stara vremena. Pre su gume bez problema izdržavale 50000km. Da li zbog uzimanja para i stvaranje veštačke potrebe, da li zbog većih brzina, veće težine, nižih profila, povećane specijalizacije guma za određene prilike i svrhu...uglavnom sada je gume potrebno menjati češće.
Tapatalk 4
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Pa kada vozis azdajuftj napisao:Ja bi pevao da mi guma traje 50,000 km. Do sad dva seta promenio na oko 35,000 km ne zato što sam savestan nego je došlo do graničnika
A tek na motoru 6-7000 max.

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Evo ni moje Bridgestone nisu dugo izdrzale.. 30k km max i 4 leta, DOT im je 3009
Brzine idu u H-a !!!

Ja sa Hankook Ventus V12 Evo za 9.000 km na GTIu svukao saru oko 1mm... Trajale bi bar 30-40.000 pretpostavljam...
Tapatalk Post
Tapatalk Post
Za dobre gume i malo dinamičniju vožnju je oko 25kkm puna kapa da traju gume, ali to en znači da su u nuli nego imajo oko 2-3 mm kad se skidaju, jer postanu dosta slabije po kiši
Ja sam fabricke bridgestone b390 isterao oko 50000km...
Sent from Xperia Z
Sent from Xperia Z
Izdržao bi i Semperit 50k normalne vožnje sigurno, uz rotiranje između osovina.
Tapatalk 4
Tapatalk 4
JA imam na terasi jos one Firestone sa Z10, dot 2006, cuvam ih bezveze(ako zatreba), presle su preko 50.000km, sare imaju preko 4mm. Ja i sa novim Michelin gumama imam problema, ne smem ni da zamislim sta bi bilo sa polovnim...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Znaci nije problem u gumama nego u nasim vozacima. Ako se one tako brzo trose znaci da se ne vozi bas najbolje.
Djaba dobra guma ako opet ne postuje brzina.

- Day Walker
Ko što je DW napisao, a i sportskija guma ( npr dunlop sport maxx ) traje dosta manje od neke eco gume. Ja imam sistem da ne rotiram, jer prednje potrošim za sezonu, pa sledeče godine kupim 2 nove i stavim nazad, a one od nazad napred i takod alje..znači uvek imam nove gume i uvek kupim samo dve
. To važi kod letnih guma. Zimske imam dve sezone i menjam sve 4, iako je zadnjih godina ispalo, da nijedne nisam vozio više od sezone jer sam pre zamenjao avto 

- Day Walker
Nikada mi nece biti jasno zasto bi neko 2 nove stavio nazad a vec trosene napred
Razumeo bih da je pogon na zadnjim tockovima, al ono...

Brzine idu u H-a !!!

Day Walker napisao:Nikada mi nece biti jasno zasto bi neko 2 nove stavio nazad a vec trosene napred![]()
Da ne počinjemo debatu opet ( inače zadnje baš i nisu nešto potrošene posle jedne sezone ali... ), zadnji točkovim su dosta važni kod samog handlinga, posebno kod kračih avtomobila ( tipa corsa npr ), a i dosta opasnije je, da ti odnese zadnji kraj nego prednji, koga počneš pre da osečaš.
A najbolji test sam imao baš na svojoj bivšoj corsi C kad sam razbio felgu i imao sam dve zimske gume 175 65 14 napred, a nazad letne 185 55 15 i nije bile neke veče razlike u ponašanju, kad sam i nazada stavio 14 cola avto se dosta promenio. A i taj avto je imao tendencu da izleti preko zadnjeg kraja, kao i mnogi drugi kod" malo " dinamičnije vožnje
a i treče godine opet kupim dve gume, koje stvaim nazad i one od prošle godine napred i tako dalje...znači uvek kupim dve gume, i uvek imam top gume.
Poslednja izmena od maniaxxx u 06 Nov 2013, 19:26, izmenjeno 1 put ukupno.