Suzuki SX4 - generalna tema

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Suzuki SX4 - generalna tema

Post od Sloba »

Svake patosnice koje nisu tipske za SX4 su budž jer je velika razlika u kroju i veličini između vozačeve i suvozačeve patosnice. Tipskih ima u Gumaticu, ali ne znam kakav je kvalitet. Moje su originalne, pet godina stare... možda je za koji dinar više to ipak najbolje rešenje.

http://gumatic.com/prodavnica/auto-opre ... uzuki-sx4/
Korisnikov avatar
RobiNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Dec 2012, 09:03
Garaža: Vitara 2019 Premium 1.0, Yamaha X Max 125

Post od RobiNS »

Original je original, ali ove sa linka su mi nešto plitke...
pravo da ti kažem - nisam ni video kakve su originalne... ;)
Ko ume da se raduje – ima čemu da se raduje!
A ko ume da pati - često pati i bez razloga! D. Radović
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Isto je to, vidim po obliku da su kao moje. Za kvalitet i miris ne znam.

viewtopic.php?f=2&t=154#p2579

Ove iz Gumatica nemaju kačenje za pod na istom mestu kao originalne. Uz originalne se dobije plastični deo za učvršćivanje vozačeve patosnice, koji se montira u pod, kroz perforaciju na tepihu koja je fabrički ostavljena baš za tu namenu.
Korisnikov avatar
mikiwolf
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2013, 10:05
Garaža: Suzuki SX4 1.6 GS 2012

Post od mikiwolf »

Pisao sam ranije da sam prvi set pločica zamenio na 15Kkm na prvom servisu jer su bile pri kraju i da su mi napomenuli da je novi set malo tvrđi od originalnih, koje tada nisu imali. U pitanju je marka NIPPARTS koja, koliko sam uspeo da se informišem, generalno uopšte nije loš snabdevač rezervnim delovima. Ubrzo posle montaže zamenski set je počeo pomalo da cvili čemu ja i nisam pridavao većeg značaja jer se čulo samo sa spuštenim prozorima. Do juče sam sa tim kočnicama prešao nepunih 3000km.

Iznenađenje je usledilo kada je na tehničkom pregledu auto "pao", tj. utvrđeno je da nema dovoljnu silu na radnoj kočnici jer je ista ispod zakonskog minimuma. Čak je bila i opaska da je Yugo koji je bio neposredno pre mene imao veću silu kočenja. Konstatacija je da su pločice pretvrde, što se i videlo po stanju diskova koji su počeli da dobijaju brazde. Čovek koji radi teh. preglede je napomenuo da ovo nije prvi SX4 sa nešto manjom silom kočenja koji pregleda, ali da ni blizu nije bilo ovako kritično.

Slika

Na slici se vidi da je kočiona sila premala i da je grafik rasta sile suviše vertikalan. To dovodi do toga da prednji točkovi relativno lako blokiraju a da pre toga nemaju neku značajnu silu kočenja. To sam i osetio prošle nedelje kada sam u Kneza Miloša morao naglo da zakočim, učinilo mi se da su točkovi baš brzo blokirali što ni ABS nije uspeo da iskoriguje.

U ES su mi juče stavili originale, koje su ovaj put imali na stanju, i ugradnju nisu naplatili što su u prvi mah hteli ali sam im skrenuo pažnju da se ovde ipak radi o reklamaciji. Deo su morali da naplate jer je politika servisa i fabrike da na frikcione delove (pločice, lamele...) ne ide nikakva garancija. Pritom su skinute pločice bile kao nove, znači nisu potrošene, spaljene ili nešto treće već isključivo neadekvatne.

I šta raditi u takvoj situaciji a ne završiti u vrzinom kolu u kome je već duže vreme Bax? Teši me da je ovde jedina šteta bila tih ~35€ koliko su koštale te krš pločice, ali šta da je došlo do udesa zbog neadekvatnih kočnica, ko bi tada bio kriv?
Poslednja izmena od mikiwolf u 06 Nov 2013, 12:39, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Patosnice tipske imate kod onog tipa sto pravi u Sidu... Auto beli ili tako nesto... Odlican je kvalitet, malo su ruznjikave.
Korisnikov avatar
TRIO_driver
Reactions:
Pridružio se: 27 Avg 2013, 09:36
Garaža: Svašta nešto japansko interesantno.
Kontakt:

Post od TRIO_driver »

Nipparts je pakerska firma, od tog tipa nabavljaca je tesko djubre, imas mnogo kvalitetnijih, ali je prednost sto su najjeftinije u nabavci, i najveci rabat se dobija od uvoznika za njih, pa pretpostavljam da je ES hteo da resi problem nabrzaka za prvu pomoc, dok ne stignu originalne.

Cena uvek prati kvalitet, bilo i ostalo pravilo. Negde mozes proci malo jeftinije,a da je to pristojan kvalitet, ali kad je nesto jeftino, onda....

@Next: Jeste, firma se zove Auto beli, radim ja sa njima.
Trio Motors i Trio Servis - http://www.triomotors.rs ISUZU vozila - http://www.isuzu.co.rs
Korisnikov avatar
mikiwolf
Reactions:

Post od mikiwolf »

Da sam imao saznanja da su plocice neoriginalne a pogotovo tako loseg kvaliteta ne bi ni pristao na zamenu. Nazalost tu informaciju sam dobio po zavrsenom poslu. Nije bila stvar ustede.

Ali u svakom slucaju ne postoji opravdanje da iz ovlascenog servisa izadje tehnicki neispravno vozilo.

TTalk
Poslednja izmena od mikiwolf u 06 Nov 2013, 14:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

U Trio Motorsu sam pretprošle godine kupio Delphi pločice i od tada prešao 20+ hiljada km. Oko 40€ su bile, što jeste x2 u odnosu na puno toga što se nudi, ali su perfektne. Meko i dobro koče, pravilno bruse diskove, ne škripe, finu prašinu prave na felnama. I fabričke TRW su bile dobre pa razliku nisam ni osetio. Moj savet je - sam kupi delove i nosi im na ugradnju. Ništa ja njima ne verujem, a tvoj primer samo pojačava taj osećaj.
Korisnikov avatar
mikiwolf
Reactions:

Post od mikiwolf »

Eto, za koji dinar vise plocice odlicnog kvaliteta. Ali na njima je margina za zaradu sigurno manja nego na Nipparts-u pa se alavi odlucuju za cenu pre (bilo kakvog) kvaliteta.

TTalk
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

TRIO_driver napisao:Nipparts je pakerska firma, od tog tipa nabavljaca je tesko djubre, imas mnogo kvalitetnijih, ali je prednost sto su najjeftinije u nabavci, i najveci rabat se dobija od uvoznika za njih, pa pretpostavljam da je ES hteo da resi problem nabrzaka za prvu pomoc, dok ne stignu originalne.

Cena uvek prati kvalitet, bilo i ostalo pravilo. Negde mozes proci malo jeftinije,a da je to pristojan kvalitet, ali kad je nesto jeftino, onda....
Druzicemo se za jedno 2-3 nedelje, evo Zukiju se blizi 45000km sa plocicama iz prve ugradnje TRW.
Slika
Korisnikov avatar
RobiNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Dec 2012, 09:03
Garaža: Vitara 2019 Premium 1.0, Yamaha X Max 125

Post od RobiNS »

Bajk, ako ces u NS - javi se :thumbup:
ako stignes :pivo:
Ko ume da se raduje – ima čemu da se raduje!
A ko ume da pati - često pati i bez razloga! D. Radović
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

OK, dolazim u Trio da uradim servis, poseta stricu i naravno drugare iz N.S. :D
Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Možda odemo i zajedno, treba i ja da radim veliki servis. ;)
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

mikiwolf napisao:Pisao sam ranije da sam prvi set pločica zamenio na 15Kkm na prvom servisu jer su bile pri kraju i da su mi napomenuli da je novi set malo tvrđi od originalnih, koje tada nisu imali. U pitanju je marka NIPPARTS koja, koliko sam uspeo da se informišem, generalno uopšte nije loš snabdevač rezervnim delovima. Ubrzo posle montaže zamenski set je počeo pomalo da cvili čemu ja i nisam pridavao većeg značaja jer se čulo samo sa spuštenim prozorima. Do juče sam sa tim kočnicama prešao nepunih 3000km.

Iznenađenje je usledilo kada je na tehničkom pregledu auto "pao", tj. utvrđeno je da nema dovoljnu silu na radnoj kočnici jer je ista ispod zakonskog minimuma. Čak je bila i opaska da je Yugo koji je bio neposredno pre mene imao veću silu kočenja. Konstatacija je da su pločice pretvrde, što se i videlo po stanju diskova koji su počeli da dobijaju brazde. Čovek koji radi teh. preglede je napomenuo da ovo nije prvi SX4 sa nešto manjom silom kočenja koji pregleda, ali da ni blizu nije bilo ovako kritično.

Slika

Na slici se vidi da je kočiona sila premala i da je grafik rasta sile suviše vertikalan. To dovodi do toga da prednji točkovi relativno lako blokiraju a da pre toga nemaju neku značajnu silu kočenja. To sam i osetio prošle nedelje kada sam u Kneza Miloša morao naglo da zakočim, učinilo mi se da su točkovi baš brzo blokirali što ni ABS nije uspeo da iskoriguje.

U ES su mi juče stavili originale, koje su ovaj put imali na stanju, i ugradnju nisu naplatili što su u prvi mah hteli ali sam im skrenuo pažnju da se ovde ipak radi o reklamaciji. Deo su morali da naplate jer je politika servisa i fabrike da na frikcione delove (pločice, lamele...) ne ide nikakva garancija. Pritom su skinute pločice bile kao nove, znači nisu potrošene, spaljene ili nešto treće već isključivo neadekvatne.

I šta raditi u takvoj situaciji a ne završiti u vrzinom kolu u kome je već duže vreme Bax? Teši me da je ovde jedina šteta bila tih ~35€ koliko su koštale te krš pločice, ali šta da je došlo do udesa zbog neadekvatnih kočnica, ko bi tada bio kriv?
Da ti ja kazem, ja sam vracao i plocice, i to bas Trw, u Ap Sportu.
Nisu valjale nista. A da sam jos imao i napismeno da ne valjaju, ne bi odustao.
Ja sa Fas-om jesam u vrzinom kolu, ali sam vec reklamirao delova za 1500 evra, i uzecu sve sto su mi neispravno dali. Sto se mene tice, ne dam.

Sent from my ZTE-SKATE
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
mikiwolf
Reactions:

Post od mikiwolf »

Poštujem stav, nažalost, u tom trenutku sam procenio da bi me natezanje sa servisom sa druge strane koštalo mnogo više (i vremena i nezarađenog novca) od tih falš pločica koje sam platio.
Odgovori