Nove ili polovne gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Nove ili polovne gume

Post od Xepoj87 »

Dag,zakljucak je da si ti bio najveci protivnik polovnih guma,a sada caletu stavljas polovne Michelinke ;)

Sto se guma tice,slazem se,pozadi uvek bolje,pogotovo sto prednja vuca ima lagan zadnji deo,pa lakse bezi bulja...

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ko rotira gume, kad-tad pozadi moraju da dođu lošije, ali generalno se slažem sa napisanim.

Ja rotiram gume jer volim da se što pre otarasim sve 4, a ne da ih menjam dve po dve.
gumco
Reactions:
Pridružio se: 06 Nov 2013, 09:45

Post od gumco »

Alo ovde ima punuisica, omnih koji voze vece od 16 cola gume i kupuju nove. Svaka vama cast i na svesti i na parama koje imate. Kako god okrnemo voze se vise polovne gume i skoro svako vozi poovnu gumu.
Evo kako. Uzmete sve 4 nove i vozite jednu sezonu i one koje su bile na pogonskim uvek se vise potrose nege one gruge. A svedece sezone stvaite obrnuto tako da opet na jednom delu vozila imate gume koje su vise potrosene i one su polovne. Kako vi pricate gume treba menjati svake godine i uzimati nove. Pa to ne rade ni na zapadu.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Malko karikiras tj izvlacis iz konteksta kolege forumase, pa naravanmo da niko nece svake godine stavljati nove gume, ukoliko nema potrebe za istim, vec da kada kupuju gume uvek zele kvalitet i bezbedbnost za sebe i svoj auto, te se odlucuju za nove. A sezonska zamena je nesto sasvim drugo :thumbup:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

gumco napisao:Alo ovde ima punuisica, omnih koji voze vece od 16 cola gume i kupuju nove. Svaka vama cast i na svesti i na parama koje imate. Kako god okrnemo voze se vise polovne gume i skoro svako vozi poovnu gumu.
Evo kako. Uzmete sve 4 nove i vozite jednu sezonu i one koje su bile na pogonskim uvek se vise potrose nege one gruge. A svedece sezone stvaite obrnuto tako da opet na jednom delu vozila imate gume koje su vise potrosene i one su polovne. Kako vi pricate gume treba menjati svake godine i uzimati nove. Pa to ne rade ni na zapadu.
Druže, ja sam kao student vozio Juga kog sam platio 1200DM, ali je imao uvek nove gume. To što ja gumu istrošim, bacim i kupim novu, nije isto kada kupim polovnu gumu koja se gazila u ko zna kojim uslovima i na kom automobilu. Nemoj da mešaš babe i žabe.

Neko je onomad napravio dobro poređenje sa obućom. Kupi ti lepo polovnu obuću ili barem nosi nečije tuđe cipele, koje je BACIO u smeće. Ne znam da li si bio u prilici da ideš u vojsku, ali tamo sam nosio polovnu obuću i to NIKOM ne želim. Tek nekih 10 godina posle vojske sam ponovo počeo da osećam spoljni deo palca na desnoj nozi.

Slažem se da postoje situacije kada polovne gume imaju smisla, kada znate poreklo. U 99% slučajeva se to ne zna, i sa tim se nije šaliti.

Razumem da neko nema para, ali to ovde nije slučaj. Ljudi voze kola od 10 i više hiljada eura, sa 17-18-19 inča točkovima, a kupuju polovne gume, jer im se ne daje 2 soma eura za jedan set. Kupi lepo auto koji ti pristaje materijalnim mogućnostima i moćićeš da ga održavaš kako treba. Da se ja pitam, zabranio bih masovan uvoz tih guma. Postoje čitave "prodavnice" guma iz raznih zemalja zapadne Evrope. Kad se guma skine da se, baci, ona treba da ide na reciklažu, a ne u dalju prodaju u Srbiju.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Hahahah :rofl: sada bila stranka, kupila polovni "copavi" rezervni tocak i dobila nesto sa necim, tj neku felnu sa moto gumom, svasta sam video ali ovo jos....... :kuku: :srbin:

edit : Zaboravih :bravo: @nidza
gumco
Reactions:

Post od gumco »

Trazio sam i ne dobi odgovor na koliko vi menjate gume? Kako vi znate koja je guma dobra za vas i na osnovu cega? Nova pa nova, nije ni svaka nova dobra. Na primer trajal guma nevalja niposto kao ni sigura.
Da se ja pitam, zabranio bih masovan uvoz tih guma. Postoje čitave "prodavnice" guma iz raznih zemalja zapadne Evrope. Kad se guma skine da se, baci, ona treba da ide na reciklažu, a ne u dalju prodaju u Srbiju.
Da se ja pam ja bi uveo kontrolu tih guma jer se tu moze naci svega i svacega to stoji. Radio sam sa polovnim guma i znam kako to ide. Nudili su mi ljudi sve i svasta i svega i svacega ima. To bi trebalo nekako da se sredi i da ne moze svako da ih prodaje kao sto je sada slucaj. Treba omoguciti polovne gume ali da se uvede neki red i onda bi sve bilo kako treba.Jer medju njima ima i dobrih guma naveo sam primer.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

gumco napisao:Trazio sam i ne dobi odgovor na koliko vi menjate gume?
ja sam napisao... nisam ni jedne vozio vise od 10.000km, tako mi se najvise isplati :)
sad sam skinuo sa auta michelin koje su presle max 5.000km...
sashicus napisao:Pa zato ja tvoje gume stalno vidjam na oglasima, r18, r19, ....r24.. :mrgreen:
eee da je srece da se kotrljam na 24" :djavo:
Poslednja izmena od ADrei u 07 Nov 2013, 13:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

gumco napisao:Alo ovde ima punuisica, omnih koji voze vece od 16 cola gume i kupuju nove. Svaka vama cast i na svesti i na parama koje imate. Kako god okrnemo voze se vise polovne gume i skoro svako vozi poovnu gumu.
Ja nisam punisic ali sam kupio 8 novih pneumatika 4 zimske i 4 letnje. Gume se ne menjaju svake sezone kao sto ti pises nego otprilike 6 godina ili 50 000 km po setu. Zimske gume planiram da vozim do 5mm sare sad su namontirane i ovo im je pocetak trece sezone presle ukupno 9000 km. Pre ce biti da cu ispuniti starost gume nego da dodjem do 5mm sare.
To sto se kod tebe lizu prednje gume to ti je do auta i tpara, a ne do guma inace ja polovnu gumu ne bih stavio na svoja kola nikada.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nije pitanje para nego bezbednosti. Niko ne voli da baci pare na gume, to uvek boli, ali to je jedan od najvažnijih segmenata kad je bezbednost u pitanju i ne vidim poentu štedeti na tome. Nismo mi bogati nego smo samo prosvećeniji od "običnog" naroda.

Polovne bih i ja zabranio. Koliko vidim mi uvozimo dominantno otpad sa zapada. Nemaš za gume nemoj da voziš. Auto nije socijalna kategorija. A siguran sam da niko od tih što kupuju polovne gume ne kupuje sebi polovne cipele.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ja sam na kliju 2 imao neke fulde pre 5-6 godina, kupljene nove, presle par hiljada, pocele da vuku uzasno ali je sara bila ko nova, pa mi ih je sa zadovoljstvom uzeo jedan vulkanizer, iako je znao da nisu kako treba. naravno, neko ih je kupio kasnije za male pare, da li su mu valjale ili ne, ne znam ali mogu da pogadjam...
posle toga sam stavio mislen enerdzi i sa njima presao jako puno i stvarno su bile za djubre kad sam ih promenio, pa i dosta ranije...tad sam mislio da je to ispravno, sad bas i ne. pored njih sam napravio solidnu km na ug7+ koje su posle 4 sezone za zamenu...
na rs-u teram mislen pilot exalto uzete nove, presle su nesto preko 20k km i imaju oko 4mm sare, kod mene su dve sezone, jos jedna mozda i kraj iako ce sare za zakonski minimum biti. zimske wd 4d takodje uzeo nove, zimi prelazim manje pa ce mi trajati jos 2-3 sezone, a i bile su bas taze kad sam ih uzeo...
na fokusa sa nabacio gy eg nove, i sr.nje su u smislu da treskaju na odredjenoj brzini, a sto se ti ce gripa kako po kojoj podlozi i uslovima, za fokus sa 100ks su dobre. zimske sam dobio ug7+ stare dve sezone, i one ce jos jednu i to je to. u principu ne patim od tockova od milion cola i 265 sirine, volim da vozim fabricku dimenziju jer je najcesce najbolji kompromis svega...
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Kontakt:

Post od ivancho »

Da polovne gume mogu da budu ok, naravno da mogu. Ali realno je procentualno jako malo toga. Ono sto se uvozi i sta su u stanju ljudi da prodaju......uvek dobijem asocijaciju za VW reklamu

http://www.youtube.com/watch?v=VoUAzgNHzeE
gumco
Reactions:

Post od gumco »

Gume se ne menjaju svake sezone kao sto ti pises nego otprilike 6 godina ili 50 000 km po setu.
Tako i treba, ali sam ja ovd eon nekih tako shvatio ali onda vi jako malo prelazite po sezoni. I zato traju duze vreme a malo kilometra i prodje im rok. To je optimalna zamena na tri sezone ili na 50 000km.
Da je malo polovnih dobrih guma slazem se i ja ali mogu da se nadju dobre. Da me neko pogresno ne shvati ja sam uvek za novu svakako i slazem sa sa gore napisanim ako nemas za gume i za odravanje auto nemoj da ga vozis. Jednom kad sam to izgovorio samo sto nisam bio lincovan i to musteriji ali to je posebna prica. Covek je prevoznik i vozi ne polovnu nego tako celavu gumu da bi ja njega i zatvor. Da nasi ljudi idu iz krajnosti u krajnost stoji da gledaju da ustete i tamo ne treba stoji. Kad malo polje pogledam nema tu neke polemike skoro se svi slazemo u jednom da je bezbednost na prvom mestu i to stoji.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Niko mislim da ne bi rekao da je bolja polovna guma. Poredjenje sa polovnim cipelama nema veze sa zivotom. Ljudi vole da preuvelicavaju kada je iznosenje poente u pitanju,a cinjenica je da vecina polovnih guma,one koje bi neko kupio,znaci u ok stanju,nije nista nesigurnija od istog godista vasih guma. Ja kupio 2 polovne zimske pre 2 godine,godinu dana stare,Dunlop 3d,evo,3. Sezona kako cu da ih stavim. Cinjenice nisu isto sto inpredrasude.
Cinjenica je da je isto kao sa kolima.
Mozes da uzmes krs polovnjak i da vozis krs koji moze i opasan da bude,a mozes da uzmes super polovnjaka starog godinu dana gde vecinom ne bi bilo razlike da si ga kupio novog pre godinu dana sam.
Nravno da je najbolje novo,ali nisu svima prioriteti troskova isti...

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Aj sad opet objasnite zasto je bolje stavljati nove gume nazad? Ali me interesuje samo za automobile sa prednjim pogonom.

Eno one moje nesretnice nemaju sa strane vise uopste sare, skinucu ih u ponedeljak i nikad vise nece biti vracene na auto. Sinoc je bio mokar kolovoz, ono je kao da vozis po ledu. Podupravljanje ogroomno, jos sam bio nervozan nesto, dobro sam i prosao...

Naravno posto ga nisam prodao, na prolece kupujem nove-polovne, posto za nove nemam para, a i ne daju mi se pare za nove. Upoznao sam coveka koji radi sa polovnim gumama za kojeg mislim da me nece prevariti...

Naravno ako ima neko na forumu da radi sa polovnim gumama moze mi se javiti, opet nekako vise verujem vama :)

EDIT: Dunlop SportMaxx RT 215/40/17 - kupljene nove, 2,5 godine vozene, 50k km, odlicno sluzile, svakakve udare pretrpele, sara sa strane 1mm, u sredini oko 3mm - RIP :thumbup:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Odgovori