Savet za kupovinu malog automobila

Razne informacije u vezi kupovine automobila
bokica
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2013, 21:42

Savet za kupovinu malog automobila

Post od bokica »

Pozdrav svima,
Kupujem svoj prvi automobil. Htela bi da to bude manji auto. Budžet mi je 3000eur. Čitala sam forum i jasno mi je da to nije neki naročiti budžet, pogotovu što ne treba potrošiti sav novac na kola već sačuvati malo za mali/veliki servis i nepredvidjene troškove. Bilo kako bilo, pročitala sam da najčešće u tom segmentu preporučujete Clia, Fiestu, Corsu, Punto, ali meni se najviše dopada Lancia Ypsilon i to ona verzija posle 2004. god., mada mi i se i ova starija sviđa. Moja pitanja su sledeća:

- Šta mislite o Lanciji Ypsilon?
- Da li mislite da bih mogla da nađem Ypsilon koja je novija od 2004 u okviru ovog budžeta?
- Pošto znam koje automobile najčešće preporučujete, da li imate neke automobile da mi preporučite koje bi možda trebalo da izbegavam (npr. nigde nisam pročitala ništa za citroen c3 na forumu, a i taj auto mi se dopada)
- Iako je možda i najviše hvaljen (kako sam razumela - zbog male potrošnje, jeftinog održavanja, solidnog motora...), odmah da kažem da mi se Fiat Punto ne dopada i da mi nije u užem izboru.

Iako ima dosta sličnih tema, na neka od ovih pitanja nisam uspela da nađem adekvatan odgovor, pa bih bila zahvalna ukoliko biste mi dali nekoliko smernica.
Hvala unapred.
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Re: Savet za kupovinu malog automobila

Post od djiuliju »

Lanca i punto dele mnogo toga, od motora, mehanike, elektrike...ali je tebi ocigledno presudan izgled, postujem. Ako uzmemo da treba ostaviti za registraciju 200 evra i 300 evra za neki osnovni servis ili gume, mislim da ne mozes da nadjes lancu tog godista koje trazis, a da bude iole dobar primerak.
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

U svakom slučaju, Lancija, posebno za žensko je daleko lepša, primetnija, i bolja kupovina.
Jedino, problem možda mogu biti delovi ako kreneš da ga "čukaš" (zlo da ne čuje :loool: ) ali i to se danas lako rešava.
Korsu obiđi, to ti je isti autto (samo gori) od Grande punta. Pa ako hoćeš bar kupi original.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Pre svega, solidan je budzet za ovo sto se trazi mada, Lanciu Y za te pare tesko da se moze naci mladje od 2003. a da valja, od 2004. cini mi se je restilizovana ili ti, ona novija i lepsa verzija :)

Ovde se Puntici i ostalo navedeno nude iskljucivo kao neki kompromis tj. kao automobili koji pruzaju najvise za ulozeni novac, solidno se pokazali u eksploataciji a pritom mogu da posluze kao porodicni automobili iako im to i nije namena.

kod tebe je situacija da je najbolje ici na manji gradski auto, kao sto su navedena Lancia, znaci A segment.

Vozio sam Y i odlican je autic ali u toj klasi, po meni, renault Twingo je bolji izbor iz vise razloga, cak je u prednosti jer imas veci izbor za navedenu sumu novca naravno, pod uslovom da dolazi u obzir uopste
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Ja namerno nisam naveo Tvinga, da ne kažu da sam pristrasan :rofl:
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Neka, dovoljno je sto si pljunuo Korsu :kezo:
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

ja bi pogledao neku Nissan Micru, Yarisa a bacio bi oko i na Pandu i Fiestu... Mislim da dobro ciljas, ne treba ti veci auto od B segmenta, gledaj da dobijes sto bolji auto za svoj novac i nemoj patiti od toga da to mora biti Y (ako nema dobrog primjerka za toliko novca)...
bokica
Reactions:

Post od bokica »

Tvingo i Micra mi deluju bas sitno. Htela bih i ponekad da izadjem van grada, npr. vikendom na neki izlet, pa ne znam dal' bi mi Tvingo (Micra) bio zgodan za tako nešto.
Hvala na brzim odgovorima i drago mi je što niste osudili moj prioritet pri odabiru automobila. :) Odustajem, dakle, od restilizovane Ypsilon zbog budžeta...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Micra je veca klasa od Tvinga.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Savet za kupovinu malog automobila

Post od Floyd »

Mislim da za te pare moze da se nadje jako dobar 206.

Gesendet von meinem GT-I9505
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ako ti nešto znači, Twingo ima pomerajuću zadnju klupu. Imaš na raspolaganju više mesta pozadi.
A pošto se razmatra nešto veće, eventualno Opel Agila može da upadne u kombinaciju.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

djiuliju napisao:Neka, dovoljno je sto si pljunuo Korsu :kezo:
:kezo:

@Risto

Micru i Yarisa za te novce tesko naci da valja, i gde Pandu nadje za zensko da preporucis, taj auto nikako nije u konkurenciji

@bokica

Twingo nudi najvise u klasi definitivno, jedino izgled enterijera moze da bude sporan.

EDIT:

da ne bude zamene, Micra i Yaris su klasa Punta, Klija, Corse, dok su Twingo i Ypsilon klasa ispod.

206 takodje treba uzeti u razmatranje, neki dan sam video odlican primerak iz "Roland garros" serije, sa sa svom mogucom opremom, panorama krovom, kozom i td. za 2600eur cini mi se. Odlican i redak primerak
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Vidi ovako momak sa Fiat foruma, ima Punta sa kojim je presao oko 30,000km, par godina je star, novog je uzeo.
Nema klimu, ako je istina to sto pise, to mozda nije losa kupovina?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Moj ti je predlog 206. Od uobicajenih vanrednih ulaganja moze da bude torzija (koja se da proveriti), dok su ostalo sve sitnice do 50-60e. Ako hoces dizela, najbolji izbor je 1.4 HDi, pouzdan je, potrosnja ne moze da predje 6-6,5l (po BG-u), dok je prosek uglavnom ispod 5. Od benzinskih, najbolji kompromis je 1.4 16V, ali je pitanje da li moze da se nadje za taj budzet. U sustini, svi benzinski motori su izuzetno pouzdani, s tim da 1.1 i 1.4 8V (75KS) trose dosta za svoje performanse. 1.6 se odlicno nosi sa masom 206-ice i dosta je pouzdan. 2.0 verovatno i ne gledas, s obzirom da su u opticaju C3 i Y.
Takodje bih pogledao i Yarisa, odlicni motori, prostran je unutra (iako ne izgleda tako), medju najpouzdanijim (ako ne i najpouzdaniji) u klasi.

EDIT:
@nuk, zar Y nije B segment? To je, koliko znam, fensi Punto.
Имам једно потпитање...
bokica
Reactions:

Post od bokica »

Micra me je raspametila. Ova novija od 2003. godine, čini mi se. I 206 mi se dopada.
@nuk
Micru (ovu noviju, restilizovanu) sam na oglasima videla već od 2300eur.
Odgovori