Ugradnja gasnog uredjaja u vozilo

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Ugradnja gasnog uredjaja u vozilo

Post od ljubitelj »

Stjepa napisao: E sad neka kod mene ne može jer kavez ograničava, ali koliko to čudo štrči kad se montira u gepek? A poenta takvog montiranje i jeste da bude što manje primetno i što manje oduzimanje prostora inače bi svi išli na "bojler".
Ima u katalogu koji je kasnije ovde u temi okacen opis dimenzija boca.
Meni je trenutno na mestu 15-ice toro boca od 61liltar.Isti precnik ima boca od 77 litara i jeste nekoliko cm deblja ali to kod mene ne smeta niti bilo sta strci. U Nemackoj je bas ta boca od 77 litara standardna ugradnja za moj model auta a sa slika iz ugradnje se vidi da jos ostane mesta po visini do poda gepeka. U Holandiji idu cak i na za nijansu vecu toro bocu ali onda izbace zastitu od buke koja ide inace preko rezervnog tocka pa se i tu dobije mozda jos malo visine.
Inace je pod gepeka tvrd (drvena ploca debljine 15mm) tako da ne moze nista da se nabudzi, da strci vec mora da stane u predvidjeni otvor za gumu.

Dakle, u mom slucaju umesto 15-ice staje boca od 77 litara i apsolutno nista ne oduzima od prostora za prtljag. Kako se te boce od 77 litara za 15-ice masovno nude kod proizvodjaca boca verujem da neko to i kupuje i da nije jedino u mom slucaju montaza takva da nista ne strci.

Sledece godine mi istice rok vazenje boce od 61 litar pa ako bude prilike bice zamenjena tom od 77lit. zavisno od ponude kod nas.

Sto se tice dozvoljene ugradnje 2 boce negde sam procitao, da li u predlogu pravilnika ili u nekoj od ranijih varijanti, no nije bitno jer se treba drzati sada vazecih pravila na dan atestiranja.
U Evropi inace takvo resenje nije generalno zabranjeno a i neke fabrike automobila su stavljale po 2 manja rezervoara za gas u modelima koji se pogone na tecni gas odnosno metan.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Meni je rezervni 15" 195/50 i na tom mestu je sada toro boca od 43l. Da je malo viša štrčala bi. Kako onda stane od 77l nemam pojma.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To mu dodje skoro pa duplo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

LJubitelju ovo na kraju što napisa + u kombinaciji od ranije (da mogu 2 boce) mu dođe kao kad bi neko odavde pitao dali može da stavi zimske gume sa ekserima. I onda dobije potvrdan odgovor, pa nakon toga od iste te osobe odgovor "Čitao sam negde da to može, no nije bitno jer se treba držati važećih pravila - kod nas ne može. Ali u Rusiji nije generalno zabranjeno..."

Što se tiče zapremine boca za dimenzije R15 ja i dalje mislim da su te zapremine koje ti pominješ nestandardne. Ako išta ono za novija vozila (nemoj da me shvatiš pogrešno, da ispadne kako vređam tvoje vozilo ;) ). Evo ima ovde još članova na forumu koji su ugrađivali boce na mesto R15, a vozila su 2000+ godište, i nikom od njih nije stala boca ni približne V=61l. Čak znam sigurno za 1 slučaj gde i 48l l preko štrči 5cm iz ležišta rezervnog točka.
A dimenzija 195/65R15 ili 225/55... su bile iste i sedamdesetih i danas. Vodu pije jedino ako su koju deceniju ranije pravili značajno dublju rupu za rez točak gde je točak imao lufta u visini.

Edit: dok ja napisah, rekoše h. i d. ono što i ja mislim.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Evo pogledao sam sada, fabrička Irene preporuka je 48 ili 56l. Mene su zakinuli malo na boci očigledno.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Pa ja vec rekoh, @ljubitelj, koliko onda po tvojoj racunici staje umesto 17" tocka? 90l?
77l litara je nemoguce smestiti (govorim za moj auto) umesto 15" tocka, pa sve i da su zidovi boce debljine jednoslojnog toalet papira. :)
Имам једно потпитање...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Volvo 940 / 960 - 66 tot 77 Liter LPG ringtank Verzonken inbouw
je standardna ponuda boce umesto tocka, bez ikakvih prepravki.
Nudi se http://www.autogasinfo.nl/volvo-g3-lpg- ... aties.html kod ovog instalatera a i na mnogo drugih mesta pa nemam razloga da sumnjam u ozbiljnost informacije.

Ovako izgleda prostor za rezervni tocak Slika

Kod mene je trenutno boca od 61 litar i ima sasvim dovoljno prostora da se stavi deblja, sto i planiram na nacin kako se radi u Nemackoj ili Holandiji.
Pri tome nista nigde ne strci, sve je na svom mestu i ostaje ceo gepek od 990 (ili 2120 kada se obore sedista) litara slobodan za koriscenje uz potpuno ravan pod.

Pomenuto je i nesto oko mogucnosti ugradnje u vozila nakon 2000. godine, na istoj stranici je ista toro boca od 77 litara predvidjena i za model V70 od 2000-2007. godine.

Isti sajt nudi i za jos mnoge marke i modele moguce kombinacije boca pa koga zanima moze da pronadje i svoj auto.
Kako je toro boca od 77 litara u ponudi gotovo svih proizvodjaca logicno je da se koristi kod vise marki i modela vozila a koja su bas konkretno nije me zanimalo da trazim. Ko ima vremena i zelje eto zanimacije.
Za 17 inca gume nisam proveravao koja boca se predvidja a ne znam ni za koji auto je pitanje. Niti je neka moja racunica, boce su takve kakve jesu po standardima a koju bocu je predvideo sam proizvodjac vozila treba da proveris u upustvima.

@Stjepa, dobro si pomenuo gume. Pravilnilk o njihovoj upotrebi se vise puta menjao pa su bile razlicite dozvole ili zabrane koriscenja tokom zime. Treba se drzati onoga sto sada vazi.
Isto sam hteo da navedem za konverziju na gas, pravilnik se vise puta menjao i zaista ne znam sta je sada na snazi. Jedno vreme je pravilnik dozvoljavao atestiranje sa 2 boce. Sta god da je bilo treba se drzati onoga sto je sada na snazi.
Evropu sam pomenuo stoga sto je uglavnom dozvoljeno da se montiraju 2 boce a to rade (ili radili) i sami proizvodjaci automobila.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

@stjepa, nije me mrzelo pa sam proverio. Pod tackom 4.2.2.2 u vazecem pravilniku dozvoljena je 1 boca zapremine do 100 litara.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Još će ispasti da ti sad mene ubeđuješ da je dozvoljena jedna boca. :loool:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Iz nekog razloga ovaj Volvo ima 10 cm plići gepek nego što bi trebalo, da je ravan pod stala bi 20l manja boca.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Ovaj Todorović je bolid, tako da nemam reči. :glavomuzid:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kako ovaj prolazi atest? Ne znam jel pre bilo dozvoljeno ugraditi rezervoar ispred vetrobrana, sad nije.
(vi) Резервоар за гас не сме да буде уграђен испред ветробрана нити у моторном простору.
Prikačeni fajlovi
e58b53cc6adb-800x600.jpg
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Razlika u temperaturi prilikom sagorevanja benzina i gasa se izražava jednocifrenim procentom, a ne celih 30%... Tačno se vidi da je nešto čuo i da je sve pogrešno povezao. I ništa ne bi bio problem, da se čovek ne predstavlja "auto-novinar" i nekakav autoritet. :glavomuzid:
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Heinz napisao:Iz nekog razloga ovaj Volvo ima 10 cm plići gepek nego što bi trebalo, da je ravan pod stala bi 20l manja boca.
Pod jeste idealno ravan kada se obore sedista, kao sto je kod svakog Volvo karavana. 10cm plice ne moze u ovim modelima iz prostog razloga sto su sa bocnih strana glavni noseci poduzni profili sasije na toj visisni, a sve to zajedno je taman na idealnoj visini poda gepeka od zemlje.
Bukvalno je gepek idealno odradjen po visini i taman odgovara visini utovara za kolica koja se koriste u soping centrima.

Inace je prostor ispod gepeka toliko dubok jer tu treba da se spakuje treci red sedista kada se obore. Volvo karavani imaju opciju 7 sedista jos od modela 145 (1967. godine) koja se obaraju i pakuju u taj prostor poda. Iz istog razloga su i amortizeri tako smesteni da ne upadaju u prostor gepeka tako da se dobija puna sirina gepeka bez izbocina.

Ujedno mislim da je razlog bas takvog mesta i to sto je Volvo u startu konstruisan da koristi LPG, sto je bila fabricka opcija u nekim zemljama jos od pocetka 80tih do danas (barem tako pise u fabrickim reklamnim prospektima).

Kod sedana staje toro boca od 66 ili 67 litara, S60/70/80 serija sto je i dalje solidna zapremina.

Slazem se sa konstatacijom, taj Todorovic veze nema sa osnovama kako radi SUS motor. Ocigledno je da je neobrazovan tehnicki. Ta famozna temperatura sagorevanja LPG mesavine je jednocifren procenat povisenja ali je to potpuno nebitan podatak jer je bitna toplota a ne temperatura sto se rutinski resava adekvatnim podesavanjem/ programiranjem mape paljenja pri konverziji na gas.
Odgovori