Suzuki SX4 - generalna tema

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Re: Suzuki SX4 SE by BAJKER

Post od Misha »

4WD znaci nekome ko ima vikendicu,nekome je dovoljno sto zimi,kada napada sneg bez problema moze isterati automobil sa parkingai proci kroz nerasciscenu ulicu,neko ide na pecanje a neko na zimovanje,sve zavisi od licnih afiniteta. ;)
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
DejanS
Reactions:
Pridružio se: 30 Mar 2013, 03:26
Garaža: Toyota Corolla 1.6 Valvematic, Luna 2014

Post od DejanS »

dragvorl napisao:A za sta bi konkretno svi ti ljudi koristili 4WD, imaju vikendice, idu na zimovanje?
Upravo to, u ravnicarskim predelima je to relativno suvisna stvar, jer se 95% vremena provede na putu na kom nema potrebe za 4x4, a za te pare moze dosta dodatne opreme da se kupi. Ja sam razmisljao o 4x4, pa odustao kad sam realno sagledao situaciju.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kome ZAISTA treba 4x4, ne može kupiti bolji auto za te pare i mislim da smo već dosadni sa tim... Od nedavno se Duster mota tu negde, ali ipak ih ne bih poredio. Poenta onog što sam rekao se i zasniva na potrebama i ličnim afinitetima. Kuma je 2008. godine kupila Pug 308 1.6 Premium Pack (sličan kao primerak Ljube iz Holandije) po ceni SX4 4x4 i sad, šta da kaže onih 95% vozača kojima nije potreban 4x4... Šta je bolje? Veće? Udobnije? Brže? O razlici u izgledu i kvalitetu enterijera i spisku dodatne opreme bolje da ćutimo. Narodski rečeno - pet u glavu.
DejanS napisao:
dragvorl napisao:A za sta bi konkretno svi ti ljudi koristili 4WD, imaju vikendice, idu na zimovanje?
Upravo to, u ravnicarskim predelima je to relativno suvisna stvar, jer se 95% vremena provede na putu na kom nema potrebe za 4x4, a za te pare moze dosta dodatne opreme da se kupi. Ja sam razmisljao o 4x4, pa odustao kad sam realno sagledao situaciju.
Upravo je to poenta, samo što si ti naveo primer sa boljom opremom, a ja sa suštinski boljim automobilom.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Post od Misha »

Sloba napisao: Poenta onog što sam rekao se i zasniva na potrebama i ličnim afinitetima.
Upravo tako,nekome kome treba 4WD po toj ceni sigurno nece gledati 308 ili bilo koji hatch C segmenta jer mu nije predmet interesovanja. Ja sam se dvoumio izmedju Yetija i SX4 ali kada sam resio da mora biti 4WD,kupio sam SX4 jer nisam imao vise novca za kupovinu. Koji je lepsi i udobniji,takodje stvar afiniteta.

Dejane pa ako tako gledas ne treba ti ni crossover jer 95% automobila u gradu to nisu a vlasnicima zavrsavaju posao. ;)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

misha napisao:Koji je lepsi i udobniji,takodje stvar afiniteta.
Lepota ok, stvar ukusa, ali udobnost je bezmalo uvek na strani većeg automobila. Ako još uzmemo pomenuti 308 za primer, zaista nema potrebe porediti ih. Udobnost i ergonomija 308 nemaju šta da traže u priči o SX4 (4x4), klasa i po iznad. A isto su koštali... o tome ja govorim.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Post od Misha »

Kao sto rekoh ranije,neko ko gleda crossover segment 4WD za taj iznos apsolutno ga ne zanima 308 jer da trazi udobnost i komfor moze kupiti za te novce Superb 1.4 TSI (isti kao od clana Darka),koji je za dve klase bolji a isto kosta. ;)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Govorim iz ugla onih 95% vozaca koji 4x4 ne zele. U preostalih 5% polovini 4x4 zaista treba, ostalima sluzi za ukras jer ga ne koriste. Za njih je zaista bolje da su za te pare uzeli nesto sto je vece, udobnije, brze i tise na autoputu i.t.d. nebitno da li je to 308, Astra, Golf, Superb, sta god...

Sent from my HTC One V
DejanS
Reactions:

Post od DejanS »

Ja sam u ovih 95% i SX4 sam uzeo zato sto mi se svidja(ali to je subjektivno i o tome ne vredi raspravljati) i zato sto mislim da sam za te pare dobio proveren kvalitet.
A sto se tice off road voznje, neretko sam na FG i povremeno Zlatibor i Tara, iskreno sam se iznenadio na kakvim usponima uspe da se popne, iako sam bio sumnjicav, da li je to do rasporeda tezine i velicine guma, ali dosta dobru trakciju ostvaruje. Znam da ce na snegu 4x4 nesumnjivo odneti pobedu, ali su to suvise retke situacije da bi o tome razmisljao.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Post od Misha »

Ja da sada trazim komfornu,udobnu,tihu i brzu limuzinu za taj iznos bih gledao samo Superb jer je za dve klase bolji od bilo kog predstavnika C segmenta. Kazes 95% vozaca ne zeli SUV 4WD pa u razgovoru sa ljudima drugacije cujem ali i citam u autorevijama,narocito u poslednje vreme. Veilka vecina vlasnika koji voze 2WD crossover bi rado doplatila da moze 4WD pa makar ga koristila i jednom godisnje. Pre bih rekao da vlasnici 2WD crosssovera kupuju vise za ukras jer poenta kupovine vozila tog segmenta i jeste najvise zbog 4WD pogona. Savetovati nekoga sta mu je najboje i nije bas najzahvalnije jer svako zna sta mu vise odgovara,bar vecina ljudi. ;)

Dejane,kupio si SX4 2WD jer nisi imao vise novca na raspolaganju ako se dobro secam ? Ispravi me ako gresim jer tako je kod vecine vlasnika SX4 (bar sam ja tako cuo). Naravno da ce 4WD odneti pobedu na sneg,blatu i drugom kijametu ali zato se i kupuje. Ja koji sam cesto na Popovici (nadam se da cu se tu i skuciti) i FG,jeste potreba. Za po gradu mi znaci kada napada sneg a nasi putari se silno iznenade pa reaguju tek posle par dana. Lep je osecaj kada znas da uvek mozes krenuti na put bez obzira na uslove na putu.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

misha napisao:Kazes 95% vozaca ne zeli SUV 4WD
Ne kažem! Kažem da 95% vozača ne želi, tj. nema potrebu za 4x4 automobilom. SUV niko nije pominjao.
misha napisao:pa u razgovoru sa ljudima drugacije cujem ali i citam u autorevijama,narocito u poslednje vreme. Veilka vecina vlasnika koji voze 2WD crossover bi rado doplatila da moze 4WD pa makar ga koristila i jednom godisnje.
Ako kažeš velika većina vlasnika, verovatno ti neće biti problem da to argumentuješ. Ili da se pomenuti sami jave, još bolje. Čisto da ne ispadne da je klasičan spin.
DejanS
Reactions:

Post od DejanS »

misha napisao:Dejane,kupio si SX4 2WD jer nisi imao vise novca na raspolaganju ako se dobro secam ? Ispravi me ako gresim jer tako je kod vecine vlasnika SX4 (bar sam ja tako cuo). Naravno da ce 4WD odneti pobedu na sneg,blatu i drugom kijametu ali zato se i kupuje. Ja koji sam cesto na Popovici (nadam se da cu se tu i skuciti) i FG,jeste potreba. Za po gradu mi znaci kada napada sneg a nasi putari se silno iznenade pa reaguju tek posle par dana. Lep je osecaj kada znas da uvek mozes krenuti na put bez obzira na uslove na putu.
Razlog za ne uzimanje 4WD je bilo vise, nije bio problem sa nedostatkom novca, nego vise drugih, prvo sto nemam realne potrebe za tim, za ono sto mi treba do sada se pokazao i vise nego dovoljnim 2WD, a da imam 4WD samo da bi rekao da ga imam, za mene nije dovoljan argument za ulaganje. Drugo sto pored direktnog (za mene nepotrebnog, opet individualan stav) troska, tu je i indirektan trosak koji povlaci vecu potrosnju bez obzira ukljucen ili iskljucen 4WD i kasnije samim tim i trosak odrzavanja.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Re: Suzuki SX4 - generalna tema

Post od Misha »

Sloba napisao:Kažem da 95% vozača ne želi, tj. nema potrebu za 4x4 automobilom
Mozes tu tvrdnju da argumentujes,da ne bude klasican spin.

Rekoh ranije da sam u razgovoru sa vlasnicma SX4 (medju njima si i ti ako setis naseg dopisivanja preko pp ;) ) sam dosao do informacije da su u momentu kupovine mogli doplati za 4WD,rado bi to uradili. To su Bajker,RobiNS,Stojan,Tvrdjava i Ringe na ovom forumu. Ako se jos nekoga setim,dopisacu.

Dejane ako se dobro secam drugacije si mi pisao preko pp ali ok. Imati samo 4WD samo da bi ga imao je glupo a zasto napisao sam ranije. Da nemam potrebu za njim ne bih ga kupovao. Sto se tice vece potrosnje 4WD (bez obzira da li je ukljucen ili ne) gresis a moj primer to potvrdjuje. Trosak odrazavanja je veci samo zbog menjanja ulja u diferncijalu na 60.000km a sve ostalo je isto.
DejanS
Reactions:

Post od DejanS »

Ok, tako je :nonono:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Mogao sam dobiti 4x4 da sam išao na jači paket i da sam dao više para. Nisam to uradio jer da sam hteo da povećam budžet kupio bih bolji auto od SX4 (da, i to postoji). Naravno da mi ne bi smetalo da imam 4x4 na kolima. Kome bi smetalo... Tema je vredi li taj pogon toliko koliko povećava cenu i kome treba, a kome ne.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Bre Mišo, juriš svoj rep. Pa svako ti je rekao da bi voleo da ima 4x4 (a ko ne bi voleo) ali da nije bio spreman da plati njegovu cenu jer mu realno ne treba.

Suština je upravo u tome kome treba 4x4. Velikoj većini ljudi sa foruma apsolutno ne treba (tu ubrajam i tebe :D ), a ako napraviš anketu videćeš da se niko ne bi bunio da ga ima ako je džabe.

Da je postojao 4x4 L ne bih dopalatio tih imaginarnih 1500€ jer mi ne treba i jer mogu mnogo bolje da spiskam te pare. Dakle nije reč o nemogućnosti da se plati nego o racionalnom izboru nekog ko živi u urbanoj sredini gde i sa dobrim zimskim gumama prolazim gde treba tih desetak snežnih dana godišnje.

Da živim na Kopaoniku verovatno bih drugačije razmišljao.
Odgovori