ftj napisao:Kod nas je analiza praktično neizvodljiva tj. preskupa dok se u usa može odraditi za 50ak dolara i tu se vrlo lako može videti kako se koje ulje ponaša i zaključiti koliko se haba motor.
Tako da nama ostaje da sami procenjujemo koje ulje je dovoljno dobro za naš motor a ako si ti procenio da neka ojađena firma poput FAM-a može ispuniti standarde poput mobila ili castrola, to je sasvim ok. Volim i ja taj patriotizam al obično kad krene priča o njemu ja se uvek uhvatim za džep.
Nisam ja procenio da fam može ispuniti standarde poput mobila ili castrola, niti sam kompetentan da to činim. To su za pojedina famova ulja procenili npr. oni VW i MB koji vrše sertifikaciju preporučenih ulja za vozila dotičnih kompanija.
Taj golf 2.0 beše ima DPF
http://www.fam.co.rs/images/certificate ... 5W--30.jpg
Ja inače za svoj C3 1.4 Hdi koristim ovo dole
http://www.fam.co.rs/images/certificate ... 5W--40.jpg
http://www.fam.co.rs/images/certificate ... 0--229.jpg
..itd.
Druga je sasvim priča da sposobnost neke kompanije da se dostignu nekakvi standardi - ne znači nužno da će konačni proizvod to zadovoljavati. To može neko da pripiše i modriči, nisu ili famu - ali isto tako i mobilu, castrolu, totalu... Ovde ne pričamo o standardima ili tehnološkim procesima koje treba da zadovolji fabrika mikroprocesora od nekoliko milijardi evra već blendara maziva od nekoliko desetina/stotina miliona evra.
Osim toga je mnogo primera koji pokazuju da veliki proizvođač nečega ne mora biti nužno i najbolji (mada je kod maziva to gotovo pravilo) ili da neki manji proizvođač ne može ispuniti standarde. Mc Donalds ili Nestle proizvode celom svetu hranu (i dobro je prodaju) ali ne mora da znači da neko ne može da napravi slično kvalitetno
Ono što jeste činjenica je da manji ne mogu to da učine u toj meri/količini koliko ovi veliki, i da nisu sposobni da izdrže duže po njih negativne fluktuacije na tržištu. Ovi veći, može im se, radi svojih interesa mogu da organizuju i finansiraju i po koji lokalni rat, pa obese po kojeg široko osuđenog zlotvora.
Ljubitelji piva znaju dobro da su najbolja i najskuplja piva ne proizvode u velikim serijama i da ih proizvode pivare minimalnih kapaciteta. To naravno nije direktna analogija sa balkanskim blendarama ulja, ali jeste tačno da proizvodni proces maziva više liči na proizvodnju piva nego na proizvodnju mikroprocesora ili lansiranje satelita u orbitu za koje je mnogo teže ispuniti najosnovnije uslove.
Inače, potpuno si u pravu da će onome koji bude izabrao domaća maziva u odnosu na mnoga uvozna ova prva biti po džepu, tj skuplja (bez obzira što si to naveo u kontekstu toga da si sa njima ima sasvim negativno iskustvo pa si morao da plaćaš propravke, kako se može pretpostaviti iz navoda).
Meni je famova 5W-40ica skuplja nego totalova, a drastično je skuplja ona 5W-30ica koja zadovoljava PSA normu nego identično totalovo (osim toga vrlo se teško nalazi). Al` to mi ne kaže nešto bitno o domaćem ulju već više o uvoznom, a najviše o tome koliko je stranim kompanijama bitno da uguše (koliko god je moguće) konkurenciju. Sva sreća, za ponešto još ne uspevaju sasvim.
A ono što mi je lično reklo da ću da nastavim da koristim famovu 40icu je identična potrošnja ulja totalovom od strane mog hdi, i subjektivno tiši zvuk sasvim zagrejanog motora. Ono što nije lično, potpisala su ona dvojica nemaca na gornjim dokumentima sa slika.
@nikaragva
Koliko vidim za Toptec nije navedeno da zadovoljava neki od GM normi, ali me to ne bi sprečilo da ga izaberem. Nži pour point, nešto tečljivije...pa bih ja pre njega. A stoji da nema greške ni sa jednim od njih.
Za totalov Quartz 9000 5W-40 mogu da potvrdim ni da sa njime nema greške (a ono je među najpovoljnijim uljima). U mom 1.4 hdi je bilo ok, a mnogi koji voze hdi bez fap (a i oni sa fap, jer je ono čak bilo prporučeno i takvim hdi iz PSA ) su prijavljivali da su vrlo zadovoljni i da nisu imali nikakve primedbe. Sa obzirom da se lako nalazi u kantici od 5 L ima izuzetno povoljnu cenu. Ipak, sumnjam da bih sa takvim uljem prelazio 20,000 ili 30,000 km koliko su navodile servisne preporuke PSA. Za tako nešto - Ineo serija.