Kad sam birao DSLR jedan od bitnih parametara je bila težina. Kad ga izvedem u šetnju odmah primetim da li sam stavio laški 50mm ili teži 18-105mm, da ne pominjemo koliko bi mi smetao da je i samo telo težie, pa još da imam i grip i ostalo... Zato imam i dve torbice. Jedna je samo za aparat sa objektivom a druga veća je za punu ratnu opremu. Sa ovom drugom naravno nisam ni jednom izašao u šetnju, ona je samo za prenošenje stvari od mesta A do mesta B.
Kad smo već kod težine, razmišljam da uzmem i jedan zum do 300mm. Bolji (i skuplji) je 70-300mm, ali ću verovatno da uzmem 50-300mm, najpre zato što je nekih 200g lakši i kraći. Doduše ja i ne jurim apsolutni kvalitet već jurim decu po igralištu da ih slikam, tako da prihvatam kompromis na račnum manje težine.
Težina jeste mana, ali uslovno gledano jer je u drugu ruku i prednost. Daleko lakše ćeš napraviti dužu ekspoziciju iz ruke sa nekim većim i težim telom i kakvim brzim objektivom, nego sa nekom "paklicom cigara". Za mene veliki fotoparat ujedno znači i dobro ležanje u rukama a što mi opet daleko više znači od male težine, tako da prilikom nabavke prvog digitalnog DSLR-a (suprotno tebi ) uopšte nisam ni uzimao u obzir ta manja i lagana tela (najsrećniji bih bio kada bih mogao priuštiti sebi nekog jednocifrenog profi Canona, ali nažalost ne mogu). Moram napomenuti i da sam dosta i dugo vremena radio sa analognim SLR fotoaparatima, dakle nisam u tome od juče tako da sam tačno znao šta želim odnosno šta mogu i šta dobijam sa takvom opremom.
Ponesem i ja često u šetnju spravu, nekad sa malom toploader torbom i 1 objektivom (17, 35 ili 50). Ređe 24-85/2.8-4. Ponekad u džep ubacim i 85icu, ali to nije svaki dan uz mene, kao mobilni. Nex neste, bukvalno. Ima malu Lowepro torbicu koja se kao parazit zakači za ovu drugu torbu što nosim. Deranžman ne postoji, a APS-C senzor je uvek uz mene.
Nije fulfrejm, ali pije vode skroz. Treba samo još neki pancake, mada je izbor zasad tanak.
Ja sam ti malopre postavio pitanje pa sam obrisao jer sam nasao odgovor
Zanimljiv je taj Nex-3N. Koja je razlika izmedju njega i RX100?
Najverovatnije uzimam RX100 ali i ovaj deluje zanimljivo a jos je 20ak % jeftiniji.
Ima i neki 5TL koji je nesto skuplji...tacnije kosta kao 700d.
Kakav je Nex 6 u odnosu na RX100?
Znam samo da su to razliciti tipovi kamera, prvi je mirrorless a drugi napredni kompakt. Nex takodje ima veci senzor ali na nekim mestima opet vise hvale RX.
Sa kojim cu imati bolji kvalitet slika i veci iso, RX100 ili Nex 6 sa kit objektivom?
Mada npr. Canon G1x ima veci senzor od RX100 a tvrde da je losiji...zapravo veoma su podeljena misljenja iako bi Canon lagicno trebao da oduva Sony-a u ovom slucaju.
Kao sto sam ti vec napisao, koristim 5D2 i RX100, i ajd da kazem, u najmanju ruku sam zapanjen ili prijatno iznenadjen ili kako vec hoces, osobinama malca na visokim ISO. Mnogim aparatima je nahvaljena ova osobina, a kada otvoris sliku na kompu - imas sta da vidis.
I svakako si u pravu kada kazes da su ovo potpuno razlicite klase aparata, te je malo i neprikladno porediti ih.
Inace ako bi mene pitao NEX ili RX, ili nesto drugo, ja ti ne bih davao preporuke za nesto sto nisam drzao u ruci ( i svakako malo skljocao sa tim). Ne jednom sam se zahebao citajuci testove, a rezultat iz prakse je bio sasvim drugaciji.
Rx je ko pakla cigareta, i to mu je glavna prednost. Deranžman je ekvivalentan mobilnom telefonu.
Nex-ovi su takođe mali, ali objektivi su im veliki.
ISO ipak ne može da se poredi, kao i izolacija subjekta, dok druge stvari donekle i mogu. Šum na visokom ISO je potpuno drugačiji na velikim senzorima. Šum na FX ne mora ni da se čisti, možda samo malo kolornog na ISO6400 i preko. Šum na APS-C je ružan u odnosu FX, ali i takav je mnogo prijatniji za oko nego na senzorima kompakata, koliko god da su dobri. Jednostavno je šum sa tih malih aparata mnogo ružan, tako da je jedini izlaz peglanje. Inače, slažem se da je vrhunska klasa tih malaca odlična, u svakoj generaciji. Imao sam Fuji F31fd, zatim Canon S90, ali sada Nex kao spoj DSLR/kompakt sveta i još uvek mi je zabavan. Doduše, kada uzmeš u ruke fulfrejm vidi se ko kosi, a ko vodu nosi, ali to je neka sasvim druga priča.
Sve u svemu to su slatke muke, nećeš se zeznuti koji god da uzmeš. U svakom slučaju neće od njih da zavisi kvalitet slika koliko od fotografa.