Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

Dilema Nex vs RX je jako cesta po forumima, posebno kod ljudi slicnih meni, koji vole lepu fotografiju a nisu motivisani da vuku DSLR sa sobom. Slazem se da jaci FF aparati ne mogu da se porede sa njima ali je entry-level klasa sa kit objektivnom sasvim uporediva.
Meni je bitan ISO jer volim da da slikam nocu a to sad ne mogu...puno lepih slika sam propustio jer je Ixus, iako super za dan, nocu prakticno neupotrebljiv.
zuzazu napisao:Inace ako bi mene pitao NEX ili RX, ili nesto drugo, ja ti ne bih davao preporuke za nesto sto nisam drzao u ruci ( i svakako malo skljocao sa tim). Ne jednom sam se zahebao citajuci testove, a rezultat iz prakse je bio sasvim drugaciji.
To mi je apsolutno jasno. Izmedju ostalog i tvoje misljenje o RX-u me je nateralo da razmislim o njemu... Mada mi se svideo i Nex kad sam ga gledo juce u radnji.
A u dilemi je upao i RX100 M2 jer sam izmedju ostalog i ovde vidio da je bolji po pitanju ISO.
RX je sad bas povoljan a zbog neke akcije Nikon D5200 kosta kao on, Canon 700d nesto malo vise ali je Nex osetno skuplji.
DSLR pominjem samo kao orijentaciju.
U principu mi cena nije toliko bitna, koliko bih voleo da budem zadovoljan :)
nidza napisao:Sve u svemu to su slatke muke, nećeš se zeznuti koji god da uzmeš. U svakom slučaju neće od njih da zavisi kvalitet slika koliko od fotografa.
A ja nikakav fotograf...sa zeljom za ucenje :D
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Fotografija

Post od trojanac »

AFP Pictures Of The Year 2013

http://www.fubiz.net/en/2013/12/02/afp- ... year-2013/

Evo jedna u skladu sa tematikom foruma... :)

Slika
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Idi na Nex3n, cena je u rangu RX100, a sprava je ozbiljnija. Pogotovo visok ISO.

Tapatalk 4
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Nex 3n je cak i jeftiniji od njega :)
Sta nudi 5T ili 6 u odnosu na 3n?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

5t ima tačskrin valjda, 6ica hibridni autofokus (ima senzore detekcije faze, kao DSLR). Trenutno je 6ica najbolji Nex. Imaju i stopu za eksterni blic.

Nex3n je manji, lakši, popuno iste slike pravi kao 5 i 6. Ima kontrastni AF, ali mnogo lepo radi. Bolje nego svaki kompakt kojim sam okinuo neku sliku. RX100 nisam probao, možda on ima neki revolucionaran fokus za tu klasu aparata pa može da se meri sa Nexom, pojma nemam.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nisam pratio foto scenu u zadnje vreme pa sam se iznenadio kad sam video da je Nikon izbacio kompakt sa DX senzorom i fiksnim 28mm ekvivalentnim f2.8 objektivom - Coolpix A:

Slika
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Lepo ali i cena je lepa :)
Ovde kosta vise od D7100 sa 18-105mm kit objektivom.
nidza napisao:5t ima tačskrin valjda, 6ica hibridni autofokus (ima senzore detekcije faze, kao DSLR). Trenutno je 6ica najbolji Nex. Imaju i stopu za eksterni blic.

Nex3n je manji, lakši, popuno iste slike pravi kao 5 i 6. Ima kontrastni AF, ali mnogo lepo radi. Bolje nego svaki kompakt kojim sam okinuo neku sliku.
Ok, znaci nista spektakularno napredniji, nista sto ce amater ili napredni amater da oseti :)
Meni je iskreno RX100 lepsi ali kod Nex-a me privlaci sto on ima vise osobina DSLR aparata, sto ce me mozda naterati da se malo vise zainteresujem za fotgrafiju i eventualno predjem na neki ozbiljniji sistem. U protivnom ostaje mi odlican "kompakt" :)

Kako bi ti uporedio entry-level DSLR i neki Nex?
Na netu nalazim informacije da prakticno i nema neke razlike u kvalitetu fotki.
Prednosti DSLR-a se uglavnom ogledaju u nekim (za mene) banalnim sitnicama...ergonomija, dostupnost objektiva (mada ni Nex tu ne zaostaje), veca autonimija, bolji video, opticko trazilo itd.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nema razlike, čak dajem prednost Nexu ako ostaješ pri kit objektivu, jer je 16-50 fenomenalan. Obično su kit objektivi na entry level DSLR kilavi. Tražilo nema, ali sa Nex3n slikam uglavnom klinca "sa kuka" i okrenutim ekranom na gore. Ne moram kičmu više da slamam, kao sa velikim aparatom.

Takođe je vidoje fenomenalan. Može i da slika dok snima vidoje. Itd, da ti ne opisujem, isčitaj neki dobar review. Batali entry DSLR. Uzmi nešto poput Nex ili RX100 ili S110.

Tapatalk 4
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Prilicno sam googlao ovih dana zainteresovan ovom diskusijom, i sve prilicno govori u prilog Nidzinoj prici.

Nisam siguran zasto si odbacio NEX6 koji bi meni bio favorit zbog trazila. Jeftin nije, ali nije ni RX u svojoj kategoriji.

http://www.dpreview.com/products/compar ... =sony_nex6

Medjutim, vodi racuna. Za razliku od RX koji ces haj nehajno gurnuti u dzep, za NEXa ces vuci torbicu. Mozda pola litre manju nego za DSLR, ali torbicu. U tom slucaju se postavlja pitanje - a zasto ne i DSLR? Internet je prepun poredjenja NEX vs. Nikon 3100. I takodje cu se sloziti s Nidzom, da ako se prica o staklu, internet fakat kaze (opet se ogradjujem jer nisam koristio) da je Sonyjevo bolje od kit objektiva koje prati entry level DSLR.

Ali, opet, samo zamenom tog kit objektiva bilo kojim pametnijim staklom, prica se drasticno menja... :think:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Letač, pre 30 dana bih i sam rekao da je entry DSLR bolja stvar. S obzirom da sam slučajno sasvim Nex-ovan, sada tvrdim potpuno suprotno. Potpuno je glupo uzimati entry DSLR uz bezogledalne opcije. Mislim da je pitanje vremena kad će ta klasa da nestane - jednocifreno godina, možda i za već 5-6.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Je li taj Nex ima samo kontrastni fokus? Kad na D5100 pređem u taj mod prilično se smorim sporošću, naročito što su deca glavni motiv. Sa druge strane on još mora i da mrda ogledalo za okidanje, možda je na mirorlessu to ipak brže. Kako si zadovoljan brzinom fokusiranja?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Samo kontrastni ima i radi super. Ne može da se meri sa DSLR, ali radi pos'o. Može klince da hvata super.

Nex6 ima AF kao bolji DSLR, ali i košta.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

nidza napisao:Nema razlike, čak dajem prednost Nexu ako ostaješ pri kit objektivu, jer je 16-50 fenomenalan.
Za pocetak bi se svakako zadrzao na kit objektivu. Kasnije mozda uzmem i neki makro. Objektivi za Nex jesu malo skuplji ali vidim da uz pomoc adaptera moze da koristi Canon i Nikon objektive :) Tu se postavlja pitanje kvaliteta slika iz takve "budzevine" ali sumnjam da moze puno da zaostaje za DSLR telima iz te cenovne kategorije.
nidza napisao:Batali entry DSLR. Uzmi nešto poput Nex ili RX100 ili S110.
Nisam ni mislio na najjeftinije DSLR-ove. Gledao sam 700D i D5200...cisto da se zna sa cime ih poredim :)
Ono sto me udaljava od njih su dimenzije i tezina. Kad sam se igrao u radnji sa Nex-ovima i presao na DSLR, smorili su me cim sam ih uhvatio u ruku :)
Kada bi fotografija iz njih bila mnogo kvalitetnija, kao sto je to bio slucaj pre par godina, pomirio bih se sa gabaritima ali ovako...
zuzazu napisao:Nisam siguran zasto si odbacio NEX6 koji bi meni bio favorit zbog trazila. Jeftin nije, ali nije ni RX u svojoj kategoriji.
Pa nisam ga jos odbacio...skupljam informacije :)
zuzazu napisao:Ali, opet, samo zamenom tog kit objektiva bilo kojim pametnijim staklom, prica se drasticno menja... :think:
Ako sam dobro razumeo, kvalitetno staklo moze i na Nex? Zasto bi onda npr. D5200 sa dobrim staklom pravio mnogo bolje fotke od Nex-a sa ekvivalentnim stakom? Pitanja su amaterska :)
FF tela plus mocniji objektivi su neka sasvim druga prica ali to nije za mene.

Jedina "mana" malih Nex-ova je sto izgledaju smesno sa nekim tele objektivom :)

Slika
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Fotografija

Post od Scuderia »

Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Ovakvom tele objektivu ovakvo telo stoji kao piletu sisa. Ipak ne moze se jak tele objektiv upakovati da bude mali i da parira telu kakav je ovaj gore na slici iz predhodnog posta. Jednostavno zakoni optike su jaci od zelja proizvodjaca da ga upakuju u malo.
Slika
Odgovori