Magistratura je "nista" = istrebljeni dinosaurus iliti ne znam da li jos uvek uopste i moze da se "upgrade-uje" u doktorat (prve dve godine istog iliti fali "samo" doktorska teza) ili vec sad ne vredi nicemu. Ranije je to izjednacavano sa MSc. jer ne postoji medjunarodno priznat "pandan".
EDIT:
@swemir
Nije u redu da menjas svoj post , posto onda nasi nemaju smisla - inace je cela poenta mog post-a bila ispravljanje tvog pogresnog
Poslednja izmena od Delija u 09 Dec 2013, 17:53, izmenjeno 2 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Nije bitno koliko godina . Master je 3+2 ili 4+ 1 Redovne + mater.
Magistarski je 5+2 Ili 4+2.
To je stepen iznad mastera. Nije bitno koliko master traje.
Oznaka magistra je msc i i to je jedini master nauka.
Svi drugi su masteri struke/master of.. ne sme se brkati ova dva nivoa jer je velika razlika...
Americki sistem je march 1 /master , masch 2 / master dve godine i msc magistar prva naucna titula i phd doktor nauka druga naucna titula
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Poslednja izmena od swemir u 09 Dec 2013, 17:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Naravno da magistratura može da se unapredi u doktorat. Brani se samo doktorska teza, i nema doktorskih studija. Master se u doktorat unapređuje preko doktorskih studija (dve ili tri godine) i odbrane izabrane teze.
O smislu bi se dalo raspravljati, ali ne i nipodaštavati nečije zvanje, koje je u svakom slučaju stečeno posle ozbiljnijeg studiranja nego što je master.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline. Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite. Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
To je tačno, ali koliko je to bolje ili lošije, pokazaće vreme, a ne forum.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline. Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite. Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
@perfiko
Postojao je rok do kada je to zakonski moguce.
@swemir
Nisi u pravu. Magistar vise pravno iliti formalno ne postoji - svi su imali sansu ili je mozda jos uvek imaju za "upgrade" u doktorat i to je to. MSc je MSc i to je Master of Science iliti ono sto je bio dipl.ing. i to je to.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Nisu stari dipl.ing izjednaceni sa msc. Nego sa master of. Zvanja
Npr. Master of architecture i to nije master nauka nego odredjene struke. Nije naucna titula.
Razlike koje sam naveo su precizne. Ucsstvovao sam na sednicama kad se odredjivala pozicija mastera na ftu sredinom 2000 tih tako da je tacno kako sam napisao.
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Poslednja izmena od swemir u 09 Dec 2013, 18:07, izmenjeno 1 put ukupno.
@Delija
postojao je rok do kada moraš ući u proceduru. Ko je na vreme ušao u proceduru i sada može ostvariti pravo na zvanje.
Šta se sada desilo?
Poslednja izmena od perfiko u 09 Dec 2013, 18:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Sasvim slucajno imam cetvoricu kolega (asistenti, sada docenti na tom istom FTN-u ) koji su bili magistri i u proteklih godinu dana su doktorirali. Postojao je rok do kojeg mora da se prijavi doktorska teza inace "pisi propalo". Moguce je da su taj rok ponovo pomerili.
swemir napisao:Nisu stari dipl.ing izjednaceni sa msc. Nego sa master of.
Razlike koje sam naveo su precizne. Ucsstvovao sam na sednicama kad se odredjivala pozicija mastera na ftu sredinom 2000 tih tako da je tacno kako sam napisao.
Delija napisao:Sasvim slucajno imam cetvoricu kolega (asistenti, sada docenti na tom istom FTN-u ) koji su bili magistri i u proteklih godinu dana su doktorirali. Postojao je rok do kojeg mora da se prijavi doktorska teza inace "pisi propalo". Moguce je da su taj rok ponovo pomerili.
Tako je, koji nisu doktorirali propadaju, ali to vazi za one koji su kasnije usli u proceduru, ovi koji su ranije usli njima su opet produzili. Bas neki dan sam pricao sa jednim asistentom koji je pre par dana doktorirao.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Magistarskih studija po novom programu nema, ali svi koji su upisali magistarske studije, mogu da ih završe, i ukoliko ih završe do 2015 imaju pravo prijave doktorsku tezu.
Sve ovo naravno važi ako nije u poslednjih par meseci skraćen ili produžen (pre će biti ovo) ovaj rok.