Računari
- Milos_kg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
- Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Re: Računari
Laptop koji je Aca postovao poseduje 8GB SSD-a uz 1TB HDDa, ne vidim koju bi drugu namenu imao osim za skladistenje sistema za bolji i brzi rad, a dodatne aplikacije bi isle na obican HDD.
Mnogi budze racunare dodajuci RAM memoriju i jace procesore, ali ne postoji bolji improvement racunara od SSD diska.
Na tabletu sam imao (prodao sam ga pre par dana) mobile DC CPU, 2GB rama, i 64GB SSD-a... i po brzini pere pod sa mojim desktop racunarom duplo jacim na papiru.
Idealna kombinacija bi bila Apple AirBook sa SSD diskom. Imao sam prilike da koristim jedan sa i7 CPUom, 16GB RAM-a, 256GB SSD-a... smesno je porediti ga sa nekim latptopom/ultrabook-om.
Mnogi budze racunare dodajuci RAM memoriju i jace procesore, ali ne postoji bolji improvement racunara od SSD diska.
Na tabletu sam imao (prodao sam ga pre par dana) mobile DC CPU, 2GB rama, i 64GB SSD-a... i po brzini pere pod sa mojim desktop racunarom duplo jacim na papiru.
Idealna kombinacija bi bila Apple AirBook sa SSD diskom. Imao sam prilike da koristim jedan sa i7 CPUom, 16GB RAM-a, 256GB SSD-a... smesno je porediti ga sa nekim latptopom/ultrabook-om.
1) Volkswagen Polo 6n2 1.4 16V Comfortline
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
pa taj 8gb msata ssd sluzi za kesing, te doprinosi brzini ovog od 1tb, ali koliko bi doprineo na vec brzom ssd-u. 

- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Sad pričam napamet, tj. razmišljam logički, neka me neko ispravi ako grešim. Mislim da je još jedna prednost SSD-a u lap topu manja potrošnja struje obzirom da nema pokretnih delova kao HDD. Verujem da bi se tu napravila ušteda sa energijom.
Miloskg, upravo tako, do skora je HDD bottleneck-ovao ostale komponente koje su odavno prevazišle mogućnosti HDD-ova.
Ja duže vreme planiram neki SSD reda 150GB za sistem i neke programe. Nego nikako za to da odvojim, prvo sam rešio da uložim u procesor i RAM, sledeći je SSD pa grafika.
Miloskg, upravo tako, do skora je HDD bottleneck-ovao ostale komponente koje su odavno prevazišle mogućnosti HDD-ova.
Ja duže vreme planiram neki SSD reda 150GB za sistem i neke programe. Nego nikako za to da odvojim, prvo sam rešio da uložim u procesor i RAM, sledeći je SSD pa grafika.
- Milos_kg
Koji CPU i koliko RAMa imas trenutno?
Ja bih isao obrnutim redom, prvo bih uzeo SSD, pa video da li ima potrebe za jacim CPUom/RAMom.
Ja bih isao obrnutim redom, prvo bih uzeo SSD, pa video da li ima potrebe za jacim CPUom/RAMom.
Milos_kg napisao:
Kada bih planirao da izdvojim taj novac za laptop, uvek bih pre jurio neki Apple racunar, jer nije normalno kako ono radi, mnogo ozbiljnija igracka. Problem je sto je 15icu kod nas tesko naci za neki razuman novac, ali ako cesto putujes preko, mozes da iskoristis ove novogodisnje popuste, i ugrabis ga za neki malo manji novac.
Jedina stvar koja ne pije vode u ovoj prici je-sto se prica o Apple-u.

Ok, za neke ljude unix-based OS nisu problem, ali za vecinu populacije koja je navikla na "prozore" ne piju vode.
W8 zbog toga tesko i prolazi.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Uroš S.
Imao sam Phenom I X4 9650 i 3GB DDR2 na 800, sada sam uzeo FX6300 Vishera i 2x2GB DDR 3 na 1600. Polako ga obnavljam, u odnosu na januar ove godine samo grafička i hdd su isti za sada.Milos_kg napisao:Koji CPU i koliko RAMa imas trenutno?
Sada nema grafičke ispod 100-110e koja je bolja od 9800GT 1GB koju imam.
- Milos_kg
Cek, onda si menjao i MOBO kad si presao sa DDR2 na DDR3?
U, jbte, al sam ja onda jeftino prosao sa GTS450 1GB DDR5 EVGA pre godinu dana, uzeta za nesto manje od 5000din.
U, jbte, al sam ja onda jeftino prosao sa GTS450 1GB DDR5 EVGA pre godinu dana, uzeta za nesto manje od 5000din.

- Uroš S.
Zimus sam menjao mobo kada je stara izgorela, i tražio sam da podržava stari proc, pa sam našao ovu hibridnu koja podržava AM2 do AM3+ i DDR2-DDR3 pa sam sada iskoristio taj potencijal.
Mislim na nove kartice, da kupim u radnji. Ta GTS460 je jako blizu ove moje po performansama, za neke namene bolja za neke jednako lošija.
Mislim na nove kartice, da kupim u radnji. Ta GTS460 je jako blizu ove moje po performansama, za neke namene bolja za neke jednako lošija.
Apple ne bih uzeo jer ne provodim dovoljno vremena na kompu da mi se isplati da menjam ceo sistem i ucim se.
Ono sto me kopka je da li da uzmem ovaj lap top ili neki malo losiji a da kupim Sony Play Station 3 ili 4. Mislim da ipak nemam toliko potrebe za Sonijem.
Koji je najbolji antivirus i koje jos programe da instaliram da mi se komp ne uspori kasnije?
Ono sto me kopka je da li da uzmem ovaj lap top ili neki malo losiji a da kupim Sony Play Station 3 ili 4. Mislim da ipak nemam toliko potrebe za Sonijem.
Koji je najbolji antivirus i koje jos programe da instaliram da mi se komp ne uspori kasnije?
Ne isplati ti se uzimati sony zarad 10 puta koliko ces ga ukljuciti u godini zbog obaveza. Ako hoces da igras sa drugarima. Uvek imas hub i razvuces za 3 4 dzojstika. Ovaj laptop ce ti biti stvaaarno dovoljan. I ako uzmes one dve stvari jooos brzi tj. ispratice i ssd brzinu ostalog hardvera.
Sto se tice av-a ako hoces frei onda aviru bih uzeo. Ako mozes da platis malo eurica za licencu onda kaspersky ili nod32.
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Sto se tice av-a ako hoces frei onda aviru bih uzeo. Ako mozes da platis malo eurica za licencu onda kaspersky ili nod32.
A da ih skinem preko torrenta ili moram da placam da bi radilo kako treba?
Koliko mislite da ce ovaj lap top biti dobar, znam da je glupo pitanje al recimo na moj sadasnji sam dao malo vise para pa je i sada u rangu s novim koji kostaju do 40.000 dinara... Dal ce ovaj za 3-5 godina biti i dalje nadprosecan?
Koliko mislite da ce ovaj lap top biti dobar, znam da je glupo pitanje al recimo na moj sadasnji sam dao malo vise para pa je i sada u rangu s novim koji kostaju do 40.000 dinara... Dal ce ovaj za 3-5 godina biti i dalje nadprosecan?
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Za 3-5 godina ce biti ispod proseka.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Pazi ti licencu za godinu dana kaspersky placas oko 25 35e. I samo skines sa servera njihovog a ne da se svakih deset dana jebendises sa keyovima koji nisu blacklisted .
A laptop ce ti biti za par godina biti u proseku i visi od proseka. To ti je bitno. I da je kvalitetne izrade da nece imati problema sa tim
A laptop ce ti biti za par godina biti u proseku i visi od proseka. To ti je bitno. I da je kvalitetne izrade da nece imati problema sa tim
Prodao se lqp top, ja danas zvao da ga uzmem. Dakle id toga nista. E sad, koliko su jaki apple kompovi koji se pridaju za slicne pare, mogu li da pokrenu sve igrice danas koje se igraju? Videcu da nadjem konkretan model u oglasima...
moj savet je da ne juris apple laptop. jesu oni kul i imaju dobre komponente, ali kostaju previse za ono sto pruzaju!
i reci budzet za laptop, pa da pogledamo da li ima nesto skoro novo na oglasima ili nesto novo za te pare a da ce da fura duzi niz godina.
i reci budzet za laptop, pa da pogledamo da li ima nesto skoro novo na oglasima ili nesto novo za te pare a da ce da fura duzi niz godina.