Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?

Post od Saša »

Ja ću sebi izgleda da kupim i neki jeftin i vodootporan fotoaparatić tipa Fuji XP50 da ga arčim malo na moru i dam posle familiji... Klinci ima da uživaju i škljocaju do mile volje. :)

Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

Ako planiras da zadrzis i DSLR, onda je RX100 mnogo bolja opcija.
Ne vidim poentu MILC-a pored DSLR-a...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Što? Meni je Nex3n zamenio S90. Oba su svakodnevna zamena ga DSLR.

Doduše, ja ga uzeh jer je naleteo džaba, ne što sam ga pikirao.

Tapatalk 4
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pa kao sto kazes cena je presudila. I sad 3n moze da se nadje za 50% manje love nego RX100 a nije nista losiji od njega, naprotiv...ali nije ni kompaktan kao RX100.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Dobro. Svo ovo pisanije.... Da li si odmerio? Prelomio? Odlucio? Kupio?
Ja ovoliko ni kola nisam birao.

Najbolje fotografije nisu napravljene zbog toga sto neko nije imao vrhunski fotoaparat, vec zbog toga sto ga u opste nije imao, rece neko.
Floyd
Reactions:

Re: AW: Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

Apsolutno si u pravu :)

Mislim da sam prelomio i u toku vikenda kupujem nesto...

Gesendet von meinem GT-I9505
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Upravo sam gledao uživo par aparata koji su mi zanimljivi. RX100 je jedini koji ide u džep. Nexovi moraju u torbicu i tu nema pomoći. Najkompaktnije od tih sistemskih varijanti je možda Nikon J1 sa 10mm fiksnim objektivom, ali i njemu je objektiv solidna budža i ne deluje ni malo "džepabilno". Samo sam taj Nikon od svih mirrorlesa video sa pancake objektivom, ali ne verujem da je neko od ostalih uspeo da napravi nešto bitno kompaktnije. Tako da je za džep i dalje jedina varijanta nešto sa nepromenljivim objektivom koji se izvlači iz tela, a tu je RX100 za sada najbolja varijanta. Nikon Coolpix A je fotografski jači ali i duplo skuplji, i nema zum. Njega nisam video uživo. Gledao sam danas neke video snimke sa RX100, pošto bi mu to bila jedna od glavnih funkcija kod mene - ono je impresivno. Evo na primer ovaj:

http://vimeo.com/69849120

Floyd
Reactions:

Re: AW: Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

Nikon J1 je mnogo losiji od RX100. On je jedan od losijih u svojoj klasi.
A za Nex-a definitivno treba torbica...

Mene je zaintrigirao i RX100 M2...ima manje suma na vecim ISO vrednostima sto nije toliko bitno jer je i M1 odlican ali ima flipout display sto ume da bude korisno :)

Gesendet von meinem GT-I9505
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Evo i jednog neobicnog ali zanimljivog uporednog testa koji pokazuje moc ovog malisana :)

http://www.creativephotography.gg/how-m ... -you-need/
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Jesi li video da RX100 II može da se kontroliše preko mobilnog? Povežu se preko wi-fi-ja i na telefonu vidiš ono što bi video i na displeju aparata, možeš da zumiraš, podešavaš parametre, okidaš... Ne znam koliko bi to koristio u praksi ali deluje veoma zabavno. Za špijuniranje, za autoportrete, sigurno može da se smisli još namena kad kreneš da se igraš sa tim. Pomerljiv ekran jeste koristan, mada ne tako često ali kad zatreba drago mi je da ga imam na D5100.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zavisi šta slikaš. Ako slikaš klince korisno je da imaš ekran koji može da ide na gore, jer su slike klinaca iz visine očiju odraslog čoveka obično 99,9% za pravo u smeće. Tu ekran pomaže da ne kriviš kičmu, a (barem meni) omogućava da slikam do 1/2s potpuno oštre slike pri slabom svetlu (na 16mm).

Takođe mogu da se pronađu zanimljivi uglovi za neke obične prizore, plus je super štos za video.

Evo jedna od malopre, 1/2s iz ruke usput. Nema ništa od obrade sem pomeranja WB u hladno.
Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Koliko koristim ekran na gore za to što si ti opisao, koristim ga i na dole kad je aparat visoko - da slikam klince kad se muljaju po krevetu, odgore da se vide ruke ako prave nešto, itd.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

grujicd napisao:Jesi li video da RX100 II može da se kontroliše preko mobilnog?
Nisam znao za to...deluje zanimljivo ali kao sto i sam kazes, pitanje je koliko je to potrebno :)
Taj pokretni ekran mi je bas super stvar i krivo mi je sto ga prva verzija nema a nesto ne bih da doplatim 50% vise samo zbog toga.
Pored toga M2 ima i neke "mane"...nesto je veci, deblji i tezi...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Danas sam cackao NEX5 u radnji. Kratki utisci su odlicna izrada i lepo lezanje u ruci sa kit objektivom, i primitivan meni u odnosu na RX100. Normalno, nisam mogao da stavim slike na komp pa da ih poredim...

Evo jedna zanimljiva ispovest. Ako mozete da svarite lika i 25 minuta videa, prilicno iskreno...

http://www.youtube.com/watch?v=f9wJUP5EJDk

I td i td, pun internet poredjenja, uglavnom isti zakljucak...

http://snapsort.com/compare/Sony-Cybers ... ony-NEX-5N

http://www.digitalversus.com/digital-ca ... table.html
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Malo su glupa ta poređenja, najviše zbog toga što na Nex možeš da staviš neki prajm i da dobiješ bokeh koji je neostvariv za RX100. Tako da ni ne igraju u istoj ligi. Što ne znači da RX100 nije bolji po nekim drugim parametrima, ako ništa drugo onda po "džepabilnosti". Ja sam se 90% odlučio za njega, i jedino se lomim da li da idem na RX100 mk2.
Odgovori