Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od nidza »

IQ ne može da se poredi, pogotovo ko voli da maltretira RAW. Slike nastale na velikom senzoru jednostavno imaju više "mesa".

Naravno, kome veličina igra ulogu, odluka je laka. Na skijanju je S90 bio u unutrašnjem džepu jakne i vrlo je bio zgodan za brzo slikanje. Sa Nexom to neće ići tako lako.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Moje iskustvo sa foto aparatima je da se Sony izbegava u širokom luku i da se ide na sigurne marke.

Imam Sony i Canon iako je Canon dosta star Sony ne može da mu priđe po mnogim parametrima.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Veoma teška neistina. :palica:

Imao sam godinama kontakt sa SVIM što postoji u fotografiji i veruj mi da veoma nisi u pravu. Sony je ozbiljno napredovao. OZBILJNO. :)

Što je najlepše, ne staje, nego krupnim koracima grabi napred.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Ovde se na tacno 5 strana foruma (od 40 do 45) uglavnom porede dva aparata (RX i NEX), kao i na mnogim internet forumima.

Da li je glupo porediti ih ili ne, verovatno jeste - jer su to dve razlicite klase aparata. Ali ih ljudi porede, kao i @Floyd koji je u nedoumici.

Jeste, veci senzor. Jeste, izmenjivi objektivi. I sve sto to nosi. Jeste, veci. Znaci - sve znamo.

Pa, sta onda mrsimo ovde pet stranica?

P.S. U kompaktima (i svim klasama i podklasama kompakta), Sony dere Canona. Malko su se uspavali momci iz Canona.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Pa dobro sad, ne može se reći da dere. RX100 i S110 su gotovo podjednako dobre sprave, svaki sa svojim prednostima i manama.

U odnosu IQ/$$$ je ipak bolji Canon, jer je Sony onomad bio duplo skuplji. Kakva je situacija trenutno nemam pojma.

S120 vs RX100-II donosi i popriličnu razliku u gabaritima. Novi Sony nije više džepni aparat (ako je stari uopšte bio), što nekom može da bude problem.
http://snapsort.com/compare/Canon-Power ... t-RX100-II

Ali neka, Sony me oduševljava. Ne znam šta im se desilo, ali nekome mnogo važnom su pre godinu-dve dana skuvali izgleda mnogo dobru kafu. Tako i treba da bude.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nikon i Canon čuvaju primarni DSLR biznis i ne bi da ga ugroze manjim i jeftinijim aparatima koji su dovoljno moćni i mogu da zamene skupe aparate i objektive. Samo što je konkurencija krenula da im jede kolač sa donje strane tržišta - prvo Olympus sa Pen-om, pa posle i ostali. Sony je solidan u zadnje vreme. Nikon i Canon su u defanzivnom modu i za sad samo prate mlako i sa kašnjenjem inovacije koje pravi konkurencija.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

:plusone: Sto si rekao, uspavali se glavni takmaci Canon i Nikon ali mislim da nece to trziste tako lako prepustiti iz prostog razlogasto onaj ko kupi dobar mali compakt ili Prosumer i resi da predje na DSLR obicno se odlucuje na istu marku zbog pozitivnog iskustva sa predhodnim aparatima ili prosto zelji da ne izlazi iz brenda.
Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

zuzazu napisao:I td i td, pun internet poredjenja, uglavnom isti zakljucak...
Kao sto rece Grujic, malo su cudna ta poredjenja na netu...to sam i ja kao laik skontao :)
Nex i RX se uglavnom porede kao dva kompakta pa kao manu Nex-u navedu dimenzije ili tezinu, sto je glupo.
RX100 je odlican aparat i cinjenica je da vecina ljudi (tu racunam i mene) nece znati ni da iskoristi sve njegove mogucnosti. Gledao sam primere nekih fotografija slikane RX-om iz ruke profesionalaca i ono je odlicno...siguran sam da amater ni sa FF DSLR-om ne bi mogao da dobije fotke ni pribliznog kvaliteta :) Neki iskusniji fotgrafi idu toliko daleko u hvaljenju RX-a pa pisu kako pored njega retko osete potrebu da ponesu torbu sa DSLR opremom.
Znaci aparat je vrhunski ali milsim da nije uporediv sa Nex-om ili bilo kojim drugim MILC-om / DSLR-om, osim u slucaju da se navedeni koriste iskljucivo sa kit objektivima i za skljocanje u auto modu.

Ja sam i dalje u dilemi ali sve vise mislim da cu uzeti Nex...ne zato sto je RX100 los vec zato sto bih voleo da iskusim DSLR odnosno u ovom slucaju nesto sto lici na to :)

Samo da dodam i da sam u radnji sasvim slucajno (zbog promocije) pogledao Samsung NX300. Kvalitet izrade je vrhnuski, ekran OLED odlicnog kvaliteta, softver i TS radi brzo i fluidno. Ne znam kakav je kvalitet fotki jer nisam bas trazio review-e o njemu ali izgleda extra. Mana je sto nema ugradjen blic vec se dobija neki mali externi i kit objektiv je glomazan u odnosu na Nex-ov.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

Spadam u one koji bi da slikaju a ne da se igraju sa Sony glupostima tipa crno bela slika, ubacivanje objekata, panorama (mada je to jedino što mi odgovara) itd.

Sony ima komplikovano rukovanje, moram da slikam po tri četiri slike da bi jedna valjala dok kod Canon-a mi se to nikada nije desilo.
Čak i kada stavim na automatsko desi se da mu treba dosta vremena dok on nešto ne podesi (obično fokusira lik ili više njih) da bi slika ispala u redu, a do tada bi me medved ako sam u prirodi i želim da ga slikam odavno oladio od života. :)

Ako nekome treba igračka Sony je pravo rešenje! :)

http://www.youtube.com/watch?v=oBEO4z5832M

Slikamo bose domoroce
koji nemare za novce
drži čvrsto aparat
domaćim nije za vjerovat
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Moraš da kažeš koji Sony i koji Canon da bi tvoj post imao smisla. I jedni i drugi prave i ozbiljne aparate i igračke.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:

Post od samo polako »

To si u pravu, vidim pa javim.

ps.Inače sam veliki ljubitelj Sony uređaja. :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

samo polako napisao:Inače sam veliki ljubitelj Sony uređaja. :)
Eto razloga vise da kupis neki mocni Sony posto vec siju Canon u mnogim kategorijama.
Sa kompatkima su objasnili...pa npr. jednom RX100 skidaju kapu i profesionalci koji poseduju opremu u vrednosti dobrog auta.
U mirrorless kateogriji su u samom vrhu a i sa DSLR-ovima (tacnije SLT kod Sony-a ali to je slicno) napreduju krupnim koracima.
Vec su uspeli da FF senzor strpaju u mnogo manjem pakovanju od konkurencije.
Prave senzore za Nikon itd...cisto da znas da nije igracka ;)

Baci pogled na neke fotke slikane "igrackom"...

http://www.flickr.com/search/?q=bokeh&c ... Fdsc-rx100
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

samo polako napisao: Čak i kada stavim na automatsko desi se da mu treba dosta vremena dok on nešto ne podesi (obično fokusira lik ili više njih) da bi slika ispala u redu, a do tada bi me medved ako sam u prirodi i želim da ga slikam odavno oladio od života. :)
Ima i profesionalaca sa extra brzim objektivima koji ne stignu da pobegnu od mede. :mrgreen:

Slika

Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Šta kaže meda, je li dobar Canon? :kezo: