Fiksni objektivi mi ne rade posao za ovu priliku. Stavim ja 50mm f1.8 i slikam malo i stvarno znaju da ispadnu divni portreti ali onda dođe torta pa u roku od par sekundi menjam od 18 do 105mm ne bi li uhvatio celo društvo, samo slavljenicu, slavljenicu sa bratom itd. A pri tom su svi nabijeni oko tog stola pa nema zumiranja nogama. Postoji i nešto između, npr. neki 24-70mm f2.8 ali to i košta ozbiljno. Pored toga objektivi sa velikim blendama multipliciraju problem sa fokusom. Ako slikaš par ljudi a nisu u istoj ravni neko će biti mutan. I kod portreta znaju da omaše pa bude nos u fokusu ili majca a oči mutne.
Što se tiče većeg ISO, Full Frame aparat bi sigurno pomogao. Pomoglo bi i da slikam RAW, kad sam se nešto igrao video sam da D5100 i sa ISO 12.800 može da izvuče korektnu fotografiju ako se poigraš posle sa obradom. Međutim, shvatio sam da jedva stignem i da pregledam i pobrišem 200 slika kad dođem sa rođendana, a ne da se još zezam sa obradom, tako da mi to nije realno rešenje. Ovde pričam samo o svojim iskustvima - porodična dokumentarna fotografija, a ne o maksimumu koji bi mogao da se izvuče da se profesionalno bavim time.
A škart i dalje postoji, ali ne u smislu potrošenog prostora na kartici već u smislu promašenog trenutka koji ne može da se vrati. Na primer kad je ćerka duvala svećice fokus je bio ok dok je stajala uspravno ali se onda nagnula da duva i džaba mi 5-6 slika koje sam izškljocao za tih par sekundi kad su sve sa pogrešnim fokusom.
Imam dosta slika koje od sinoć koje bi dokumentovale ove situacije, ali ne bi da kačim slike tuđe dece. Iskopao sam ipak dve ilustrativne sa mojom decom. U prvom slučaju je zum objektiv, a u drugom je 50mm prajm. Kod ove druge white balance nije baš najbolje uspeo ali se bar vidi koliko je plitak DoF iako blenda nije otvorena do kraja. U oba slučaja je poenta na ekspoziciji od 1/200s - može da se prođe i sa manje ali se drastično povećava šansa da će biti "razmazivanja"
18-105mm objektiv, 105mm, f5.6, 1/200s, ISO 3200, eksterni blic:
50mm objektiv, f/2.2, 1/200s, ISO3200, eksterni blic:
Celu ovu priču sam pričao da bi nagnao Floyda da razmisli još jednom. Ima situacija koje RX100 ne može da pokrije. Koje ne može ni osnovni Nex da pokrije. Ali za Nex možeš da dodaš blic ili da uzmeš drugi objektiv - imaš mnogo veću fleksibilnost ako ti zatreba.