Magla

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Magla

Post od Paja »

Code, sad ćeš da dobiješ po nosu zbog pisanja uzastopnih postova. :D

Šalu na stranu ako bude nešto moglo da se organizuje bilo bi dobro. I mi matori da vidimo koliko neznamo, a i ova deca sa po par godina za volanom.

Nešto me je asociralo pa sam se setio najgore magle. Beograd, 25. maj, Dunav je navukao takvu maglu da se nije videlo par metara ispred. Ništa nisu pomagale ni bandere, farovi, ma ništa. Osećaš se ko pijana kokoška. Znaš gde si i kuda ideš, a ne vidiš. Tek je negde oko Dušanove postalo podnošljivo. U takvim uslovima je asolutno nemoguće voziti po otvorenom putu.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ipak ima nesto al pitanje je koliko se tu vozi - http://www.navak.rs/programi-treninga/p ... -plus.html
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

viewtopic.php?f=35&t=1053

Vratite se na temu.

Code, citiraj više postova u okviru jednog odgovora ako je potrebno da odgovoriš na svaki. Hvala.
Posetite www.garaza.rs !
MilisaV
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2012, 15:39
Garaža: bmw 525d

Re: Одг: Magla

Post od MilisaV »

Čitao sam "ispovest" jedbog od ovih što su se slupali na ap. Uglavnom "ispovednik" kaže da ništa nije video dok nije udario u auto ispred sebe.

Pa sad vidite kakvog je mentalnog sklopa taj vozač.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
žena može biti sa sela a auto mora iz nemačke
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kao što već rekoh, prestiglo me više stotina takvih kao da stojim, dok sam putovao tim istim putem prebrzih 70 na sat s obzirom na uslove.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

paja napisao:Code, sad ćeš da dobiješ po nosu zbog pisanja uzastopnih postova. :D
Dobio :kuku:
paja napisao:Šalu na stranu ako bude nešto moglo da se organizuje bilo bi dobro. I mi matori da vidimo koliko neznamo, a i ova deca sa po par godina za volanom.
Zabrinem se uvek kad čujem negde tako na vozača koji je najbrži, najbezbedniji, najkvalitetniji, refleksi mu kao u nindže, uopšte - Sebastian Loeb je malo dete za njega. Samo je problem pšto nema onakve automobile kao Loeb, inače bi ga ostavio u prašini u prvoj polovini staze...
A gusta magla na putu nije samo izazov za vozača jer zahteva ogromnu koncentraciju i još to nije dovoljno nego često i sreća igra ulogu. Gusta magla je zapravo lutrija i to velika. Ako naletiš na kombinaciju gde je druga strana neki napaljenko koji tamo gde ti ne prebacuješ u treću i pipkaš gas kao da su ispod njega vlastita jaja, vozi 100+, belaj je na vidiku.
Da neiskusne vozače i ne pominjem.

Ja nikako da ubedim novopečene a pogotovo "jako reš" vozače da veliku većinu problema koji mogu nastati na putu, maltene moraš sam doživeti da bi shvatio koliko je opasno. E sad, proći ih a ostati čitav je rizik. Tu mislim na uletanje u krivinu po mokrom prebrzo ( a tada nisam imao ESP,ASR, TTS XXT, ZZF na kolima - klot škoda 100MB) pa kad se proklizneš a srce posle tražiš negde u cipeli u okolini pete, sledeći puta 10x bolje procenjuješ i paziš.
Isto važi za maglu kad nonšalantno pičiš Xkm/h a onda se odjednom ispred tebe stvori nečiji gepek niodkuda. Ako si nekako zakočio i prošao neozleđen, sledeći puta ćeš debelo paziti, sećajući se situacije kad si čeprkao po patikama da nađeš srce...

Zato i dalje mislim da je ono što rade u Grčkoj dobro. Čim je sneg, pljusak, nevreme, led ili magla, eto njih zuje po putevima i prosto te nateraju da razmisliš da pripaziš bolje. Ne diraju nikoga ali samom svojom pojavom te podsećaju na potencijalni problem.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pored tih samoubica koji voze kao u sred leta u podne, s druge strane imamo i likove koji voze 20 i slicno. Oni predstavljaju dvostruku opasnost, jer neko ko vozi da kazem normalno, a sta je normalno po takvom vremenu, moze da se nasadi na njih ukoliko nisu dobro osvetljeni, ili ukoliko on sam ne pazi i iz gomile drugih razloga, a takodje i od onih koji inace ne bi preticali stvaraju priliku za tako nesto, pa kad neko kome treba citava vecnost da ubrza i pretekne auto i ti ides iz suprotnog smera i vidis 4 svetle kako idu prema tebi i izranjaju iz magle, prvo se zapitas, jesi li uopste na putu, jesi li u svojoj traci, jesi li vec dosao do Veternika i duplih traka ... :D
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao:
@ljubitelj, jesi li ti iz tih krajeva, ili si slucajno tamo zabasao? Nije to sto si opisao neki bas prometan putni pravac, pogotovo ovih dana :)
Nije to bilo ovih dana, inace nisam iz tih krajeva. Rodjeni bgdjanin. Taj magistralni put je bio ne posebno prometan ali jedan od vaznijih u Jugoslaviji a tamo sam namerno zabasao pri turistickoj poseti Plitivicama i dalje Lickom magistralom preko Velebita.

Inace, obisao sam skoro sve puteve regionalnog ili magistralnog karaktera u ex SFRJ i veliku vecinu planinskih prevoja. I to sve uz kamp kucicu. Zelja mi je bila da predjen Vrsic (Triglav) ili bar posetim zimi ali mi je to uvek nekako bilo van rute.

Ta magla u dolini Une mi je ostala u secanju jer je to bio prvi i jedini put do sada da je voznja morala da se prekine a vidljivost je bila okvirno do 1 metra. Vozili smo u prvoji na leru, sa otvorenim prozorima tek toliko da stignemo do navodno obliznjeg motela i sklonimo se sa puta. A to je trajalo dobrih pola sata i izgledalo je kao vecnost. Negde sezona juli ili avgust, uglavnom letnji period ali kasno uvece a uz zakacenu kamp kucicu.
Farovi su bili apsolutno neupotrebljivi.
Bila je toliko velika da smo promasili dobro osvetljenu kafanu/ motel na sred puta, koja direktno izlazi na magistralu a gde su nas uputili ljnubazni lokalci kao jedino mesto gde se moze prespavati/odmoriti.
A reka Una je prakticno direktno iza motela, tek koji metar udaljena.

Ko je iz tih krajeva mozda moze da se priseti o kojoj deonici puta se radi, jer je to bio jedini motel tada.
Nikada nigde nisam video takvu maglu cak ni na filmu.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako je to bilo pre rata - motel "Sedra", verovatno... :)

http://www.hotelsedra.ba

Jedini motel tada između Krupe i Bihaća (12 km pre Bihaća), sada su vidim postali hotel... Promašili ste ga verovatno zato što je on u stvari na levoj obali Une, a magistrala ide desnom. Dakle, na jednoj maloj raskrsnici moraš desno (iz pravca Krupe) preko mosta i Une da bi došao do motela koji je na drugoj strani. Lako promašiti u magli... :)
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

I danas je magla bila velikog inteziteta - naročito kod Sremske Mitrovice, stoga obratite pažnju svi koji idete van BG-a auto-putem prema Šidu!!!!! :hand:
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Šabac-LO i okolina takođe. Na pojedimim delovima puta nije se ni dizala ceo dan.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

I relacija NS - Vrbas, starim putem, magla bila od Kisača pa na dalje, u sred podneva vidljivost bila manja od 50 m. A oči mi pogotovo ispale od buljenja kada sam kasnije skrenuo na jedan lokalni putić u dužini 9 km koji ima širinu samo jedne trake i proširenja na svakih 400-500 m za mimoilaženje. Tu ne smeš ni sekunde skrenuti pogled u stranu jer to može biti fatalno, odnosno lako dođe do direktnog sudara sa automobilom koji samo izroni iz magle na dvadesetak metara od tebe. Nema šanse da odreaguješ na vreme ako ne gledaš pravo jer imaš samo delić sekunde. A automobili kao po Marfiju naiđu baš između proširenja, pa silaziš (često i ti i on) sa asfalta u polje da se mimoiđete. Uff...

Tapatalk
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Sad cu i ja da ispadnem manijak za volanom (a uopste nisam) ali sam prosli petak i subotu (21. i 22) bio u Sapcu i NS-u i vracao sam se po magli oba puta. Ne znam da li je zbog ksenona, ali meni zaista nije predstavljala veliki problem.

Samo da napomenem, autoput je u pitanj,, bilo je magle ali nista posebno, samo mi je bila potrebna ogromna koncentracija, tempomat od 100-120 i noga konstantno na kocnici. Ispred mene je na momente bilo automobila, vecina se sklanjala (bez mog blicanja)

Ispred mene je pri povratku peglao neki X5 ali posto je bio "strejndzer " ubrzo je usporio verovatno da bi se izdvojio negde posto se putokazi nigde nisu videli. Takodje, navigacija mi je bila od velike pomoci.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Saša napisao:I relacija NS - Vrbas, starim putem, magla bila od Kisača pa na dalje, u sred podneva vidljivost bila manja od 50 m. A oči mi pogotovo ispale od buljenja kada sam kasnije skrenuo na jedan lokalni putić u dužini 9 km koji ima širinu samo jedne trake i proširenja na svakih 400-500 m za mimoilaženje. Tu ne smeš ni sekunde skrenuti pogled u stranu jer to može biti fatalno, odnosno lako dođe do direktnog sudara sa automobilom koji samo izroni iz magle na dvadesetak metara od tebe. Nema šanse da odreaguješ na vreme ako ne gledaš pravo jer imaš samo delić sekunde. A automobili kao po Marfiju naiđu baš između proširenja, pa silaziš (često i ti i on) sa asfalta u polje da se mimoiđete. Uff...

Tapatalk

Ja sad stigao kuci, isao istom trasom, horor.

Vidljivost plafon 20m, u pojedinim momentima i manje
Odgovori