Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od samo polako »

Drugari B92 nije to za šta ga smatrate!
B92 nije i nikada nije bila samo dnevnopolitička pljuvačka stanica koja se bori protiv (trenutnog) režima.

Još jednom ću ponoviti da kao slušalac znam za programsku šemu iz ranijih godina, znaju je i ostali zaposleni, sem Darka i Marka, koji su novi na radiju a njima na čast kako su reagovali u novoj sredini.

U saopštenju jasno B92 kaže ko je pogrešio.
Kao što vi verujete u urotu tako ja verujem B92.

Zanimljivo kako sada svi veruju u neku drugu priču a ne u saopštenje samog B92!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Geza napisao:Ukida se plaćeni godišnji odmor?!
Autor: MONDO

Poštenom radniku, novim Zakonom o radu, ako predloženo rešenje ne bude izmenjeno, ukida se jedna od poslednjih preostalih privilegija - plaćeni godišnji odmor, pišu "Novosti".

Sa prosečnom zaradom od svega 44.120 dinara, mnogi su odavno prestali čak i da sanjaju o predahu na planini ili moru, a ako se zarada za vreme odmora bude umanjivala za 38,4 odsto, kao što je predviđeno izmenama zakona, godišnji bi mogao da im se "ogadi".

Jer, među 1,7 miliona onih koji još imaju radne knjižice, i pri tom svaki uz najmanje dva člana porodice izdržava i „svog" penzionera (1,6 miliona penzionisanih), retki su oni koji mogu da se odreknu više od trećine plate da bi „plandovali".

Lekari potvrđuju da i zbog manjeg minusa na platnoj listi za vreme bolovanja (35 odsto) zaposleni sve masovnije odbijaju da izostaju sa posla dok mogu da se drže na nogama. A, prema predlogu zakona, za bolovanje bi se ubuduće odbijalo 42,4 odsto od plate. Čak je i za odsustvo sa posla zbog povrede na radu, koje se sada plaća u potpunosti, predviđeno umanjenje od 21,2 odsto!

Tako se socijalni teret preliva na radnike, koji bi, pod sve većim pritiskom, mogli da „popuste" i psihički i fizički. U takvom radnom miljeu, smatra dr Snežana Kecojević Miljević, psihijatar u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović", teško da se može postići cilj predlagača da predložena zakonska rešenja stvaraju uslove da se lakše dobija posao:

"Novi 'nameti' na zaposlene, koji su već pod velikim pritiskom i u strahu od gubitka posla, delovaće potpuno pogubno. Ne samo psihički, nego i u fizičkom smislu. Ljudi će biti nezadovoljni. Imaće sve manje mogućnosti da amortizuju svakodnevni stres, a i izbegavaće da idu na godišnji odmor.

Neamortizovan stres deluje po principu 'tiha voda breg roni' i dovodi do poremećaja funkcije pojedinih organa, čime se stvara podloga za razne bolesti. Imaćemo sve nezadovoljnije zaposlene. Dolaziće bolesni na posao. Globalno znači i pad efikasnosti, pa bi predviđena poboljšanja mogla da se vrate kao bumerang, i to sa kamatom", navodi ona..

Profesor dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović", kaže da zaposlenima ne bi trebalo uskraćivati ono malo preostalih beneficija, ali da se sistem mora urediti da ne štiti zabušante:

"Zaposleni u Srbiji već nemaju odgovarajuću zdravstvenu i socijalnu zaštitu, jer su službe medicine rada, koje su bile primer, od 2006. godine potpuno devastirane. Zaposleni su više-manje pod hroničnim stresom, a sve odluke koje su protiv interesa onih koji dobro rade su loše: povećavaju nezadovoljstvo. Takvu klimu koriste oni koji se ponašaju po principu 'što gore, to bolje'. Smanjuje se disciplina i zabušanti to koriste".

Na taj način se, smatra dr Milovanović, restriktivnim merama zapravo kažnjavaju dobri i savesni radnici.

"Odmor je mnogima jedini ventil u toku godine, i lično mislim da bi zaposlenima i ubuduće morao da bude plaćan kao i do sada", kaže dr Milovanović, za "Novosti".
Drugar radi u privatnoj firmi i vec godinama dobija umanjenu platu obracunatu za mesec u kojem je bio na godisnjem.

Nije retkost kod privatnika,bar u ZR. A i potpisivanje blako sporazumnog raskida ugovora je kao dobar dan.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I u drzavnoj sluzbi je tako bar ovo sto znam, za bolovanje ide ~65% plate, znam 2 primera iz prve ruke.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Tako je, sem za trudničko valjda
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Jos nisam procitao predlog zakona o radu pa cu se uzdrzati komentara. Medjutim, cinjenica da ga svi sindikati pljuju ga vec cini simpaticnim u najmanju ruku. Ove procente sam danas cuo na radiju kao informaciju bas od tih sindikata, a onda cuh i deo govora Ljubisava Orbovica, kom bih porucio samo da nije 1946-a, koliko god on to zeleo
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

samo polako napisao:
Još jednom ću ponoviti da kao slušalac znam za programsku šemu iz ranijih godina, znaju je i ostali zaposleni, sem Darka i Marka, koji su novi na radiju a njima na čast kako su reagovali u novoj sredini.
Prošle godine su radili pred NG. http://www.b92.fm/channel/Mentalno+razg ... hrono.html
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Dobro i šta sad?
Postajemo Severna Koreja zbog razgibavanja?

Da li si razmislio možda da B92 drži do sebe i da ne želi da postane poput tabloida i Pinka i da se bavi temama kojima se bave pomenuti?
Koga bre zabole dal se onaj oženio i skim se k*** i da li se k*** .

Promenili programsku šemu i kraj!
Poslednja izmena od samo polako u 27 Dec 2013, 14:24, izmenjeno 1 put ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Što se tiče tog godišnjeg, koliko sam ja zaposlen i koliko znam piše u ugovoru da imaš pravo na 100% plaćen odmor.
Ne znam gde ga ne plaćaju 100% i da li je to po trenutnom zakonu o radu?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Pitanje 100% naknade za godišnji je vrlo rastegljivo. Dobija se 100% zarade, ali ne i bonusi za prekovremeni i ostalo što postoji i što se na mnogo mesta koristi da se napumpa plata.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Pa naravno da nije. Ali, što se tiče zakona o radu, mnooogo veliki procenat poslodavaca se vodi maksimom: zakoni se donose da bi se kršili
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moguce da postoji neki rok bolovanja posle kog se ovo primenjuje, to vec ne znam.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Rakhil napisao:Medjutim, cinjenica da ga svi sindikati pljuju ga vec cini simpaticnim u najmanju ruku.
+1

HTC
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

paja napisao:Pitanje 100% naknade za godišnji je vrlo rastegljivo. Dobija se 100% zarade, ali ne i bonusi za prekovremeni i ostalo što postoji i što se na mnogo mesta koristi da se napumpa plata.
Dobro, znam za to, nisam mislio na te knjigovodstvene fore i fazone :)

Kad malo pokušam da sagledam taj deo sistema, čini se kao vrlo komplikovan.

Npr. kada su uveli pre 1-2 godine da minimalac bude minimalan 20-21 hiljadu, ili ti 250 dinara po satu (ili koliko već), već su se neke knjigovođe doakale kako da i to nameste. Tako u firmi gde moja žena radi, minimalac nije taj, nego knjigovođa nekako namesti da bude 14000din.

Mislim da su kod nas suviše male kazne za takve malverzacije, utaje poreza i slična sranja. Jeste to jaram i harač, ali ovako ispadaju budele oni koji plaćaju, a oni koji ne plaćaju ispadaju pametni. :think:

Nemam blage veze ko su kod nas sindikati i šta rade, ali zašto vlada takvo mišljenj da ako se oni bune da je znači dobar zakon? :)
Kad bolje razmislim ne zanimaju me oni.

Ali nikako ne mogu da sagledam kako će meni to dobro biti, ako za vreme godišnjeg dobijem umanjenu platu. Kakvu ja to koristi od toga imam. Ponavljam da nisam čitao zakon, nego samo sam taj deo čuo kao nešto negativno :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

nikaragva napisao: Mislim da su kod nas suviše male kazne za takve malverzacije, utaje poreza i slična sranja. Jeste to jaram i harač, ali ovako ispadaju budele oni koji plaćaju, a oni koji ne plaćaju ispadaju pametni. :think:
Nije li ovo sustina zivota ovde...
SlikaSlika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

dragvorl napisao:I u drzavnoj sluzbi je tako bar ovo sto znam, za bolovanje ide ~65% plate, znam 2 primera iz prve ruke.
Istina. U Upravi za izvrsenje krivicnih sankcija je tako. 65% plate se prima na bolovanju, sto je ekstremno glupa stvar. Treba barem prvih 15-30 dana da bude 100%, pa onda da se posle smanjuje.

Inace, jel ste videli da direktor Poreske uprave podeno ostavku? On je meni izgledao kao sasvim ok lik koji je radio taj posao kako treba ali ocigledno da takvi ovde ne trebaju. Sad vec ocekujem nekog strucnjaka iz partije sa Megatrenda da bude nov direktor...
Odgovori