Mislio sam na to da vam sindikati nisu neophodni da izboksujete šta god hoćete, upravo jer ste deficitarni. A predpostavljam da ih i vi imate savim dovoljno - ko i u svim državnim firmamadragan napisao:sto se tice kontrolora letenja reci cu ti da gresis. imamo sindikat, cak dva, deficitarni smo kao profesija i priznati svuda, dosta mojih kolega je otislo preko grane da radi, ali opet koliko mozemo da siljimo onu stvar objasnio sam u temi o vazduhoplovima.Velja napisao:@Rakhil
Paradoks, al' sindikati u državnim firmama svojim bahatim ponašanjem i sumanutim zahtevima ipak donekle prave referentne uslove i privatnim/stranim poslodavcima.
Položaj vas u IT je posledica trenutnog deficita stručnjaka u Srbiji. Kad bi smo svi ,,radili na sebi'' i naučili da programiramo i tu bi se uslovi sveli kao svuda u zemlji. Evo ti primer kontrolora letenja, oni su državna ustanova i bez sindikata mogu da šilje onu stvar na vlast jer su svesni da ih fali, a državi donose gomilu para.

Nažalost, mnogo ljudi i to u godinama su u takvom položaju. Nismo svesni koliko se lako gubi ono što su na zapadu izborili na silu pre 100 g. To je tekovina(a?!) civilizovanog dela sveta, a nas naša bagra prodaje i gura prema onom drugom delu. Iako nam je ostalo iz doba omraženog socijalizma, to nas čini boljim od Indokine ili Afrike.sebekkg napisao:Zato sto je drzava zastitila zakonom onoga ko joj vise placa tj. gazdu, a ne radnika. Objasni meni kako to da cale moj prima 24000 a ima samo jedan slobodan dan u dve nedelje.Velja napisao:Koliko god nam sindikalci bili odvratni, a sindikati besmisleni, dok ne uđemo u evropski sistem oni nas jedini čuvaju od potpunog izrabljivanja. Zvuči kao fraza, ali tako je. Vidite na šta sve pristaju zaposleni kod privatnika, a to vremenom prihvatamo kao normalno.Rakhil napisao:Medjutim, cinjenica da ga svi sindikati pljuju ga vec cini simpaticnim u najmanju ruku.
I to ga gazda prijavi na odredjeno od 3 meseca pa.opet tri meseca pa ga onda sutne da se prijavi na biro. A za to vreme.i dalje radi. Jer tako kada prekine radni odnos na mesec dva ne mora da ga prijavi za stalno. A da tom liku ni u jednoj mesari nije usla inspekcija NIKAD?
poslato sa tapatoka koristeći komšin vajrless
Najveći problem radnika u privatnom sektoru i kod stranih firmi je nedostatak sindikalnog delovanja. Toga su stranci itekako svesni i to bahato koriste