Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Plodovi mudrosti.
Србија би се могла суочити с мањком лекара
Ажурирано пре 1 час 20 минута
Директорка Лекарске коморе Србије (ЛКС) Татјана Радосављевић тврди да постоји опасност да Србија за коју годину неће имати довољно лекара, због тога што многи одлазе у иностранство, али и због Закона о буџетском систему који забрањује запошљавање у јавном сектору у наредне две године.
Enlarge
У појединим здравственим установама и раније се осећао недостатак одређених специјалности, а с друге стране, млади лекари су и претходних година одлазили у иностранство, јер им се у Србији не пружа шанса за запошљавање.
Само током ове године 850 лекара је покушало да пронађе посао у иностранству. Осим младих одлазе и специјалисти с дужим стажом пре свега због бољих услова рада и веће зараде.
Већ дуже представници Београдског универзитета упозоравају да је одлазак младих стручњака у иностранство немерљив губитак и да за школовање лекара држава годишње издваја минимум око 3.000 евра.
Из Лекарске коморе Србије (ЛКС) апелују да се нешто хитно предузме, јер ће Србија ускоро имати озбиљан проблем са недостатком кадрова. У овом моменту 60 одсто лекара специјалиста старији су од 55 година и они ће за седам до десет година отићи у пензију.
Директорка Лекарске коморе за Танјуг наводи да већ постоји мањак патолога, анестезиолога, радиолога, а биће дефицитарни и педијатри и кардиохирурзи.
Она каже да ће Закон о буџетском систему, којим се забрањује запошљавање у јавном сектору у наредне две године, још поспешити одлазак лекара у иностранство.
"Од почетка године издали смо више од 850 сертификата добре праксе лекарима, што им је неопходно за запошљавање ван граница Србије. Овај закон ће дефинитивно поспешити одлазак лекара у иностранство", нагласила је Радосављевић.
Лекарска комора Србје се, како каже, од почетка противила примени Закона о буџетском систему на здравство, али и увођењу солидарног пореза на плате лекара.
"Неизузимање здравства из тог закона, као делатности од посебног друштвеног значаја, у крајњем исходу лоше ће утицати на грађане Србије", нагласила је Радосављевић.
На евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) тренутно је више од 2.300 лекара опште медицине и доктора медицине и више од 60 лекара специјалиста различитих специјалности.
Само у првој половини ове године шест лекара је преко НСЗ нашло посао у иностранству и то четири лекара специјалиста отишла су у Немачку и два у Либију.
Осим преко НСЗ многи у иностранство на рад одлазе и преко приватних агенција за запошљавање, али има и оних који посао налазе преко пријатеља, рођака, познаника.
Директорка КЛС је нагласила да се проблем мора сагледати у целини и системски решавати, а један од начина је да се укине обавеза да лекар мора да ради две године пре почетка специјализације, али предлаже и да се размисли о поновном увођењу волонтерских специјализација.
"Потребно је укључити и приватну праксу у систем здравствене заштите и здравственог осигурања, јер ће се на тај начин охрабрити млади лекари да отварају своје ординације опште медицине и да одатле одлазе на специјализацију", рекла је Радосављевић.
Она је указала и да Србија уласком у Европску унију може очекивати још већи одлив лекара и подсећа да су се са тим проблемом суочиле многе земље.
Уласком у ЕУ Пољска је, како каже, за мање од шест месеца остала без 3.000 лекара који су отишли у друге земље ЕУ да раде, а исти проблем, каже, има и најмлађа чланица ЕУ Хрватска.
Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је раније Танјугу да су у министарству свесни проблема и да је само током прошле године одобрено 1.700 специјализација, а да ће се са том праксом наставити и даље.
Она је нагласила да за дефицитарне специјализације неће бити услов две године радног стажа, како бисмо што пре добили обучени кадар.
Закон о буџетском систему, појаснила је министарка здравља, односи се и на лекаре, али то не значи да неће бити запошљавања у наредне две године.
"Тренутно у здравственим установама 25 одсто запослених су немедицински кадар и њиховим одласком у пензију или на друга радна места, запошљаваће се лекари и медицинске сестре", закључила је Ђукић Дејановић.
http://www.dnevnik.rs/drustvo/srbija-bi ... kom-lekara
Србија би се могла суочити с мањком лекара
Ажурирано пре 1 час 20 минута
Директорка Лекарске коморе Србије (ЛКС) Татјана Радосављевић тврди да постоји опасност да Србија за коју годину неће имати довољно лекара, због тога што многи одлазе у иностранство, али и због Закона о буџетском систему који забрањује запошљавање у јавном сектору у наредне две године.
Enlarge
У појединим здравственим установама и раније се осећао недостатак одређених специјалности, а с друге стране, млади лекари су и претходних година одлазили у иностранство, јер им се у Србији не пружа шанса за запошљавање.
Само током ове године 850 лекара је покушало да пронађе посао у иностранству. Осим младих одлазе и специјалисти с дужим стажом пре свега због бољих услова рада и веће зараде.
Већ дуже представници Београдског универзитета упозоравају да је одлазак младих стручњака у иностранство немерљив губитак и да за школовање лекара држава годишње издваја минимум око 3.000 евра.
Из Лекарске коморе Србије (ЛКС) апелују да се нешто хитно предузме, јер ће Србија ускоро имати озбиљан проблем са недостатком кадрова. У овом моменту 60 одсто лекара специјалиста старији су од 55 година и они ће за седам до десет година отићи у пензију.
Директорка Лекарске коморе за Танјуг наводи да већ постоји мањак патолога, анестезиолога, радиолога, а биће дефицитарни и педијатри и кардиохирурзи.
Она каже да ће Закон о буџетском систему, којим се забрањује запошљавање у јавном сектору у наредне две године, још поспешити одлазак лекара у иностранство.
"Од почетка године издали смо више од 850 сертификата добре праксе лекарима, што им је неопходно за запошљавање ван граница Србије. Овај закон ће дефинитивно поспешити одлазак лекара у иностранство", нагласила је Радосављевић.
Лекарска комора Србје се, како каже, од почетка противила примени Закона о буџетском систему на здравство, али и увођењу солидарног пореза на плате лекара.
"Неизузимање здравства из тог закона, као делатности од посебног друштвеног значаја, у крајњем исходу лоше ће утицати на грађане Србије", нагласила је Радосављевић.
На евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) тренутно је више од 2.300 лекара опште медицине и доктора медицине и више од 60 лекара специјалиста различитих специјалности.
Само у првој половини ове године шест лекара је преко НСЗ нашло посао у иностранству и то четири лекара специјалиста отишла су у Немачку и два у Либију.
Осим преко НСЗ многи у иностранство на рад одлазе и преко приватних агенција за запошљавање, али има и оних који посао налазе преко пријатеља, рођака, познаника.
Директорка КЛС је нагласила да се проблем мора сагледати у целини и системски решавати, а један од начина је да се укине обавеза да лекар мора да ради две године пре почетка специјализације, али предлаже и да се размисли о поновном увођењу волонтерских специјализација.
"Потребно је укључити и приватну праксу у систем здравствене заштите и здравственог осигурања, јер ће се на тај начин охрабрити млади лекари да отварају своје ординације опште медицине и да одатле одлазе на специјализацију", рекла је Радосављевић.
Она је указала и да Србија уласком у Европску унију може очекивати још већи одлив лекара и подсећа да су се са тим проблемом суочиле многе земље.
Уласком у ЕУ Пољска је, како каже, за мање од шест месеца остала без 3.000 лекара који су отишли у друге земље ЕУ да раде, а исти проблем, каже, има и најмлађа чланица ЕУ Хрватска.
Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је раније Танјугу да су у министарству свесни проблема и да је само током прошле године одобрено 1.700 специјализација, а да ће се са том праксом наставити и даље.
Она је нагласила да за дефицитарне специјализације неће бити услов две године радног стажа, како бисмо што пре добили обучени кадар.
Закон о буџетском систему, појаснила је министарка здравља, односи се и на лекаре, али то не значи да неће бити запошљавања у наредне две године.
"Тренутно у здравственим установама 25 одсто запослених су немедицински кадар и њиховим одласком у пензију или на друга радна места, запошљаваће се лекари и медицинске сестре", закључила је Ђукић Дејановић.
http://www.dnevnik.rs/drustvo/srbija-bi ... kom-lekara

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Jesi li ti prespavao 90teFloyd napisao:Da su Srbi znali svoje nacionalne ciljeve, nikada ne bi pravili Jugoslaviju vec bi objedinili teritorije na kojima su ziveli Srbi u jednu drzavu kada je to bilo jos moguce. Sto se prijatelja u politici tice, to ne postoji...gledaju se samo interesi. Treba saradjivati sa onima koji mogu pomoci u ostvarivanju nekih ciljeva a mi smo sa takvima po defaultu bili u ratu...snork napisao:Ali iako je mentalitet bio isti, znalo se šta su nacionalni ciljevi, čemu se teži, ko je prijatelj a ko neprijatelj.
Gesendet von meinem GT-I9505

To smo vec probali, ako se secas. Svi znamo kako se zavrsilo.
Off topic
U vezi tih srpstava, hrvatstava i ostalih nacionalinih osecanja, meni licno je smesno kada se neko istice kao srbin, hrvat, musliman, .... Smeo bih u astru da se opkladim, samo kada bih imao tu moc i znanje, da svakom tome koji se busa u grudi da je nesto, a i ostalima, da proverimo malo pretke. Dalo bi se zakljuciti iz toga svasta. Stoga su mi takva isticanja smesna.
Ovde na ovim malim prostorima, je bilo toliko kretanja naroda, mesanja, protutnjavanja sa strane nekih drugih, da je neverovatno ocekivati da je neko tu "cist". Zapravo, muslimani su genetski mozda cistiji srbi, jer nisu imali danak u krvi, ili pravo prve bracne noci, kao ne-muslimanski zivalj

Zanimljivo je da zemlja bez nacije deli packe svima ostalima, i u ratovima i u ekonomiji, dok su svi ostali uprli u naciju.
Najveca greska SFRJ i Tita je bila sto nije tukao jos vise po glavi dok je mogao, da nacije skroz nestanu, i da ostanu samo jugosloveni. Lakse bi danas disali.
Juce smo Laki i ja bas o tome pricali, kada je on pomenuo da je totalno nebitno koje si nacije i da bi trebalo ici ka tome da nacije nestanu. Ja se slazem sa tim da je nebitno ko pripada kojoj naciji, ali pod uslovom da se SVI sa time slozimo. A ne da Evropljani smatraju kako je nacionalnost nebitna, a pustaju u svoju drzavu ljude kojima je jako bitno to sto su Turci, Iranci, Kinezi, Arapi... Pa se ja pitam ako dodje do nekog konflikta, hoce li taj Turcin koji zivi u Nemackoj da bude lojalan gradjanin Nemacke ili ce da se prikloni svojima, pravim "svojima"? Mogu da zive 10-20-30 godina u Nemackoj, da tvrde da su asimilovani kolikogod hoce, nema od tog nista. A Nemacka, Austrija, Svajcarska, Francuska, Svedska, samo neka pustaju njih u svoju zemlju i neka im daju papire... obice im se o glavu kad-tad, jer ce razbiti svoju naciju (posto to smatraju nebitnim), a sa istoka ce imati mnogo jakih nacija koje ce to smatrati ne nebitnim, nego najbitnijim.
... ili kao sto je Tito hteo da Srbi budu Jugosloveni, a Hrvati da budu Hrvati, Slovenci da budu Slovenci itd... Necemo tako da se igramo!
... ili kao sto je Tito hteo da Srbi budu Jugosloveni, a Hrvati da budu Hrvati, Slovenci da budu Slovenci itd... Necemo tako da se igramo!

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Zaboravljas da sam ti rekao na nivou Evropljana 
Ja ne verujem u nacionalnost ali verujem u razlicite kulture, i tu sam znatno manje tolerantan nego po pitanju nacionalnosti. Na zalost zakonima je lakse regulisati na osnovu nacionalnosti.

Ja ne verujem u nacionalnost ali verujem u razlicite kulture, i tu sam znatno manje tolerantan nego po pitanju nacionalnosti. Na zalost zakonima je lakse regulisati na osnovu nacionalnosti.
Mene lično nacionalnost kao takva najviše podseća na horoskop - vreme rođenja određuje horoskopski znak, dok mesto rođenja (ili dužeg boravka) određuje nacionalnost. I u tome naravno nema ničeg lošeg, dok čoveku to ne postane konkretna odrednica onog što jeste (ili što nije). Drugim rečima, uvek sam smatrao da se na nacionalnost pozivaju ljudi koji uglavnom nemaju na šta drugo da se pozovu.
U vezi sa tim je Semjuel Džonson imao odličan citat, a to je da je patriotizam poslednje utočište nitkova, dok je Embrouz Birs to modifikovao da je patriotizam prvo utočište nitkova.
Što se kulture tiče, slažem se sa Texonjom i Lakijem, ali nije i neće biti prvi put u istoriji da je jedna kultura 'izgurala' drugu. Jednostavno, to se dešava i to je normalno. Propao je Rim, nestala je Osmanska imperija, u stvari nisu nestale te kulture već su se izmenile. Tako će biti i sa 'zapadnom' kulturom, kao i sa svim ostalim. Ne verujem da takvi trendovi mogu da se spreče ili izmene (silom). Da li će se Evropa dosta promeniti, naglo i brzo? Verovatno hoće. Da li će u njoj ikada vladati Šerijatski zakon? Verovatno neće jer koliko na društvo utiču ljudi koji dolaze, toliko i društvo utiče na ljude koji dođu. Naravno da se ravnoteža uspostavlja manje ili više na jednoj od strana, ali nikada nije crno-belo.
I 'zapadna' civilizacija je tako 'nastala', menjaće se i dalje, samo je pitanje kojom brzinom i da li će to izazvati potrese/sukobe ili ne.
U vezi sa tim je Semjuel Džonson imao odličan citat, a to je da je patriotizam poslednje utočište nitkova, dok je Embrouz Birs to modifikovao da je patriotizam prvo utočište nitkova.
Što se kulture tiče, slažem se sa Texonjom i Lakijem, ali nije i neće biti prvi put u istoriji da je jedna kultura 'izgurala' drugu. Jednostavno, to se dešava i to je normalno. Propao je Rim, nestala je Osmanska imperija, u stvari nisu nestale te kulture već su se izmenile. Tako će biti i sa 'zapadnom' kulturom, kao i sa svim ostalim. Ne verujem da takvi trendovi mogu da se spreče ili izmene (silom). Da li će se Evropa dosta promeniti, naglo i brzo? Verovatno hoće. Da li će u njoj ikada vladati Šerijatski zakon? Verovatno neće jer koliko na društvo utiču ljudi koji dolaze, toliko i društvo utiče na ljude koji dođu. Naravno da se ravnoteža uspostavlja manje ili više na jednoj od strana, ali nikada nije crno-belo.
I 'zapadna' civilizacija je tako 'nastala', menjaće se i dalje, samo je pitanje kojom brzinom i da li će to izazvati potrese/sukobe ili ne.
Ako poredis sa horoskopom, onda mozemo za neke od subjekata nase price reci da previse veruju u horoskop.
Ovi sto ne veruju im tolerisu to i tu nastaje problem za tolerantne.
Ovi sto ne veruju im tolerisu to i tu nastaje problem za tolerantne.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Problem nastaje u tome što pametniji popuštaju. Tog ko je to smislio ja bih motkom u glavu. Dokle god se pametni budu sklanjali, popuštali i budu tolerantni fukara svih vrsta će domonirati.
Zato mi se svidja poruka:
Mole se pametni da prestanu da popustaju bu..lama. Situacija je postala krajnje zahebana
Mole se pametni da prestanu da popustaju bu..lama. Situacija je postala krajnje zahebana

U vezi tih dolazaka iz "serijatskih" zemalja, koje po meni previse potenciraju veru i naciju, moguce da oni delom i zbog takvih stvari dolaze tamo. Mozda im je to "dosadilo" mozda zele nesto da menjaju, inace bi ostali tamo. Ko zna, dok ne dodje stani pani, nikad necemo saznati.
Amerikanci su to dobro uredili. Imaju ljudi sistem. Ti budi meksikanac, portorikanac, koliko god zelis. Kada dodjes u sukob sa sistemom, najebo si, ako si na pogresnoj strani, i tu ti ne pomaze ni islam niti ista drugo. Jednostavno sistem je isti za sve - da se ne granamo sad, da li je isti ili ne
Opaki su to igraci, ljudi koji upravljaju nemackom, engleskom, francuskom, ..., pokazali su to kroz istoriju, tako da kontam da vide dalje od nas, pa ne verujem da bi dozvolili tek tako da izgube nesto pukim raseljavanjem i naknadnim budjenjem nekih novih nacija, odnosno starih na novim prostorima
Sto se tice Tita i jugoslovenstva, ja npr. znam dosta hrvata koji su se tako izjasnjavali. Odnosno ispostavilo se sad nakon svih ovih promena, da su oni hrvati. I naravno taj pojam je takodje "prijao" i mesovitim brakovima.
Amerikanci su to dobro uredili. Imaju ljudi sistem. Ti budi meksikanac, portorikanac, koliko god zelis. Kada dodjes u sukob sa sistemom, najebo si, ako si na pogresnoj strani, i tu ti ne pomaze ni islam niti ista drugo. Jednostavno sistem je isti za sve - da se ne granamo sad, da li je isti ili ne

Opaki su to igraci, ljudi koji upravljaju nemackom, engleskom, francuskom, ..., pokazali su to kroz istoriju, tako da kontam da vide dalje od nas, pa ne verujem da bi dozvolili tek tako da izgube nesto pukim raseljavanjem i naknadnim budjenjem nekih novih nacija, odnosno starih na novim prostorima

Sto se tice Tita i jugoslovenstva, ja npr. znam dosta hrvata koji su se tako izjasnjavali. Odnosno ispostavilo se sad nakon svih ovih promena, da su oni hrvati. I naravno taj pojam je takodje "prijao" i mesovitim brakovima.
Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Nisam ali sam bio malinikaragva napisao:Jesi li ti prespavao 90te![]()
To smo vec probali, ako se secas. Svi znamo kako se zavrsilo.

90tih je bilo prekasno za tako nesto...mada je i tad ipak nesto uradjeno ali je cena bila previsoka. Poslednja prilika je propustena za vreme WW2.
Svaka Jugoslavija je bila iskljucivo na stetu Srba, kako onih u Srbiji, tako i onih van iste.
Pa to ti je toLaki021 napisao:Ja ne verujem u nacionalnost ali verujem u razlicite kulture

Koliko god to ofucano zvucilo, ja sam ponosan na moje Srpsko poreklo, ponosan sam sto pripadam narodu bez fasisticke proslosti, ponosan sam na veru, obicaje i kulturu...jbg. ne mogu to poricati sve i da hocu.
Veliki sam protivnik multikulturalnosti i tolerancije prema nekom ko je ne zasluzuje.
Evropljani su na dobrom putu da sami sebe shebu tako sto prave ustupke belosvetskoj fukari koja naseljava (bolje reci napada) evropu poslednjih decenija i sve to u ime neke tolerancije. Evropski pasos (i CH) moze da dobije skoro svako uz ispunjenje minimalnih uslova a ni jedan od tih ne zahteva stvarnu integraciju u drustvo cije se drzavljanstvo trazi.
Evo i jedne ilustracije onog o cemu pricam...

Tako su novopeceni francuzi proslavljali pobedu aktuelnog predsednika na izborima...
Vidiš ovde imamo jedan problem. On je zastupljen i kod naših ljudi: tamo su uglavnom u fazonu kuća-pos'o i ja se ponekad zabezeknem koliko su ljudi, koji su radni vek proveli preko u stvari prosti i neobrazovani. Jednostavno, kreću se među svojim ljudima, neki čak i jezik ne nauče. O kulturi da ne pričamo.fq400 napisao:Da li će se Evropa dosta promeniti, naglo i brzo? Verovatno hoće. Da li će u njoj ikada vladati Šerijatski zakon? Verovatno neće jer koliko na društvo utiču ljudi koji dolaze, toliko i društvo utiče na ljude koji dođu.
Skoro smo imali recimo primer nečega sličnog sa Šimunićem u CRO. Jbg dečko je orastao u Australiji, za njega je to normalno.
Takođe, možemo i sami primetiti kad krene sezona GO, kako su recimo obučene Turkinje...mnogo storžije nego u Turskoj.
Tako da, ja mislim da su se već sjebali. S oproštenjem.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
I to zavisi kako koji narod. Neki se adaptiraju u novu sredinu mnogo brze nego drugi.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Aco, grb je samo simbol, nema veze sa suštinom stvari. Ja se ne razumem u heraldiku, ali pretpostavljam da su velike sile volele dvoglave ptice da pokažu kako vladaju "i Zapadom i Istokom" ili iz sličnih razloga. Mi smo dvoglavog orla valjda preuzeli od Vizantije, koju je Dušan Silni pokorio, te se 1346. (ako se dobro sećam) u Skoplju krunisao za "Cara Srba i Grka".AcaDorcol napisao: Pat pozicija kod dvoglavog stvorenja, resava se krvlju. Koja glava ima 49, koja ima 51?
Ako neke pametne glave (bilo gde da se sada nalaze) uskoro ovo ne promene, nece biti dobro. Vredi razmisliti!
Slažem se sa svime što si napisao!nikaragva napisao: Off topic
U vezi tih srpstava, hrvatstava i ostalih nacionalinih osecanja, meni licno je smesno kada se neko istice kao srbin, hrvat, musliman, .... Smeo bih u astru da se opkladim, samo kada bih imao tu moc i znanje, da svakom tome koji se busa u grudi da je nesto, a i ostalima, da proverimo malo pretke. Dalo bi se zakljuciti iz toga svasta. Stoga su mi takva isticanja smesna.
Ovde na ovim malim prostorima, je bilo toliko kretanja naroda, mesanja, protutnjavanja sa strane nekih drugih, da je neverovatno ocekivati da je neko tu "cist". Zapravo, muslimani su genetski mozda cistiji srbi, jer nisu imali danak u krvi, ili pravo prve bracne noci, kao ne-muslimanski zivalj
Zanimljivo je da zemlja bez nacije deli packe svima ostalima, i u ratovima i u ekonomiji, dok su svi ostali uprli u naciju.
Najveca greska SFRJ i Tita je bila sto nije tukao jos vise po glavi dok je mogao, da nacije skroz nestanu, i da ostanu samo jugosloveni. Lakse bi danas disali.

Slažem se da su Muslimani čistiji Srbi od Srba - i u Bosni i Hercegovini, i u Crnoj Gori i u Starom Vlahu (glup mi je naziv "Sandžak", jer sandžaka je bilo mnogo - to je samo turski naziv za administrativnu oblast). Ima blizu Bara (kad se krene prema Ulcinju) jedno selo, zove se Dobre vode. Stanovnici su uglavnom muslimani, ali se prezivaju Petrović i sl. Videh tamo prelepe plave devojke, pravu slovensku krv.

Ђенерал Јанковић
Da je Jugoslavija duze trajala jedino bi Srbi izgubili nacionalni identitet.snork napisao:Da je Jugoslavija malo duže trajala, verujem da bi došlo do stvaranja jugoslovenske nacije
Hrvati su ga, s druge strane, za vreme svake Yuge izgradjivali i ojacavali iako isti kroz istoriju nikada nije ni postojao.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Ne zaluđujte se s Jugoslavijom. Veštačka tvorevina, zamišljena sa strane, koja nikada nije i nikada neće funkcionisati, iako će uvek neko na Zapadu (nekada Englezi, sada više moćne interesne grupe, organizacije...) fantazirati da treba da postoji neka institucija ili organizacija koja će držati "divljake pod kontrolom" i što dalje od Rusije. I dalje će nam se to podmetati pod drugim oblikom, ali cilj je uvek isti. Naravno, ne može se sve na silu sprovesti sa strane, ako se ovde ne pronađu neki zaluđenici, romantici, budale ili secikese koje će to prihvatiti i propovedati.
To što je bilo lepo u Jugoslaviji, a čega se stariji sa setom sećaju, je bilo ok jer je bilo drugačije vreme, a ne zato što je bilo dobro koncipirano, a to je socijalni spokoj. On ne postoji više nigde, pa ne bi postojao ni u Jugoslaviji da je opstala.
Jedino stvarno dobro što se izrolio za to vreme je kulturni okvir koji je davao dobre filmove, muziku, itd...i tu je bilo stvarno sjajnih dometa
Ostalo je sve bilo sranje, a neke grozne stvari su nam zauvek ostale u amanet.
To što je bilo lepo u Jugoslaviji, a čega se stariji sa setom sećaju, je bilo ok jer je bilo drugačije vreme, a ne zato što je bilo dobro koncipirano, a to je socijalni spokoj. On ne postoji više nigde, pa ne bi postojao ni u Jugoslaviji da je opstala.
Jedino stvarno dobro što se izrolio za to vreme je kulturni okvir koji je davao dobre filmove, muziku, itd...i tu je bilo stvarno sjajnih dometa
Ostalo je sve bilo sranje, a neke grozne stvari su nam zauvek ostale u amanet.