Texonja napisao:nikaragva napisao:
Jbg

, morali su nekako izgraditi sistem, sa slabom opozicijom koja bi mogla da ga urusava. Nista neobicno, niti svojstveno nama.
Ono sto je nama svojstveno je to, sto su neki iskoristili takve dogadjaja da uzmu komsiji kravu i slicne gluposti.
Nisam shvatio prvu recenicu. A za drugu, mozemo da se salimo da je rec o jednoj kravi, ali znamo dobro da se radilo o mnogo mnogo krupnijoj otimacini, sistematskoj, a ne pojedinacnoj.
BTW, mene rec "komunizam" asocira na kozne mantile i terorisanje civila. Baba i deda sa sela su mi jos dok su bili zivi pricali da za vreme okupacije pod Nemcima nije bilo sjajno, a da je ipak bilo
manje lose nego kad su dosli komunisti. Tek tada je pocela otimacina i terorisanje. Verovatno je situacija bila razlicita na razlicitim mestima, ali u banatskim selima je ogromna vecina stanovnistva ovako mislila. Na vlast su postavili svoje "proletere", koji su bili najvece seoske bitange i neradnici, a ovi su radili kako bi se to i ocekivalo od propalice i nistarije koja se dokopa vlasti. Stoga sam alergican na sam pomen komunista, Broza i NOB-a.
Ah da, nisam se dotakao NOB-a. Partizani su u tim manjim mestima radili samo lose po civile. Oni se odmetnu negde u gerilu, onda izvrse neku jadnu diverziju, tipa ubiju 1 nemackog vojnika/kurira/stagod, a Nemci streljaju 10 nasumicno odabranih seljana zbog toga. Do jaja im diverzija! (pre negativnih komentara na ovo, samo se postavite u ulogu nekog kome su streljali brata ili oca, zato sto je tamo neki slepac sa petokrakom ubio nekog drugog slepca u nemackoj uniformi)
Nisi razumeo sta sam hteo da kazem. Politicke cistke i dan danas postoje, pa verovatno u svim drzavama. To nije nista neobicno. Samo su sredstva drugacija, ciljevi su isti. To je sto se tice te prve recenice.
To o cemu ti pricas je nasa slika i prilika. Ti isti ljudi koji su pod okriljem novo nastale drzave ubijali zarad nekih svojih poriva, bi to isto radili i da je Draza pobedio. Razumes? To su jednostavno takvi ljudi, losi ljudi.
A sto se tice otimanja krava, pa naravno da nisam mislio da se otela jedna krava, to je samo tako receno, jer nema smisla da pobrajam sta je sve oteto pfff
Evo ti jedan primer. U Backoj Palanci gde ja zivim, u ovoj ulici od coska pa prema meni do kraja ulice, su uglavnom srbi naseljeni (govorim o periodu od pre WWII) znaci tzv mestani, bacvani, ja sam sad napravio upad kao bosanac u njihove redove

Od tog istog coska na drugu stranu ulice do kraja, su zivele pretezno svabe (bilo je nesto i jevreja, koje su deportovali). Tu je bila jedna zena, kojoj je brat bio neki ss oficir. Ona je to koristila, tako sto je npr. tetki od tog dede, otela biciklo da se ona malo voza i nije joj nikad vratila. Da nije bio rat i da joj nije bio brat na tako uticajnom mestu u wermahtu, mozda ti njeni porivi ne bi dosli do izrazaja. Ako razumes sta hocu da kazem. Prilika radja i isteruje razne osobine iz ljudi.
Onda prolazi polako rat, dolaze partizani, oslobadjaju, ..., i u jednom trenutku po zavrsetku borbi kod nas, dolazi do deportacije svaba odavde. Niko se od njih nije bunio, znali su da su izgubili rat, da je njihova vojska pravila razna sranja, bla bla. Ovde po vojvodini se zaista moze cuti raznih "lepih" prica o svabama (nemam sad vremena da pricam o tome, mogao bih preplaviti forum sa tim), ali te price blede kako se ide dole prema jugu, i prema bosni.
Onda mozes da zamislis kada su oni dosli ovde i poceli da naplacuju razna sranja koja su svabe radile u ostalim krajevima.
Ljude su bukvalno dizali od stolova, odlazili su u onome u cemu su bili obuceni, vecere su ostajale na stolovima. Deportovali su ih u neki logor kod backog jarka, pa dalje prema nemackoj. Inace dosta njih je i pre toga otisao zajedno u povlacenju sa nemackom vojskom, ovi sto su ostali su bili "dobrice" koje su verovale da im niko nece nista ...
I sta se desava sa njihovim kucama. Prica mi taj deda, kako je vojska organizovala straze po ulicama, ali dzaba. Ljudi, dal' srbi, a ko bi drugi to lici na nas, su jednostavno ignorisali te straze, tu je bilo i pucanja i ubijanja, krali su po tim kucanja, kako su znali i umeli. SVE je popljackano.
To je bila jedna vrsta pljacke. A sad ta druga, od tvoje babe i dede. Zemlja posle rata, porusena, sravnjena sa zemljom, ogroman broj ratnih sirocica. Drzava nema budzet, nema novac (kralj odneo

), sve ostale drzave okolo u istom sranju, ne mozes ni od kog ocekivati neku pomoc. Jedini logican korak koji su mogli tada da urade, jeste da uzimaju od onih koji su imali vise nego sto im treba. Jbg, to jeste lose, ali to je bilo nuzno. Lose je na kraju ispalo sto se to nije na neki nacin refundiralo, nego tako ostalo na tome. To je bila cena koja se platila. Manjina je platila i lose prosla, da bi vecina prezivela. Ne branim ja to, ali se postavljam u polozaj nekih ljudi i to vreme, i razmisljam sta bih ja uradio.
U toj situaciji tebe ne zanimaju "sitni" ljudi, ja i ti, sto smo sejali zito, njega zanima drzava i da drzava opstane, a ako ce opstati tako sto ce nama uzeti 90% zita, onda ce tako i uraditi, zar ne?
Ljudi u koznim mantilima i dan danas postoje, ne samo kod nas, nego svuda, nemojte se zavaravati. Samo sto su se presvukli. Bez njih drzava tesko da moze da opstane, i mi obicni ljudi skoro nikad i ne dolazimo u kontakt sa njim.
Izvinjavam se za dugacke postove
@kvcali
Ne znam sta da ti kazem, to je sve vaspitanje.
Od nas 6 u kancelariji dvojica su hrvati i zaista nemam nikakvo lose misljenje o njima. Sasvim ok ljudi, da ne kazem bolji od nas

Znam i neke koji zive u Zagrebu i deluju sasvim ok. Da li se foliraju ili sta, da li bi me ubili cim bi krenulo neko novo sranje, zaista ne znam, ali mogu samo da kazem da mi ne deluje tako.
Ti "najgori" hrvati su verovatno nekad bili srbi, zato su najgori
Oni su uvek morali da se dokazuju