Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Ne brže od života!

Post od Texonja »

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Videh, strasno, knedla mi u grlu...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Posetite www.garaza.rs !
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

^^

Opuste se ljudi previse i eto sta bude ... :kuku:

Sto se tice koriscenja telefona i sms-ovanja tokom voznje....

Citao sam da su u nekoj skandinavskoj zemlji (mislim da je Svedska) dozvolili telefoniranje tokom voznje, a to je izazvalo razne kritike i negodovanja od strane EU....
Medjutim, ovi su objasnjavali svoju odluku sledecim stvarima: iako je telefoniranje zabranjeno, tesko da ce iskoreniti koriscenje telefona tokom voznje (sto je po meni istinito), iz razloga sto uvek postoji neko ko hoce/mora biti dostupan u nekom trenutku, pa ce pribegavati slanju sms poruka tokom voznje... Kada vozac salje sms, policiji je teze da uoci da vozac cini prekrsaj, a i ako hoce policija da zaustavi nekoga ko salje sms u tom trenutku, ovaj moze baciti telefon iz ruke i komotno se praviti mutav...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Telefoni sa qwerty i touchscreen tastaturom su nezgodni za sms i meni je nemoguce da kucam poruku dok vozim, ali ovaj stari sa selo-grad tastaturom je keva. Otkucam bez gledanja poruku od 200 karaktera bez ijedne greske. :doubleup:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

Automobilom pokosio dva dečaka koja su sakupljala karton, obojica teško povređena

Dva dečaka su teško povređena u saobraćajnom udesu koji se dogodio u Ulici pukovnika Milenka Pavlovića u Batajnici jutros oko 05.20 časova, izjavila je Tanjugu portparol Hitne pomoći Nada Macura. Jedan od dečak dečak je na intezivnoj nezi, a drugi na neurohirurgiji urgentnog centra.

Oba deteta, od kojih jedno uzrasta između 11 i 12 godina, a drugo 16 godina, bez svesti su i sa povredom više organa, prevezena su na odeljenje za reanimaciju Urgentnog centra, rekla je Macura.

Ona je objasnila da je ovaj saobraćajni udes, koji se dogodio bio "neklasičan" i pomalo neobičan, jer je "neko naleteo na decu koja su gurala kartone".

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/312362 ... povredjena
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Sta rade dva maloletna deteta u 5:30h ujutru (dakle noc) na putu neosvetljeni sa prikolicom punom kartona? (svi znamo odgovor i sta rade i ko su im roditelji)
Mediji i krezuba raja ce naravno odmah da kamenuju vozaca, a ja sam 99% ubedjen da nije kriv. Sta? Nije prilagodio brzinu? Koliko da ide da bi video ovako nesto? 30km/h?
Zelim deci da se oporave sto pre i da ih uzme pod svoje neki centar za zbrinjavanje, a vozacu da mu se sudi bez pritiska, AKO uopste treba da se njemu sudi za ovo.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Tako je. Vozac ce odmah biti satanizovan. Ali prvo sacekajmo istragu. Mozda su deca bila pored puta, on izleteo ili ko zna. Ali nije u redu odmah svaliti krivicu na vozaca, svi znamo kako romi idu s tim kartonskim motorima i biciklima, to je pakao, jos maloletni, po mraku.

Nadam se da ce se deca sto pre oporaviti i da nece imati posledica.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Nemojte tako!
Slažem se sa vama da deci nije mesto na ulici ali ovde imamo posledice koje nikako i ničim ne mogu biti opravdane a najmanje time da se deca nisu smela nalaziti na putu.

Vozača to ne opravdava, jednostavno on je morao paziti i biti spreman na to da mu se na putu pojavila i kornjača sa Galapagosa lično, i naravno da odreaguje da izbegne sudar!

Za decu treba da odgovaraju roditelji i socijalne službe ali to nikako ne opravdava vozača koji je udario pešake ili učesnike u saobraćaju u prekršaju itd itd.

Iz vesti ne vidim da li je vozač uopšte stao da im pomogne?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Vozac je svakako kriv, ali nije jedino on kriv.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Ali mu na žalost to na sudu neće puno pomoći!

Da ne bude zabune slažem se sa vašim mišljenjem!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

A zasto je vozac kriv? Pitao bih vas da ste vi bili u njegovoj kozi!
Meni se nekoliko puta desilo da vozim putem Novi Sad - Zrenjanin i da usput naidjem na neosvetljen traktor (ranije dok nisu imali rotacije), SKROZ neosvetljen. To mi je uvek bio pakao i svaka cast sto su uveli zutu rotaciju kao obaveznu. (cak su jedno vreme delili paorima besplatno uz registraciju traktora).
Ovi sa kartonima su verujem jos gore vidljivi jer su manji od traktora, a neosvetljeni su SKROZ, tj nemaju ni one macije oci pozadi, niti stopaljke koje ce zasijati makar od bljeska farova.

Jedina njegova krivica, po meni, je sto nije stao da pomogne (ako je ova verzija tacna) i za to treba da ide U ZATVOR... a sto se tice saobracaja, ja ne vidim kako mozes cak i pri 70-80 km/h da ukocis ili izbegnes kada ti se nesto ovako pojavi iznenada na putu. Jedino kao sto rekoh da ceo put vozis 30km/h, pa da putujem od Beograda do Zrenjanina 2 i po sata...
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ljudi jutros iza parkiranih automobila, kod vrtica, DALEKO od pesackog prelaza izlece majka sa 4 dece ispred autobusa. Popadase ljudi unutra kako je kocio, sva sreca tu voze polako znaju za vrtic pa je stao milimetar od nje. Ona se samo ukocila.

Pa kako reagovati?

Ako se utvrdi da je vozac kriv, kriv je, ali nemojte ustartu svu krivicu svaljivati na njega.

Istraga ce pokazati.

Deca ne mogu biti kriva posto ne znaju propise, niti je njih sigurno neko tome ucio, jos manje su kriva sto tako zaradjuju za zivot, ali sacekajte da se razjasni.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Sudije štite vozače kabadahije

Valjevac Dragan Lalović zvani Lale 10. aprila napunio bi 31 godinu, Jelena Trajković (36) iz Kragujevca bi ove godine sa momkom planirala venčanje, dok bi sestre Milena (28) i Ljiljana Rusov (23) i njihova drugarica Jadranka Jović (23) verovatno u Pančevu razmišljale kako da se zaposle.

Njihove planove iznenada su prekinuli Sandro L. iz Valjeva, Saša Ć. iz Kragujevca i Predrag B. iz Pančeva, bahati vozači koji su svojom bezobzirnom i nasilničkom vožnjom u poslednja četiri meseca ove ljude oterali u smrt, a njihove porodice zavili u crno.

Osim Predraga B., kojem je naknadno određen pritvor, ostali se i dalje nalaze na slobodi. Duška Lalović, sestra Dragana Lalovića, za naš list je izjavila da se zbog toga oseća kao da joj se neko ruga i pita se da li će još neko da strada zato što su ovakvi vozači na slobodi.

Procedura nakon udesa
- Istog dana policija izlazi na mesto udesa, a dokumentaciju završava u roku od 10 do 15 dana
- Dokumentacija se šalje javnom tužiocu koji odlučuje da li će krivično da goni vozača
- Tužilac zahtev za sprovođenje istrage šalje istražnom sudiji
- Istražni sudija saslušava okrivljenog i svedoke, nalaže saobraćajno i medicinsko veštačenje, a zatim predmet vraća javnom tužiocu na odlučivanje da li će biti podignuta optužnica
- Kada se podigne optužnica, postupak se vodi pred redovnim sudom gde sudsko veće zakazuje pretres, poziva okrivljenog, svedoke i veštake da daju izjave, nakon čega donosi odluku.

Procedura, imajući u vidu našu sudsku praksu, u najboljem slučaju ne može da traje manje od šest meseci. U praksi suđenja traju od jedne do dve godine, ali ponekad se presuda donese tek nakon šest godina - objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Na automobil mog brata 14. decembra prošle godine naletelo je drugo vozilo kojim je upravljao Sandro L., koji je odranije poznat policiji pošto ima neke krivične prijave, a priča se po gradu i da je zavisnik. Kako očevici tvrde, on je iznenada, oko 13 sati, na ravnom putu usred bela dana u velikoj brzini skrenuo u suprotnu traku i udario u mog brata. Od tada su prošla tri meseca, a on nije proveo ni dan u pritvoru niti mu je oduzeta vozačka dozvola - objašnjava za „Blic“ sestra nastradalog mladića.

Sa njom se slaže i Snežana Tripković čijeg sina Ognjena je 19. jula prošle godine na trotoaru usmrtio pijani vozač.
- Od tada je prošlo osam meseci, a ubica mog sina je i dalje na slobodi. Ni jednog jedinog minuta nije bio u pritvoru, dozvola mu nije oduzeta, tako da on svakog trenutka svojom bahatom vožnjom može da ubije još nečije dete - ističe Snežana.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja se slaže da treba poštovati pretpostavku nevinosti, ali dodaje da zakon dozvoljava da se vozačka dozvola privremeno oduzme vozaču koji je osumnjičen da je počinio krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja.
- Oduzimanje dozvole zakon je ostavio kao mogućnost, ali to nije predvideo kao obavezu. To je stvar sudske prakse. Kada je reč o ovim slučajevima, istražni sudija ne bi pogrešio da je privremeno oduzeo vozačku dozvolu osumnjičenima - objašnjava Okanović.

On dodaje da, kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa teškim posledicama, onda se po pravilu privremeno oduzima dozvola jer postoji opasnost da osumnjičeni ponovo ugroze nekoga.
- Problem je u tome što protekne mnogo vremena od trenutka kada je delo učinjeno do trenutka kada počinioca stigne kazna. Tada se stiče utisak da on prolazi nekažnjeno iako će proći nekoliko godina dok ne stigne pravosnažna presuda - smatra Okanović.

Stručnjaci za bezbednost saobraćaja drugačije vide ovu problematiku. Stojadin Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, ne sumnjajući u odgovornost vozača, smatra da niko ne može biti kažnjen pre donošenja sudske presude.
- Zakoni naše i drugih država ne predviđaju mogućnost da se odmah nakon neke nezgode vozaču oduzme dozvola, pošto ne postoji mogućnost da se odmah proceni ko je za nju odgovoran. O tome može da odluči samo sud. Ograničavanje nečije slobode i prava pre ovoga, odnosno samo na osnovu nečijeg mišljenja, protivno je Ustavu naše zemlje - kaže Jovanović.

Seminari
Radoslav Dragač, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, ukazao je na to da postoje rešenja kada je reč o bahatim vozačima. "Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je pravilnik za osposobljavanje i licenciranje predavača koji će ispravljati kabadahijsko ponašanje učesnika u saobraćaju. Nažalost, to još nije zaživelo da bi ti vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola pohađali tak seminar", kaže profesor Dragač.

Izvor: Blic
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Što se tiče pešaka, juče slikam u centru Niša. U pozadini se vidi kupola od podzemnog prolaza, nešto slično kao u Beogradu, na Terazijima. Masovno ljudi prelaze preko ulice, a vozači ih maltene ne konstatuju, samo pun gas.

Slika

Slika

Slika

Slika
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori