Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Texonja »

nikaragva napisao:Sta podrazumevas pod obicnim radom u SAPu?
Podrazumevam da je moja zena imala obuku od par meseci za rad u SAP-u, zajedno sa jos jednom koleginicom. Obe rade za po 400 eur mesecno, tako da se sigurno ne placa nesto posebno znanje rada u aplikaciji, vec pretpostavljam da ste mislili na programiranje, pa zato i pitam da vidim dal ste na to mislili pod "dobrim placanjem".
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Programiranje, prilagođavanje krajnjem korisniku, kao i održavanje. Često i firme krajnji korisnici imaju po kog zaposlenog samo za te stvari.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@Texonja
Aha, to je nesto drugo. To je isto kao korisnik sajta koji je napravio neki programer, samo sto je koriscenje SAP-a malo komplikovanije. Malo vise, ali to je njima samo alatka :)

Eto za USA:
SAP Functional consultant - You dont qualify if you have just ABAP coding experience. You need to understand business functions, be able to translate business processes into SAP processes. Basically you need to understand business and how you can apply SAP to it. In the Bay Area, a functional guy with a typical experience of 2 to 3 good projects under his belt can demand upto 150 USD/hour. Such contracts will usually be for 3 months minimum and can last for 6 months or so. It all depends on the client and how deep their pockets are. Sometimes big clients will pay the Top 5 consulting forms anywhere from 200 to 300 dollars for SAP consultancy. But as an employee of such a company you dont get that 200 to 300.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Kapiram, Srbija je tu gde jeste zato što programeri ne znaju koja je tačno plata programera jer ista ide od 400 do 4000 evra. :pardon:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Texonja napisao:Kakve ima veze lokalna vlast, kada je koliko vidim Uzice drzavni problem, a Zrenjanin je niciji problem.
10 godina...
...ne 10 dana!
Otišao sam dosta strana nazad i pokrećem možda nešto i bez potrebe. Nije mi cilj da kudim Tex-a, niti rasprava ko ima većeg (gde je zagađenija voda u ZR ili UE).

Samo eto da okačim dve fotografije napravljene ~10km nizvodno od brane Vrutci gde je nastala kritična situacija, da bih približio malo zašto se digla tolika frka:
Slika

Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

nikaragva napisao: Pa recimo .NET. I recimo da je C++ dosta dobro placen, jer ih ima manje nego .NETovaca. Mozda cak kao prosecan C++ programer, mozes da zaradis platu, kao dobat .NETovac :)
Ja C++ znam odlično, ali Microsoftove programe, alate i tehnologije (znači sve .NET) ne znam i ne koristim.
nikaragva napisao: SAP se odlicno placa. Znam ljude koji po danu uzimaju od 400e pa navise :|
Auuu! :o Ali, kao što rekoh, ja bukvalno ne znam ni šta je SAP. :D Ima i neki ERP, ni to znam šta je, ali vidim da se takođe traži.
Stjepa napisao: Samo eto da okačim dve fotografije napravljene ~10km nizvodno od brane Vrutci gde je nastala kritična situacija, da bih približio malo zašto se digla tolika frka:
Shvatam da su se pojavile alge, da niko ne zna zašto i kako baš u ovo doba godine kad im vreme nije. :) Ali, da li je utvrđeno da su one zbog nečega štetne? Šta kažu biolozi? Možda uopšte ne utiču loše na vodu?
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

ERP je enterprise resource planning, softver (obicno skup aplikacija) za poslovni menadzment preduzeca koji pokriva sve i svja. SAP je ERP koji pravi kompanija SAP AG.
Ako si u hardveru, jesi probao u Mikroelektronici?
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Na mom prošlom poslu par godina nazad uvodili su SAP. Koliko mi je poznato ( tada još nisam tamo radio ), implementacija je trajala skoro godinu dana ( u svim filialama, kojih je bilo oko 60 tada ), a o sumi da i ne govorimo. Ali u samoj upravi zaposleno je nekoliko ljudi koji uredjuju SAP pored IT divizije naravno. Dobar je to program, ali ga nažalost poznajem samo sa strane upotrebe...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Namenjen velikim sistemima, zbog cene koštanja i održavanja
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ma te lovacke programerske price su uvek bile ludilo. Ja imam 2 kolege (odnosno jedna je koleginica) koja radi na implementaciji SAPa u Holandiji i cene nisu ni u najavi tolike. Naravno da ima takvih plata (pricam o NL) ali onda mozemo da pricamo i o lutriji - znam nekog koji je dobio toliko i toliko na lutriji (a o radu dan noc ne pricamo). Izmedju ostalog Srbija je tu gde jeste i zbog nerealnih ocekivanja i sto je komsiska kuca uvek veca i luksuznija (bar spolja), tako i SAP naplate od 400Eur-a dnevno i sl... Jeste on ima 400Eur-a dnevno, ali placaju mu 3 dana mesecno i to bruto ili nesto tako sl...
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

snork napisao:Ali, da li je utvrđeno da su one zbog nečega štetne? Šta kažu biolozi? Možda uopšte ne utiču loše na vodu?
Ono što sam čuo je manje više "bla bla bla nije za piće ni kuvanje bla bla bla". Ništa konkretno i ništa zvanično. Svi konkretne izjave odlažu "čekamo zvanične rezultate bla bla bla". Formiramo komisiju za ovo, formiramo komisiju za ono. Hajde sad malo da krivimo ovog, hajde malo onog.
Ja konkretnog odgovora šta je sa vodom nisam čuo.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Rakhil napisao:ERP je enterprise resource planning, softver (obicno skup aplikacija) za poslovni menadzment preduzeca koji pokriva sve i svja. SAP je ERP koji pravi kompanija SAP AG.
Hvala! Sad bar znam šta je to. :)
Rakhil napisao: Ako si u hardveru, jesi probao u Mikroelektronici?
Jesam, nisu mi nikada odgovorili na prijavu na konkurs. :-|
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

.NET se sve vise trazi. Moras malo da prosiris vidike ;)
Ako zelis da budes dobar u IT struci moras non stop da se edukujes i da pratis trendove.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ma kakav .NET. Formula za uspeh je Segatrend i ulazak u klub naprednih :D
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@snork
Odlicno je sto znas c++ odlicno :) .NET je p...n dim da se nauci. Ako znas osnove OOP, sve ostalo je lako nauciti, najobicniji alat.

@ljuba
Veruj mi da toliko ljudi zaradjuju, i nije 2 dana mesecno :)

Starter u SAPu u nekoj CH firmi, koji ima nesto malo iskustva, ili nimalo, moze da ocekuje platu od 90-130000CHF za on site. Sad za remote sapovca to moze biti i vise i manje, zavisi koliki je strucnjak.

Instalacija sistema u neki kombinat moze da potraje i po nekoliko meseci, neretko citavu godinu. Nije to samo pokrenuti setup i instalirati. Dobar deo posla je i obuciti zaposlene da ga kosriste. Citav taj proces zna da kosta i par miliona evra.
Odgovori