Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od ljuba »

Fiksna kupis paket, a ako nemas para ili primas ispod proseka (34.000eura bruto godisnje za porodicu) drzava ti placa subvenciju (dodatak).

Evo jednog primera https://www.ditzo.nl/zorgverzekering

Jedamput godisnje mozes da menjas osiguranje i nema uslovljavanja - moraju da te prime..
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ne znam za konkretni slucaj ali cesto se guzve namerno prave ili jednostavno ne postoje a zakazuje se mesecima unapred da bi ljudi odustajali.
Primer koji sam pomenuo, porodiliste KC Srbije popularno " Visegradska".
Trudnica bi taj neki doubke test morala da uradi u 12oj nedelju trudnoce, hoce da zakaze u Visegradskoj a prvi slobodan termin je za 3meseca sto znaci, moras da zakazes pre nego syo zatrudnis :)
Odes na sprat u cekaonici ispred ambulante gde se radi taj pregled, nema zive duse a sestra na svakih par min izlazi i pita ko ceka za double test? Supruga je to slucajno primetila i oba puta odradila regilularno bez zakazivanja i cekanja.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Delija napisao:Pitanje je retoricko jer ocigledno veliki broj njih izabere Kamenicu, inace ne bi ni bilo reda od 6 meseci (a mislim da je osetno vise)...
Sigurno da i dosta njih ide privatno, ali mnogi to ne mogu da priuste i 100 evra im je veliko k'o kuca, nazalost.
Evo npr ja sam za tu Kamenicu cuo svasta.
Ima guzve naravno, ali veci je problem navodni kvarovi tih instrumenata koji cekaju poprilican dug period da se rese... Ovde kod nas me ne bi cudilo i da je sabotaza u pitanju. :thumbdown:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Nuk, potpuno si u pravu, nazalost

To i pricam, sjebano je sve

Ali u ovom momentu, uvesti privatno bili sta u paket je neodrzivo

Ljubo, puno se para izdvaja, lako je sazidati i bazen u bolnici.
Ali ako je kvalitet doktora slab, nista ti ne znaci 5 zvezdica :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

ljuba napisao:Fiksna kupis paket, a ako nemas para ili primas ispod proseka (34.000eura bruto godisnje za porodicu) drzava ti placa subvenciju (dodatak).

Evo jednog primera https://www.ditzo.nl/zorgverzekering

Jedamput godisnje mozes da menjas osiguranje i nema uslovljavanja - moraju da te prime..
Tako sam i mislio. Jedan od razloga zasto zelim da sam odlucujem o svom zdravstvenom osiguranju.

BTW, ti placas tu cifru za vas cetvoro, a ja lupam trenutno glavom u zid kad sracunam koliko placam samo za sebe :glavomuzid:
Uz to, ti tacno znas sta dobijas u Holandiji, a ja dobijam tuki u Srbistanu :kuku:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ti bi mozda i mogao da biras, a ostalih 90% stanovnika?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Nek se finansira od ostalog dela od 70 - ~7% poreza koliko bacam (zajedno sa poslodavcem) u bunar zvani budzet koliko ukupno ide na neto platu.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Jeste glupo sto se zdravstveno osiguranje u Srbiji odredjuje pojedincima u odnosu na platu ali bi drugi model tamo bio apsolutno neizvodljiv.
Delija, sistem solo ne mozes da prepravis ali mozes da predjes na drugi ;)
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Što je glupo? Ko ima ili zaradjuje više, više nek i da.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

nuk napisao:Ne znam za konkretni slucaj ali cesto se guzve namerno prave ili jednostavno ne postoje a zakazuje se mesecima unapred da bi ljudi odustajali.
Primer koji sam pomenuo, porodiliste KC Srbije popularno " Visegradska".
Trudnica bi taj neki doubke test morala da uradi u 12oj nedelju trudnoce, hoce da zakaze u Visegradskoj a prvi slobodan termin je za 3meseca sto znaci, moras da zakazes pre nego syo zatrudnis :)
Slican sam i ja imao primer na Onkoloskom institutu. Ginekolog je primetio displazije na grudima moje supruge i dao uput da se pod hitno pregleda na Onkologiji. Kad smo dosli tamo red katastrofa i ja primetim da na drugom salteru pise " Salter za bolesnike koji prvi put dolaze" i tamo nema nikoga. Ja se obradovao da se neko setio i odvojio za akutne slucajeve salter , kad medjutim tu samo dodjes da bi ti rekli da je prvi sledeci termin za sest meseci :glavomuzid: . Naravno nismo cekali vec uradili preglede privatno .
Moram da priznam da inace retko idemo kod lekara, a gotovo da sa privatnom praksom nemam iskustva izuzev vodjenja prve trudnoce moje zene u privatnoj praksi. I to smo radili zato sto je bila rizicna trudnoca, a prethodno nas ginekolog bukvalno izbacio iz ordinacije, jer su dosli majstori da poprave radijator :srbin: . Tretman kod privatnika je bio odlican, trudnocu vodio jedan od najboljih strucnjaka u Srbiji, ali isti taj doktor se na drzavnoj klinici poneo kao najvece djubre. Kad sam mu natrljao nos na sledecoj poseti u privatnoj praksi izvinjavao se pola sata , kao nije prepoznao moju suprugu i slicno :twisted:
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

paja napisao:Ako misliš na službene odbrane cena je uvek bila vezana za advokatsku tarifu. Uglavnom je 50% od tarife propisane za krivično delo, mada je treutno 100% jer još uvek nije donet novi pravilnik. Fora je što u velikoj većini predmeta nema šanse da se naplati tarifa ako si izabrani branilac, tako da službenjak ispadne dar sa neba.
Ko bi rekao da je u stvari bolje biti advokat koga je država nekome dodelila "po službenoj dužnosti". Ja sam uvek mislio da vi te slučajeve nerado prihvatate. :)
Ђенерал Јанковић
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

jaksa napisao:Što je glupo? Ko ima ili zaradjuje više, više nek i da.
Zato sto je to komunizam. Jedino porez treba da se odredjuje na osnovu zarade...za ostalo je diskriminacija.

Ali eto ni u CH nije idealno pa iako se zdravstveno placa prema paketu koji se odabere, vrtic za decu se placa na osnovu plate. Tako bi Delija jos vise pizdeo jer bi on sa nadprosecnom platom za istu uslugu davao jedno 4-5x vise nego neko ko ladi OO za neki minimalac, dok mu je mozak na ispasi.
Drugim recima, zena bi mu dzaba isla na posao.

Gesendet von meinem GT-I9505
Poslednja izmena od Floyd u 15 Jan 2014, 22:20, izmenjeno 3 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Piros, tvoje iskustvo je sustina i realnost. Oni koji to ne kapiraju verovatno imaju srece da nisu nikad bili ozbiljnije bolesni ili niko od njihovih nije bio bolestan. Druga opcija je da poznaju lekara kod kojeg su isli u drzavnu ustanovu/bolnicu, pa su preko veze prosli laganini.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

nuk napisao: Juce je umrla 16omesecna beba zbog nedostatka kiseonika u sanitetskom vozilu alooo bre, objasnite tim roditeljima kako je sistem odlican s'obzirom na cinjenicu sa cime raspolazu, pa ja ne smem da ostanem bez rezervne boce istog u kolima jer necu moci nekome da popravim frizider "vreme"!!!
Beba nije umrla zbog nedostatka kiseonika u boci, već zbog udahnutog zrna pasulja koje niko nije znao da izvadi, a i da je neko znao nije imao s čim. Boca sa kiseonikom nije mogla da pomogne pa sve da ih je bilo tri pune pošto je bio zatvoren disajni put. Ne bi pomogla ni traheotomija već samo bronhotomija (pneumotomija) koju rade samo hirurzi.

Još jedna stvar zbog koja je Srbija tu gde jeste i donošenje zaključaka na osnovu novinskih tekstova.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

U Skandinaviji se doprinosi plaćaju na osnovu visine plate, a takodje i auto kazne. Jel i to diskriminacija?
I nije to komunizam već socijalno uredjena država gde se gaji osećaj odgovornosti.
Odgovori