Vožnja zaustavnom trakom

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Vožnja zaustavnom trakom

Post od cozmo »

Naravno da treba kaznjavati ostro svaku zloupotrebu zaustavne trake ali je i zakon ipak iskljuciv, zato i kazem - sa pokvarenim vozilom ne smes da stanes na autoputu ili da vozis polako - 10 na sat (krsis propis) a koja je onda poenta zaustavne trake ako i tu ne mozes pokvaren mozda da vozis izvesno vreme dok se ne zaustavis potpuno ili iskljucis negde gde jos manje smetas ako auto moze toliko da ide? Po toj logici ako guras auto zaustavnom trakom mozes biti kaznjen jer nisi zaustavljen? Sta ako ti otkazu kocnice pa ne mozes da se zaustavis jos 100-200m a udjes u zaustavnu?

Naravno, ovo sve ako je auto stvarno u kvaru i ako moze da se dokaze (a to je na licu mesta jako lako dokazati samo ako hoce da te saslusaju).
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Lagano vozenje moze samo da ga pregreje. Setite se kada auta najcesce prokuvaju :)
Kada je guzva na granici i kada se vozi mic po mic. Uvek kada sam po 3,4 sata cekao na granici, barem jedan auto sam video kako kuva :)

Sad ako je lose hladjenje ne znam koliko ce mu ler pomoci. Jer sta ako je termostat blokiran i rashladna tecnost ne ide u hladnjak uopste, nego je samo hladji strujanje vazduha oko motora, prakticno. Tu covek ne moze biti pametan. Ali ono sto znam, jeste da temperatura u cekanju na granici poraste u odnosu na onu kada vozis po auto putu, pa i 150km/h. Termosta mozda nije do kraja ni otvoren.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Kod mene pise da se ne sme odmah stati niti odmah ugasiti motor jer to dodatno ostecuje i podize temperaturu jer i ono malo tecnosti sto ima ne moze da cirkulise i da hladi bar neke delove motora (glavu motora) nego pise da se treba lagano zaustaviti, ostaviti motor da radi jos 15-20 sekundi i tek onda ugasiti. Jer na vec pregrejan motor ako naglo ugasis dolazi do prestanka cirkulacije tecnosti i naglo se povecavaju vruce tacke u glavi motora sto moze jos vise da ga osteti. Tako nekako pise.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

E onda zbog kozmorole da menjamo zakon!!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

cozmo napisao:Kod mene pise da se ne sme odmah stati niti odmah ugasiti motor jer to dodatno ostecuje i podize temperaturu jer i ono malo tecnosti sto ima ne moze da cirkulise i da hladi bar neke delove motora (glavu motora) nego pise da se treba lagano zaustaviti, ostaviti motor da radi jos 15-20 sekundi i tek onda ugasiti. Jer na vec pregrejan motor ako naglo ugasis dolazi do prestanka cirkulacije tecnosti i naglo se povecavaju vruce tacke u glavi motora sto moze jos vise da ga osteti. Tako nekako pise.
Ok za gasene motora. Ali razlika u protoku vode izmedju lera i voznje 10 na sat nije nesto velika :)
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

ftj napisao:E onda zbog kozmorole da menjamo zakon!!
Treba definisati jasno za cega se koristi zaustavna traka a ne staviti suvislo "iskljucivo za zaustavljanje".

To moze da znaci da ili:

1. Moras istog sekunda da stanes
2. Mozes da se "zaustavljas" - a ne pise kako i koliko zaustavljanje moze da traje.

Naveo sam lep primer: sta ako kocnice ne rade ili otkaze servo kocenje pa ti treba vremena da zaustavis auto

Elem udjes u zutu traku koju snima presretac i vozis jos 200m dok se ne zaustavis (a on te snimio dok vozis tih 200m) i on te kazni bez obzira na dokaz da je auto neispravan ili se desio veci kvar u tom trenutku?

Zaustavna traka je namenjena za vozilo u kvaru. Da li ce vozilo stati za 20m ili za 300m to je stvar od slucaja do slucaja a presretac bi trebao barem da ima osnovno znanje da to razgranici.

Ja inace prvi ne volim i nerviram se kad vidim kako kreteni zloupotrebljavaju zaustavnu traku, ali zakon mora jasnije da definise zaustavljanje vozila u istoj.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Zaustavna traka služi da se u njoj zaustavi neispravno vozilo kako ne bi ometalo saobraćaj. Tačka. Iluzorno je očekivati da zakon može da pokrije sve varijante i podvarijante.

Da se desilo da se vozi 10 na sat zaustavnom negde između Aleksinca i Niša niko ne bi pogledao takvo vozilo jer je očigledno da je u kvaru. Ali kad se vozi kroz Beograd istom brzinom kao i ostale dve kolone onda je isto tako očigledno da se radi o prekršaju.
Korisnikov avatar
shiiki
Reactions:
Pridružio se: 28 Dec 2013, 09:05
Kontakt:

Post od shiiki »

Mozes samo da trazis da taj iznos uplatis u 6 rata nekoj humanitarnoj organizaciji sa kojom policija saradjuje...oni ce ti dati spisak mogucih,a od ponistavanja nema nista,veruj mi.

Sent from my HTC One X+ using Tapatalk
Using Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja sam samo u Italiji video znak max brzina u zaustavnoj traci 50km/h :)
djoledj
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2014, 23:06

Post od djoledj »

Upravo citam vase odgovore na temu i izgleda da je situacija takva kakva je. Ne znam sta vise reci za ovu zemlju i vlast cini mi se ponekad kao da brane da je volimo. Mislim ok razumem ja sve to zakon i ostalo ali da dam 1000 eura drzavi zato sto mi se pokvario auto stvarno.mi je vose nego nebulozno. I cak postoji jos jedna stvar vezana za kazne kod nas i u inostranstvu, gotovo svuda se kazne odredjuju po primanjima kaznjenog. Ja sada koliko god tuzno izgledalo moram da radim jako dug period i da se zajmim da bih ovo odplatio bez auta iako mi je posao jako vezan za njega. Sve mi se vise i vise cini da odlazak iz ove zemlje je jedina normalna stvar da covek sacuva sebe na neki nacin.

Izvinjavam se na gnjavazi ali hvala forumasi...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Jedino što ti u ovoj situaciji može biti od pomoći je zatvor koliko god čudno zvučalo. Propisana je kazna od 15 dana, to je po prekršajnom osnovu tako da ne bi imao problema kao da si krivilno osuđivan, a ako ti je lakše to probaj da u žalbi navedeš to kao opciju. Takođe, od 1. marta će moći i društveno koristan rad tako da će i tako moći da se deo odradi možda... Zavisi kad ti stigne rešenje i koja će praksa biti od 1. marta
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Daj Grujicu, kakav crni zatvor. Da li bi ti isao u zatvor na 15 dana umesto da platis 1000 jevreja?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Normalno da bih.
Kako života misliš da zaradim 1000€ a da nemam stalni prihod? Da ćaletu uzmem 2 plate jer sam ja zasrao. Ne bi mi palo na pamet. Lepo 15 dana odležim i to je to. Pogotovo što je zatvor 15 dana ako se to donese, 1000 dan je ako se menja novčana. Po novom bih izabrao rad, al toga još uvek nema.

Doduše, nema tu mnogo biranja već kako sudija odluči, al mogu da sugerišem (molim).
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Šta je krenulo po starom zakonu završava se po starom tako da društveno korisni rad otpada.

Kuzmanoviću, nekom je tih 100.000 dinara veliko ko kuća. Njemu je bolje da odmah traži 15 dana zatvora nego da dobije novčanu koju ne može da plati pa da mu zamene za zatvor po formuli 1000dinara dan. Na kraju će robijati 60 dana jer je to max u prekršajima.

Btw ako nekome treba tri meseca da zaradi tih 100.000 njemu je jeftinije da ode na 15 dana. Skuplje proda svoj rad. :D Šalu na stranu kad odeš ko prekršajac u padinjak to ti je ko da si otišao u vikendicu. Niko te neće ni pogledati.

EDIT Preteče me Grujić
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Osim ako te ne uhvati sezona repe, onda se posteno odradi :)
Odgovori