Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od McGruja »

Da, ali samo u proizvodnji zaposleni te vadi
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ja sam sticajem okolnosti imao dosta posla krajem prošle godine sa katastrom, policijom, sudom, poreskim organima.
Svuda gde sam bio ljudi su se raspadali od posla. Sa lokalnom vlašću u smislo opština nisam, verujem da je kod njih malo opuštenije jer je više vezano za politiku.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Niko uglavnom i ne misli na onaj deo javnog sektora koji mozemo da "vidimo" - cast izuzecima iliti brdu salterusa cija je osnovna namena da ne rade nista, piju kafu svakih pola sata i nerviraju ljude u redovima svojom neefikasnoscu. Dovoljno je samo da se prosetas zgradom SUP-a, suda i slicno i da vidis gomilu sekretarica i sekretarica sekretarica, savetnika i savetnika savetnika, sekretarica savetnika, savetnika sekretarica savetnika i jos brdo izmisljenih "titula" koje sluze iskljucivo da bi bio zaposlen sin druga clana... :glavomuzid:

"Raspadaju" se od posla (i to VRLO retko gde) zbog gomile izmisljenih "komplikovanih" procedura i papirologije kojoj je svrha ona sama koje ne sluze nicemu i smislili su ih ti isti sinovi drugova clanova... Birokratija u svom najboljem svetlu... :glavomuzid:
Poslednja izmena od Delija u 20 Jan 2014, 10:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

nikaragva napisao:...

I niko nije rekao da se ljudi otpuste i posalju na ulicu. ....
Ja ne vidim da nije rekao. Koliko ja vidim samo se pominje višak i smanjivanje broja bez ikakve ideje kako ih prebaciti u proizvodnju. Magla.
Inače, on je do sada ovoj vladi naneo jako veliku političku štetu da me čudi da ga tolerišu i sekund više. Valjda su se zajebali s njim pa ih sramota da priznaju.

I da, samo proizvodnja može da nas izvadi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ja zaista ne znam koliko to oni posla imaju, kada god dodjem u nas katastar, tamo nikog ne vidim da ista radi. Uglavnom tamo srecem likove, vrsnjake, koji su bili losi djaci, dok sam ja grejao stolicu, oni su grejali sediste automobila njihovih roditelja i zajebavali se.
I sretnem ih ja i pricam sa njima, i oni mi pricaju kako su jedva dobili posao, cekali su po dve tri godine da ih "ubace" na to radno mesto. Naravno kvalifikacije su nebitne, jer oni tamo zapravo nista i ne rade.
E zato ja kada podnesem zahtev za prenos prava vlasnistva kuce koje sam kupio, dobijem posle tri i po godine odgovor.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

nikaragva napisao: Sto znaci da svako od nas ovde na forumu ko radi u privatnom sektoru, finansira jednog coveka u javnom sektoru.
S tim u vezi, moli se forumaš koji mene finansira da ne bude stipsa. :D
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ako ne rade nista - onda bolje da ne rade nista "na ulici" i da ne uzimaju pare za to sto ne rade nista od onih koji rade i zaradjuju i svoju i njihovu platu.

Ako su "na ulici" onda ce se valjda i potruditi i da budu od neke koristi drustvu, a ovako ne da nema koristi, nego ima stete.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Njima je bolje opsovati nesto, nego reci prelazis kod privatnika :kezo: Manje se uvrede :kezo:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Za sve postoji rešenje, samo što niko od njih nije lud da to prihvati. Realno, ko bi išao u proizvodnju da nešto konkretno radi i zaradi platu, kad može da sedi i bleji i dobije verovatno veću platu nego da radi u fabrici. Ni jedna stranka neće reći svojim pristalicama "Kad dođemo na vlast nećete dobiti posao u javnom sektoru nego ćete na njivu i u fabriku", jer niko ne bi glasao za njih. Tako da je to začarani krug iz kojeg teško da ćemo se izvući. Meni je realniji scenario da država bankrotira i da se raspadnemo skroz, pa da pravimo ispočetka nego da nekako otklonimo ovu anomaliju.
Konkretno znam kako stoje stvari u NBS, jer mi je bivši kolega otišao tamo i to su ga angažovali da odeljenje koje vodi dovede malo u red, ali kad mi priča kako stoje stvari, to je da čovek ne poveruje. U firmi gde radim, isti sektor/odeljenje koje on vodi u NBS, takve stvari su nezamislive. Dok kod njih bukvalno, svi traže razlog da ne urade nešto (čak i ono što je zaista bitno) kod nas je samo pitanje dogovora i organizacije da se to odradi najlakše i najbrže moguće. Niko ne pravi problem i svi daju svoj maksimum. Pritom su plate u NBS, za iste pozicije, za 20-30% veće nego kod mene u firmi. I šta reći više?
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Upravo na to sam mislio kad sam napisao ovo:
Delija napisao:Stvarno bih voleo da vidim nacin da se ispravi sve ono sto je godinama pretvarano u gov*a...
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

jaksa napisao:Ja sam sticajem okolnosti imao dosta posla krajem prošle godine sa katastrom, policijom, sudom, poreskim organima.
Svuda gde sam bio ljudi su se raspadali od posla. Sa lokalnom vlašću u smislo opština nisam, verujem da je kod njih malo opuštenije jer je više vezano za politiku.
Sad mi je jasno, na osnovu ljudi koje vidiš da rade odgovorno svoj posao imaš mišljenje o celom javnom sektoru.

Problem u slaboj zaposlenosti van javnog sektora ne može kratkoročno da se reši, za razliku od problema sa viškom zaposlenih unutar njega.

Pa u javnom sektoru ima najmanje 10% zaposlenih koji se uopšte ne pojavljuju na poslu.

Ja znam dvoje ljudi koji su napustili posao u privatnim firmama da bi se zaposlili u javnom sektoru jer je navodno od nove godine stopirano zapošljavanje. Vole ljudi državna jasla.

Evo još jednom konkretnog primera za sve koji misle da višak zaposlenih nije problem.
Woodoo napisao:http://www.juznevesti.com/Istrazujemo/E ... ja.sr.html

Grad Niš je završio 2013. godinu sa rekordnih 1.985 službenika koji rade u lokalnoj administraciji, pokazuje decembarski izveštaj Ministarstva finansija.
To je za neverovatna 553 radnika više od 1.432, koliko je to isto ministarstvo propisalo kao apsolutni maksimum za Niš.

Imajući u vidu da je prema istim podacima prosečna isplaćena bruto zarada bila 62.660 dinara, to znači da pomenuti višak od 550 radnika godišnje "košta"... 4 miliona evra. Pri tom, kako su Južne vesti nedavno objavile, prema podacima iz ovogodišnjeg gradskog budžeta samo u 2013. godini u gradskoj upravi je zaposleno skoro 400 novih službenika. Bitno je naglasiti da je reč isključivo o radnicima gradske uprave, 5 niških opština i nekoliko ustanova, a da tom brojkom nisu obuhvaćena najveća gradska preduzeća, poput Vodovoda, Medijane, Gorice ili Toplane.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ako ne uproste procedure, otpustanjem ce napraviti jos veci picvajz nego sto vec jeste.
Pirtom ce radnici dobiti jos desetine hiljada gladnih a nesposobnih na grbaci.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Vise su nam na grbaci sa platama koje trenutno dobijaju nego sto ce biti ako primaju socijalnu pomoc (dok je primaju).

Evo kako radi nase sudstvo :glavomuzid:
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/435804 ... nas-pobiti
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

jaksa napisao:Ja sam sticajem okolnosti imao dosta posla krajem prošle godine sa katastrom, policijom, sudom, poreskim organima.
Ja sam često krajem godine imao posla sa "Snabdevanjem" i sa Sektorom za naplatu putarine Puteva Srbije, majko mila, koliko ljudi koji zevaju po kancelarijama, koliko praznih, polupraznih i punih šoljica kafe okolo po hodnicima, ja nisam mogao da verujem. I niko ništa ne radi i ne možeš da završiš ono zbog čega si došao. U Elektrovojvodini i Elektrojugoistoku isto, svuda su neki ljudi koji ne rade ništa.
Poreska Uprava Zemun, vrlo slično stanje, mada oni rade samo su žešće spori i nezainteresovani, neljubazni, a neki ni ne znaju posao. Onda na primer, preuzimanje nekih potvrda je od 13h tek, zbog čega? To je sobičak u kome sedi 1(jedan) čikica i ima hronološki složene te potvrde u odnosu na datum prijema zahteva, i možeš da ih preuzmeš tek od 13. A najčešće je tu, sedi i klikće u neki komp, i onda se u 13 stvori redina. Naravno svađao sam se i od tada dolazim kad hoću.

Privredna komora, slično stanje.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Ne sporim. Sa druge strane katastar NBGD ima posla onoliko. Ne hvalim ih, ali ne mogu da kažem da ne rade.
Odgovori