12.05.1945. tokom preleta na pobednickoj paradi drugi tempst je udario u njegov. Ukupno je 4 tempesta ucestvovalo u sudaru pri cemu su tri pilota poginula. To je bilo njegovo prvo iskakanje iz aviona a padoban se otvorio samo nekoliko metara nad zemljom. Inace, imao je nekoliko prinudnih sletanja sa avionima u razlicim stanjima.
Cica Maca napisao:Samo malo upozorenje vezano za Klostermanov cirkus. Malo je pobednicki pisano, posle rata iako su to prakticno isecci iz dnevnika. Osim jednog poglavlja, gde opisuje vece (bdenje prakticno) Valetru Novotniju. Mislim da su prave emocije samo na tom mestu u citavoj knjizi ispravno prenete.
Ja bih ipak savetovao potencijalnim citaocima da obavezno procitaju ovu knjigu neoptereceni ovakvim upozorenjima.
Mislim da si hteo da kazes da je pobednicka strana ona prava. Hm, pitam se sta bi bilo sa velikim cirkusom da je ONA DRUGA strana bila pobednik. To je, mislim, generalno problem svih nas MALIH. Mislimo da je uvek pobednik u pravu, narocito ako smo i mi na toj istoj strani. Samo jedan primer, do dana danasnjeg su pojedine arhive RAF-a zakljucane za javanost dok su arhive Luftwaffe-a sirom otvorene za javnost. Pitam se samo, ko je ovde SLUCAJNO zabrljao...
Ne, nisam to hteo da kazem. Hteo sam da kazem da ja vrlo dobro znam koja strana je bila prava, i da je to je*eno ocigledno. Da je druga strana bila pobednik, nista ne bi posebno bilo sa Velikim cirkusom, ako mislis na knjigu: toliki nemacki vojnici i oficiri su izdali knjige u kojima se moze uzivati bez obzira sto su bili na pogresnoj strani u ratu.
To bi bio odgovor na prve dve recenice tvog posta, ostatak mi je toliko nejasan da se necu usuditi da idem dalje, ali bih voleo da pojasnis.
Hitler je ZVANICNO u to vreme bio mrtav. Uostalom, kaplar nije ni bio arhivar.
Ko je gledao film pod nazivom "Der Stern von Africa". Film je iz 1957. godine? Radi se o pilotu Luftwaffe-a, u tim trenutku pilotu sa najvecim brojem pobeda u vazduhu. Zasto je bilo ko od saveznika precutao njegovo dobrovoljno prijavljelivanje u Luftwaffe? Prava istina je tek skoro otkrivena, covek se dobrovoljno prijavio jer je imao nekih 25% jevrejske krvi. I ja to saznam iz nemackih arhiva... Da li je to osveta za 01.09.1942. godine kada je u periodu od 08:26 ujutru do nekih 17:53 popodne oborio 15 (da, petnaest) saveznickih aviona na nebu severne Afrike? Inace, radi se o Hans-Joachim Marseille-u.
Dalje, Michael Wittmann, pripadnik Waffen-SS pancera poznat pod nadimkom Black Baron. Sta mozete da mi kazete jos o njemu osim onoga sto ste culi na Discaveriju ili nasli na netu? Ko je zasluzan za njegovu pogubiju, tj. koja jedinica je ispalila presudnu granatu 08.08.1944. na njegovog tigra?
24.07.1943. godine pocinje operacija Gomora (blago britancima na divnim imenu), bimbardovanje Hamburga koje je trajalo narednih osam dana i sedam noci. Opet su ser Artur "Bomber" Haris i general Ajra Eaker slavili pobedu, sa preko 700 britanskih i 50-70 americkih bombardera grad je sravnjen sa zemljom a stanovnisto koje nije na vreme uteklo ili se dobro sakrilo bili spaljeno. Pominje se cifra od milion stanovnika grada koji su ostali bez korova nad glavom i oko 40-50.000 mrtvih civila. Ko hoce da pogleda nemacke podatke, postoje na internetu, da ne kacim linkove. Cifre se razkikuju za nekih 30% kada je broj mrtvih u pitanju a i skloniji sam njima da poverujem u ovim slucaju.
Drezden, februar 1945. godine. Kraj rata vec na vidiku ali saveznicima nije smetalo da za dva dana i dve noci, po njihovim podacima, ubiju samo 22.700-25.000 stanovnika. 722 britanskih i 527 americkih bimbardera je spalilo povrsinu od nekih 6,5 kvadratnih kilometara. Nonsenc. Da, i ovde se razlikuju podaci jer su saveznici u zrtve proracunali samo stanivnike a ne i raseljene koji su se tokom ovog bombardovanja ovde nasli. Po nalazima nemackih arhiva, ooet sam skloniji da njima u ovom slucaj poverujem, pominje se cifra od 200.000 mrtvih civila.
Da ne zaboravim kad su knjige u pitanju, ko je uspeo da procita knjigu "Stuka Pilot"? Ne, ta knjiga, koliko ja znam, nije nigde u Evropi objavljena, iskljucivo je nabavljana ili iz severne ili juzne Amerike. Autor, Hans-Ulrich Rudel, 2530 borbenih misija, 800 unistenih vozila, 519 tenkova, 150 artiljerijskih orudja, 70 desntnih plovila, 9 aviona, 4 oklopna voza, nekoliko mostova, jedan razarac, dve krstarice i sovjetski bojni brod Marat. Da, ozloglaseni nacista do poslednjeg dana, koji je posle rata pobegao u juznu Ameriku, prijatelj diktatora Perona i profasistickog predsednika Paragvaja Stroesnera a takodje se druzio i sa Mengeleom. Zasto sve ovo pominjem? Cisto zbog sledece sitnice. Tokom razvojnog dela projekta A-X, iz koga je kasnije nastao A-10, obavezno stivo inzenjera kompanije Fairchild Republic je bila upravo ta Rudelova knjiga.
Ako sagledas sta sve napisah ovde, mislim da ces da se slozis u konstataciji da su tzv. saveznici (iliti pobednici) tukli po nacistima kad im je odgovaralo a stitili ih kad su im trebali. Koliko je meni istorijskih dokumenata proslo pod rukom, licni zakljucak, naravnio, nacisti su bar tokom citavig sukoba bilu dosledni. Bombardovanje Koventrija, Hirosime, Nagasakija i Tokija necu ni da pominjem.
Nadam se da si zadovoljan mojim misljenjem i primerima. Namerno nisam hteo da budem jos eksplicitniji jer volim ljude da nateram da razmisljaju. Oni koji ne razmisljaju me cesto overe ko nacistu, cim dodju kod mene i vide na polici sa knjigama Mein Kampf.
Ne bih ti osporio nista sto si napisao, obimni podaci sa sve detaljima, vrlo impozantno. Ali kontekst je bitan: ja tu i dalje vidim samo da su Nemci poceli rat pa dobili po pi*ci, oce to kad tripujes arijevstinu, jebiga.
Nema sta ja da budem zadovoljan ili nezadovoljan tvojim misljenjem, samo ti furaj svoj stav. Nego, Mein Kampf je opasno stivo prilicno ako ga mnogo ozbiljno shvatas, a i ne pamtim da sam nekad upoznao nacistu koji je sebe tako nazivao, obicno uvijaju to u kvazi filozofske price.
Ajd reci ti meni ovako prosto, jel pravis ti razliku izmedju romansiranih iskustava vojnika Vermahta i doktrine koja je stajala iza svega toga? Posto ja uzivam da citam knjige svih strana (sve sto si naveo je meni vise nego dobro poznato, tako reci odrastao na svemu tome), ali me to ne ometa u objektivnom sagledavanju istorijskih cinjenica, npr: "Fucking Nazis got what they deserved"