Kupovina automobila - stariji početnik

Razne informacije u vezi kupovine automobila
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Kupovina automobila - stariji početnik

Post od KDman »

Imam dozvolu već desetak godina, a svoj auto ne :D
Vozio sam po malo službeni jugo, par puta neka druga kola i to je sve.
Uložio bi do 6-7 hiljada €, možda bolje i manje, 3-4 hiljadarke.
Da li polovan ili neka Dacija - Punto i šta li još može novo za te novce?
Ili polovljak, neka lađa Audi, Mercedes i sl, naravno ne da treba skupa popravka.
A i veličina nije bitna, sam da ima 4 vrata.
Ima već par meseci, kako se dvoumim, gledao sam neke Opele Astre, pa sam odustao zbog hrđe (ubediše me, mda sam ja voleo baš Opel) Gledao sam i Korsu, pa kažu da je to Fiat. Ubeđuju me da uzmem polovnog Hundajija I3 i bilo je par priča sa Meganom i Clio (a francuze nešto mrzim a ne znam zašto??)
Godišnej pređem - ne znam a predpostavljam ne više od 5 hiljada km. Lokal, + more i to je to. Pa da li dizel ima smisla ili plin?
Čitao sam par saveta i tema ovde, pratim ima par meseci, od kada i datiraju moja razmišljanja.
Tako da mi treba pomoć ;)
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Re: Kupovina automobila - stariji početnik.

Post od Gaginh0 »

Aj ti prodam ja mog Pola Crossa za 5 soma i resena stvar.
Trosi 5 litara, mali servis 50 evra :nemampojma: bagatela...

Jedino treba set kvacila da zamenis, to ti je 200e. :)
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako ti je samo broj vrata bitan ja bih gledao na tvom mestu nesto sto mladje i iz B segmenta, eventualno C. Dakle auto velicine Pola ili Golfa, primera radi samo, ne sugerisem konkretne modele. Ima za ok lovu sada pristojnih Punta, Clia, 206 i slicno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Prvo definisi sumu koju hoćeš da daš. Ako planiraš da ga zadržiš duže, moj ti je savet da daš više love i uzmeš mlađi auto, u koji nećeš imati puno ulaganja. Sa tvojom kilometražom na godišnjem nivou, moći ćeš da ga voziš godinama i prodaš kad dođe vreme za veća ulaganja.
Ako ti ne treba veći auto, onda je B segment sasvim ok izbor, jer su i gradski automobili danas porasli na veličinu nekadašnjih modela iz C segmenta.
Corsa je dobar izbor, ne beži od nje, nema tu više problema sa korozijom kao nekad. Polo je malo skuplji i rizičan zbog krađe, ali je kvalitetan i uvek dobro kotiran. Fiesta nije loša, a i Clio vredi pogledati. Obrati pažnju na Yaris, meni lično među favoritima u klasi.
Obzirom da imaš malu kilomteražu, pretpostavljam da imaš kratke relacije? U tom slučaju bolje benzin nego dizel.

Tapatalk with Desire 500
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Kao sto je Trojanac rekao, prvo bi trebao da definises koliki budzet imas za kupovinu automobila.

Ako nisi zahtevan vozac, a rekao bih da nisi, nova Dacia Sandero bi ti bila sasvim dobra kupovina. Ukoliko gledas polovna vozila, moze da se nadje dosta dobrih automobila za te pare. Moji predlozi se otprilike poklapaju sa prethodnim predlozima, a to su: Renault Clio, Ford Fiesta, Opel Corsa D (nikako C, jer dosta zaostaje za Cliom druge generacije) i Toyota Yaris.

I da, zbog kilometraze koju prelazis, najbolje bi bilo da uzmes benzinca. Ako gledas polovnjaka, onda gledaj da ima i plin, dok za novi automobil bih pre doplatio za jacu opremu nego ugradjen plin, opet zbog kilometraze koju prelazis jer je pitanje koliko bi ti godina trebalo da otplatis ugradnju uredjaja kroz razliku u ceni benzina i plina.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa sad, da kupuje sa ugradjenim plinom je mac sa 2 ostrice. Proci ce u startu jeftinije ako je sistem korektno ugradjen, ako nije imace vise troskova i nerviranja nego da je ugradio nov, a na kraju opet nece biti kao svet najverovatnije. Moj savet za gas, ako moze ugradnja nakon kupovine.
SlikaSlika
botr
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2013, 19:10

Post od botr »

Sa ugradjenim plinom nikako ne kupuj. Jos jedan od rizika je da je auto presao mnogo vecu km nego sto mu stoji na satu, pa samim tim mozes da ocekujes neke druge probleme. Ako bih kupovao polovno za taj novac i za 5k km godisnje, onda nesto sto je kupljeno novo u Srbiji, sa poznatom servisnom istorijom, ne mnogo staro.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Za te pare može mnogo toga lepog da se kupi. I da bude dosta mlad, i da bude kupljen nov u Srbiji, i pouzdan, i sa malom kilometražom. Pošto se još ne zna koliki auto ti treba, ali znam da neće prelaziti mnogo, pa ću da istrčim pred rudu s predlogom :D

2010. kupljen nov u Srbiji, 36000km, japanac, jeftina registracija i održavanje, izgleda da je još u garanciji ali nisam siguran, po meni odlična kupovina: http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... _swift_13/

Ne mora nužno biti ovaj, ali nešto slično.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne znam kako Suzuki stoji sa servisnom mrezom, delovima. Nema ih puno na ulicama (Swift), sto po meni nije bas vrhunski sa aspekta odrzavanja. Inace ovako lep autic.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Moguće, mada ih ja u BG viđam dosta, moguće zato što mi je zanimljiv auto i malo podseća na Fabiju ako ima beli krov.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

dragvorl napisao:Ne znam kako Suzuki stoji sa servisnom mrezom, delovima. Nema ih puno na ulicama (Swift), sto po meni nije bas vrhunski sa aspekta odrzavanja. Inace ovako lep autic.

Naprotiv,ja ih vidjam bas cesto po NS. Servisna mreza i nije bas za pohvalu,postoji 7 ovlasenih servisa. Na lageru ima dovoljno delova a porudzbine se vrse na svakih 14 dana iz centralnog magacina u Madjarskoj. Ovaj sa oglasa je izasao iz garancije,tako da se moze odrazavti u bilo kom servisu za japance. Odrzavanje je povoljno,motor je pogonjen lancem,mali je potrosac i lepo ide. Svaka preporuka. :thumbup:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Tebi kao Suzukasu mozda zapadaju za oko, ali ja ih bas slabo vidjam u NS iako mi je auto bas simpa.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Kupovina automobila - stariji početnik

Post od BAJKER »

U BG ih ima dosta, u mom kraju bar tri komada od kojeg jedan povremeno vozim :D
U razmatranje oko kupovine nekog polovnog a dobrog malog gradskog automobila dobar izbor bi bio Honda Jazz sa 1.4 motorom, svaka preporuka za njega.
Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Moj kolega baš gleda da uzme nešto za sebe, maltene ista priča. Dao bi 3-4 hiljada, a možda i 5-6 ako naleti na nešto novije, što mu se baš sviđa. Malo je neodlučan, ali dao sam mu neke smernice. Gledao sam malo oglase, ima svašta interesatno na prvi pogled, meni čak i nerealno niske cene. Možda grešim.

Recimo, bila je jedna Corsa kod Gogija na placu, ali ne iz uvoza, ovde registrovan auto, 2007. godište, nešto preko 60k prešla, za 4.350e i ode naravno brzo.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ja msilim da je mnogo pametnije uzeti u ovakvoj situaciji neki auto za manje pare i koji je popularan na ulicama (npr astra za 3000-3500) dok se ponovo ne uhoda u svakodnevnu voznju, jer ce tu SIGURNO biti dosta ogrebotina i zakacinjanja ivicnjaka,stubica i sl. A za godinu-dve manje ce pasti cena nego skupljem jer je vec doziveo najveci pad vrednosti, nek ga proda za 2000+3000 od sad i bira auto.
Odgovori