Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Re: Koliko troši?

Post od milosdoktorabs »

od napaltne rampe do pocetka Beske,dakle do mesta kada pocinje spust niz most,most nije meren,onda od ponovnog da kazem ato puta tj mesta gde su se ranije trake spajale pa sledecih 10 km i onda opet od minute pa sledecih 10 km,i na kraju od naplatne rampe do malo iza mol pumpe pred ulaz u NS.E sada da li je bilo vetra ili ne,nemam pojma,
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Iz Fabijinog manuala.
Prikačeni fajlovi
Untitled.jpg
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zeznuto je sa vetrom. U utorak je pred Pazovu pri 140 potrošnja bila okruglo 4l. Zato sam u povratku morao da idem 110 da bi bilo ispod 7... :-)

Nego, jel stala košava?

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

profesorPROST napisao:Uff, baš velika razlika u potrošnji između 120 i 140 km/h.
10km je premali uzorak da bi mogla da se dobije neka prosecna. Dovoljno je da kilometar bude blagi uspon i ode potrosnja gore...

Ako meni od Bg do Zg E klasa trosi manje od 6.5 na 140 zakucan tempomat + stajanje na granici, nema sanse da 159 trosi toliko vise.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

nidza napisao:Zato sam u povratku morao da idem 110 da bi bilo ispod 7... :-)
Nidzo neki Polo 1.2 TDI da uzmes da nam se ne stresiras kada predjes 110 po vetru... :kezo:

Tapatalk Post
milosdoktorabs
Banned
Reactions:

Post od milosdoktorabs »

ja sam izneo podatke pri konstantnim brzinama na odredjenoj distanci,nema kocenja,samo konstantna brzina.Pa navigacija u kolima je pokazala tacnu prosecnu brzinu.,Druga stvar bi bila da sam vozio do 120 do 140 km/h.Uostalom mislim da je ovo skroz merodavno.Tesite se da su potrosnje na ovim brzinama manje.Pricamo o konstantnim brzinama.Idealnog puta nema kao ni vremenskim uslovima.Aj ponovicu sve iz kontra smera.
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Miloše, ja svaki dan idem tuda 2x dnevno svako radni dan, već par godina. :-) Šeta potrošnja litar plus minus kad duva vetar, obično duva ka NS-u.

Tapatalk 4
milosdoktorabs
Banned
Reactions:

Post od milosdoktorabs »

ti ides do stare pazove,ovo je mereno od n.rampe prema mostu beska,skroz drugacija konfiguracija puta. :pivo:
Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ceo taj put nije ravan a pracenje potrosnje u ovakvim uslovima je besmisleno i otkud uopste ta fascinacija potrosnjom goriva?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Tu i nije baš ni idealno ravno. Najbolje je meriti između Bataje i Pazove u oba smera, kad su vremenski uslovi stabilni. Neko je spominjao i faktor točka, što ne može biti u našem slučaju jer su nam zimske gume istih dimenzija. Razlika je aerodinamika, ali vrlo malo u moju korist i sam motor. Moguće da na 140+ motor sa 8v u stvari više troši, što da ne. Menjač je, ja mislim, potpuno isti.

Tapatalk 4
milosdoktorabs
Banned
Reactions:

Post od milosdoktorabs »

ma kakva fascinacija potrosnjom,hteo sam da razbijam tabu da pri konstantnim i velikim putnim brzinama potrosnja jeste ova,i nikako nemoze da bude manja.Trosi auto i meni na 6,5 na 140 km/h kada je put idelano ravan,bez vetra ili sa malim vetrom u ledja.Nemoze vise da trosi ako je prenosni odnos isti tj.isti broj obrtaja.Mada manje snage na velikoj masi zahteva vise goriva ali u tom nekom opsegu kada motor isporucuje najveci ob.moment to ne bi trebalo da bude izrazeno.Mislim da da u raspponu od 2200 do 2500 ob,potrosnja bi trebala da bude ista.Mogli bi to jednom da uporedimo bas na auto putu,mislim da bi vlasnicima ovakav test mnogo znacio. :D
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ja jesam, recimo, fasciniran potrošnjom. Uvek je zanimljivo pratiti te parametre, ne zbog neke smislene uštede, mada je svakako ima kad se prelazi dosta, nego više da bih se zabavio tokom vožnje. Jedan dan štedim, drugi dan stisnem, treći dan kad nema nikog stotinama metara ispred i iza takođe izvodim određene eksperimente, itd. Anticipacija je glavna stvar u stilu vožnje koja utiče na proseke (a bogami i na potrošnju pločica). :-) Aktivno učestvovanje u saobraćaju je uz to i mnogo zanimljivije nego pasivna reakcija na sve događaje koji se odvijaju tek neposredno ispred.

Tapatalk 4
milosdoktorabs
Banned
Reactions:

Post od milosdoktorabs »

ja jednom nedeljno imam relaciju NS-BG-NS,od kuce do posla ravno 200 km i uvek idem auto putem.Sta bih radio to vreme nego eksperimentisao i igrao se,vozim ovako,vozim onako.I zakljucak moze biti jako zanimljiv,evo prost primer recimo pri 160 km/h i 10 km predjete za 4 min uz prosecnu potrosnju od oko 7,7 l/100 km te prosecnu brzinu od 155 km/h,sto znaci da bi vam za 100 km bilo potrebno oko 40 min,isto to sa 120 km/h 10 km cete preci za SVEGA 1 min manje dakle 5 min,prosecna potrosnja manja za ravno 2,0 l a ako su uslovi bolji tj.put i vetar onda i za celih 2,5 l na 100km.Dakle 100 km cete prevaliti za 50 min ili ti 10 min vise.
Sta je pokazao ovaj prost eksperiment,koliko je voznja iznad ogranicenja rizicnija a pri tome vremenska dobit nije bas nesto kapitalna.E asad zamislite da vozite preko 1000 km u cugu,usteda je jos evidentnija i moze da dostigne i celih 25 l sto uopste nije malo a vremenska razlika ce biti svega 100 min.Da li 100 min manje vredi, 25 l x 155 din=3875 din ili taj novac moze da se iskoristi za gorivo ili osvezenja i putarine?
Nije bez razloga stavjeno bez razloga ogranicenje na autoputevima 120/130 km/h jer su upravo to brzine na kojima se postize najbolji odnos ekonomicnosti/duzine putovanja/bezbednosti.
Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Evo primer treba da putuješ u jednom smeru 600 km autoputem, ako voziš 120 stići ćeš za 5 sati, ako voziš 160 stići ćeš za 3 sata i 45 min. U oba smera 2.5 sata razlike a finansijski 25-30e. Da li ti 2.5 sata vredi 30e je individualno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Problem u toj računici je da proseci ne prate putnu brzinu kako ona raste. Zašto? Jer uslovi na putu to retko kad dozvoljavaju, čak i na putevima gde se obično veoma brzo vozi. Često sam na autobanu, dapače, za par sati ću da se vozim nekih 170+km do aerodroma. Na momente ideš preko 200, ali džaba ti na kraju kad se svede račun.

Na 130 su padovi proseka verovatno najmanji uz pametno taktičko sklanjanje i povremeno ubrzavanje da se uklope obilaženja sa propuštanjem bržih vozila.
Takođe česte promene tempa koje su nužne pri brzoj vožnji takođe dodatno opterećuju potrošnju.

Naravno, štednja ima granice. Ja sam svaki dan na autoputu i da mi se štedi stvarno vozio bih 100-110 plafon, što se retko dešava. Smorio bih se ko siroče.

Tapatalk 4
Odgovori