Naši snimci saobraćajnih situacija
Re: Naši snimci saobraćajnih situacija
Ljudi kod nas ne daju migavce i seku krivine da ne bi ispadali budale a kamoli da budu tolike budale da malo pešače.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Pa dobro, ovo jeste specifično, parkirati se daleko pa šetati sa detetom nije jednostavno uvek. Upravo zato je zaustavljanje jasno dozvoljeno.
- Saobraćajna Kamera
- Pridružio se: 24 Dec 2013, 17:41
- Garaža: Nissan Almera Tino 1.8
- Kontakt:
nuk napisao:A meni to stajanje po sred puta tako ide na q i uopste nije tacno da ne moze drugacije. Boli vas bas da potrazite parking mesto i prosetate malo, lakse je napraviti haos na ulici jer tako se radi decenijama. sa jednim komunalcem z pripravnosti ujutru bivse svi odvikli od visedecenijske prakse i doveli u red ocas posla

Nema slobodnih parking mesta bliže od 500m od vrtića. Na kraju, i zakonodavac je predvideo privremeno zaustavljanje za potrebe dovođenja/odvođenja dece u vrtić/iz vrtića.
Spin je oko toga što je izabrana pogrešna strana ulice.
A i to bi se dalo ispraviti ako bi neko izašao na teren i sagledao realnu situaciju (drugačije postavljanje znakova, obeležavanje linija, eventualno formiranje parkinga).
http://www.youtube.com/user/saobracajnakamera" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Ja svaki dan 2 puta po 500 metara sa detetom, ulaz u vrtic je u pesackoj zoni pa ne mozes ispred i da hoces. Nisam primetio da mi otpadaju delovi tela od napora, ali praticu situaciju pa javljam
- Saobraćajna Kamera
- Kontakt:
Pa dobro, i ja bih tako da moram.
Ali lepo od tebe što si to istakao.
Ali lepo od tebe što si to istakao.
http://www.youtube.com/user/saobracajnakamera" onclick="window.open(this.href);return false;
Znaci znakovi postoje i sve sto treba je definisano.Saobraćajna Kamera napisao:@trojanac:
Zaključuješ kao da je meni lakše (da stanem na toj strani) ili generalno?
Iz suprotnog smera postoji znak za zabranjeno zaustavljanje i parkiranje. Dakle, zaustavljanje je dozvoljeno na desnoj strani ulice, ali ne i na levoj. Ovde se sve uradilo kontra, ali ponavljam - u doba dovođenja i odvođenja dece tu ima uvek bar 5 automobila koji stoje na levoj strani ulice.
i.
Iz onoga sto si opisao, uradio si sve kontra od saobracajnih pravila. U nekim drugim zemljama bilo bi okarakterisano kao bahata voznja i zaradio bi poveliki broj poena, moguce oduzimanje dozvole i manje verovatno bio poslat kod psihijatra na pregled i ponovno polaganje eventulano ispita ako se pokaze da je slucajna greska a nije smisljena namera za takvo ponasanje. Pogotovu sto je to zona mirnog saobracaja po definiciji, i deca su u pitanju pa automatski vazi stroziji rezim kaznjavanja a prekrsaji se karakterisu kao tezi. Zaustavljanje je dozvoljeno 180 sekundi, inace.
Ne zelim da kritikujem, samo sve je kristalno jasno i za tebe i za tih jos bar 5 automobila. Takve navike se resavaju na 2 nacina, ili pokretanjem postupka za izmenu saobracajne regulacije ako se smatra da nije dobro postavljen tok saobracaja ili se postavi ovlasceno lice da dezura, snima kamerom i samo prosledjuje dokumentaciju (uz prijavu) prekrsajnom organu.
Koliko brzo se sticu navike jos brze se kroz novcanik sticu nove navike.
Pre neki dan, usred raskrsnice se zaustavio i prakticno parkirao auto, da saceka suvozaca koji je otisao u nabavku, prodavnicu, prekoputa. Pri tome je blokirao putanju kroz raskrsnicu, blokirao mogucnost prestrojavanja, blokirao vidljivost, naravno nije upalio zmigavce.
I, kada neko naidje vozilom umesto da se pomeni on pokazuje rukom iz kabine da ga kao zaobidju. Mlad vozac mozda 20tak godina. Nije problem sto je pogresio nego sto je glup toliko da ne kapira da potpuno ometa normalan saobracaj. Nema razum da ukapira da kada bi neko njemu to isto napravio da bi ga teze ometalo u voznji.
A na 3 metra pored postoji parking i koji je naravno tada bio prazan sa bar 6-7 slobodnih mesta.
Isto takvi mudraci postoje i u policiji, pre neki dan zaustavljaju vozila onako iz dosade usred krivine gde je sirina kolovoza 4 metra i ogranicenje 40km/h. A tu su stali da pecaju one koji voze 43km/h ili koliko vec sto je smesni problem u odnosu na blokadu putanje kretanja kompletnog saobracaja koju naprave policijski auto i onaj koga zaustave.
Saobracajne nezgode se obicno dogadjaju kada se ukrste putanje kretanja pa svako uletanje u tudju putanju obicno znaci bitno povecanje rizka. Bilo da su vozila bilo da su pesaci ti koji se podmecu.
Ovo sto si izneo je jedan od primera pogresne logike u saobracaju gde se ocekuje da neko drugi resava problem koji sami izazovete pogresnim radnjama tako da vas same zastiti.
- Saobraćajna Kamera
- Kontakt:
Dakle, ja više ne verujem da se ovoliko pogrešno čita i ovakva logika primenjuje.
1. Težište snimka je na drugoj situaciji, koja u konkretnom primeru nema nikakve veze sa mojim iznuđenim prekršajem.
2. Moj iznuđeni prekršaj je prosto iznuđen jer bih u suprotnom blokirao saobraćaj. Na snimku se ne vidi niko ispred mene, ali iza stoji još 3 vozila, 2 su bila tu u trenutku kada sam se zaustavio, u međuvremenu su ostavili decu i otišli. Naravno da bih se zaustavio na desnoj strani kada bi svi ostali poštovali znak i zaustavljali na toj strani.
3. Neko drugi i treba da reši problem, onaj kome je to posao. Ove snimke ne šaljem ni policiji ni komunalnoj policiji.
1. Težište snimka je na drugoj situaciji, koja u konkretnom primeru nema nikakve veze sa mojim iznuđenim prekršajem.
2. Moj iznuđeni prekršaj je prosto iznuđen jer bih u suprotnom blokirao saobraćaj. Na snimku se ne vidi niko ispred mene, ali iza stoji još 3 vozila, 2 su bila tu u trenutku kada sam se zaustavio, u međuvremenu su ostavili decu i otišli. Naravno da bih se zaustavio na desnoj strani kada bi svi ostali poštovali znak i zaustavljali na toj strani.
3. Neko drugi i treba da reši problem, onaj kome je to posao. Ove snimke ne šaljem ni policiji ni komunalnoj policiji.
Ovde ne pise tako.Saobraćajna Kamera napisao:http://www.youtube.com/watch?v=DzpOuO1iu0E
Oko prve dve situacije nemam poseban komentar.
Za treći deo: ovo je strana ulice na kojoj se privremeno zaustavljaju svi koji dovode decu u vrtić. Ovaj F500L je nailazio tako da je izgledalo da će se zaustaviti uz desnu ivicu. Meni je desni migavac uključen, ali ipak odlučujem da sačekam da priđe potpuno. Taman sam pomislio da će se zaustaviti i lagano počeo da se prestrojavam F500L je odlučio da skrene levo. Sve bez uključivanja migavca, naravno.
I prestani da opravdavas svoj pstupak.
- Saobraćajna Kamera
- Kontakt:
Šta ne piše tako?
I ne opravdavam svoj postupak, nego objašnjavam situaciju.
edit: Vidim da je većina raspoložena da me "otera" sa foruma, kačeći se na prekršaj koji sam napravio i objasnio zašto je to svakodnevni (radnim danima) prekršaj.
Još jednom molim administraciju da se izjasne da li su moji snimci dobrodošli na forumu ili ne, i da li je ovo forum koji relativizuje težinu saobraćajnih prekršaja u skladu sa "stilom" vožnje većine.
Nemam problem da se povučem, došao sam na forum inspirisan pozivom da se priključim testiranju kamera.
I ne opravdavam svoj postupak, nego objašnjavam situaciju.
edit: Vidim da je većina raspoložena da me "otera" sa foruma, kačeći se na prekršaj koji sam napravio i objasnio zašto je to svakodnevni (radnim danima) prekršaj.
Još jednom molim administraciju da se izjasne da li su moji snimci dobrodošli na forumu ili ne, i da li je ovo forum koji relativizuje težinu saobraćajnih prekršaja u skladu sa "stilom" vožnje većine.
Nemam problem da se povučem, došao sam na forum inspirisan pozivom da se priključim testiranju kamera.
- Rakhil
Niko te ne tera, nikome ne smetas, ne pravi zrtvu od sebe. Ako ti smeta neciji stav o tvojim snimcima, sta da ti kazem, radi kako mislis da treba
- Saobraćajna Kamera
- Kontakt:
Ne pravim žrtvu, samo isprati poslednje postove.
Ovde je tvoj problem, ne razumes da tvojim vozilom ti upravljas, da propisi vaze za tebe i da ne postoji mogucnost da "kada bi svi ostali postovali znak" pocinju zakoni (isto je za svaki ne samo ovaj zakon) da vaze i za tebe.Saobraćajna Kamera napisao:. Naravno da bih se zaustavio na desnoj strani kada bi svi ostali poštovali znak i zaustavljali na toj strani.
Ti si taj koji je napravio problem, ti si taj koji ima zakonsku obavezu da ne pravi taj problem, i ti si taj koji bi prekrsajno odgovarao policiji za ono sto si ucinio.
U celoj prici si ti taj koji je uzrok pa tvoj smisao objasnjenja kako su neki drugi odgovorno za posledice tvog uzroka nije logicki odrziv a kamoli zakonski.
To sto neko peti ne postuje zakon ni na jedan nacin ne oslobadja tebe obaveze da ga postujes i primenjujes. To bi trebalo da ti je poznato i da to prihvatas kao jasnu cinjenicu.
Svako drugi odgovara za svoje postupke pa tako ako i 3 ili 8 drugih vozaca prekrsi saobracajne propise oni ce opet svako za sebe biti podlozni kaznjavanju.
Ako 5 vozila oko tebe prodje kroz crveno svetlo semafora onda smes i ti da prodjes, je li kapiras da je to ono sto vise puta ponavljas ?
- Rakhil
Pratim ja sve, ne sekiraj se, znam sta i zasto kazem.
Kad dodjes na neki forum, nebitno koji, ti prezentujes neki stav i formiras misljenje drugih o sebi. Ti imas nick, pristup i postove koji kazu: "ja sam nepristrasan i lisen emocija kad su prekrsaji u pitanju, borim se da se svaki prekrsaj vidi i osudi da bi bilo bolje". JA to kapiram i pozdravljam, tako si resio. Ali onda ti je valjda jasno da ces ti biti pod lupom mnogo detaljnije nego neko ko okaci jedan snimak mesecno i to neke katastrofe od prekrsaja. Sudice ti se kako i ti sudis drugima, prosto i jednostavno.
Jos jednom da ti ponovim, ne verujem da iko odavde misli da treba da odes sa foruma, nije ovde takva atmosfera. Biraj snimke, malo se ukljuci i u druge diskusije oko saobracaja, pokazi malo ljudske dimenzije pa ce biti opustenije i to je to.
Kad dodjes na neki forum, nebitno koji, ti prezentujes neki stav i formiras misljenje drugih o sebi. Ti imas nick, pristup i postove koji kazu: "ja sam nepristrasan i lisen emocija kad su prekrsaji u pitanju, borim se da se svaki prekrsaj vidi i osudi da bi bilo bolje". JA to kapiram i pozdravljam, tako si resio. Ali onda ti je valjda jasno da ces ti biti pod lupom mnogo detaljnije nego neko ko okaci jedan snimak mesecno i to neke katastrofe od prekrsaja. Sudice ti se kako i ti sudis drugima, prosto i jednostavno.
Jos jednom da ti ponovim, ne verujem da iko odavde misli da treba da odes sa foruma, nije ovde takva atmosfera. Biraj snimke, malo se ukljuci i u druge diskusije oko saobracaja, pokazi malo ljudske dimenzije pa ce biti opustenije i to je to.
- Saobraćajna Kamera
- Kontakt:
Ova analogija nema apsolutno nikakvog smisla jer sam više puta naglasio da bih morao da blokiram saobraćaj ukoliko bih hteo da ispoštujem propis. Sam.Ako 5 vozila oko tebe prodje kroz crveno svetlo semafora onda smes i ti da prodjes, je li kapiras da je to ono sto vise puta ponavljas ?
Ujedno je ovo odgovor i na ostale detalje iz posta, pošto je sve verovatnije da ni snimak, ni prateći tekst i svi ovi postovi na temi nisu do kraja pogledani i pročitani.
@Rakhil
Nemam problem sa "lupom", ali imam problem sa hajkom. Utoliko više što se trudim da besomučno ponovim objašnjenje za situaciju "pod lupom".
Ne sudim nikoga, ali naglašavam. Bez tenzija, hajpa, ružnih reči i niskih prozivki. Napravljeno, evidentrano, "okačeno", objašnjeno.
Snimke sam počeo da biram, po dobronamernom savetu, ne kačim sve snimljeno.