zuzazu napisao:
Kada razmislim, mozda je i normalno sto se ne vidi Etihadov deo.
Od svih kompanija u kojima ima deonice, jedino su Jat- ove dobijene tako sto je dat KREDIT.
Kod svih ostalih kompanija, a moze se zaguglati, deo u vlasnickoj strukturi je povecavan kupovinom deonica ili kupovinom novih aviona.
Mislim da to ne može tako da funkcioniše. Ako je Etihad stekao deonice, to mora biti registrovano u CRHoV - potpuno nevezano za to čime/kako ih je stekao - inače ih nije dobio. Sve dok tamo stoji da je Republika Srbija 100% vlasnik Er Srbije, to je tako i ona je jedini vlasnik. Ako bilo koje drugo fizičko ili pravno lice na bilo koji način stekne udeo u vlasništvu, to mora da se vidi i bude propraćeno odgovarajućom dokumentacijom.
Ako je Etihad dao neki kredit koji će mu Er Srbija otplaćivati, to opet ne uključuje vlasništvo. Možda je Er Srbija kao garanciju kredita dala vlasnički udeo (koji bi postao Etihadov u slučaju da se kredit ne može vratiti) ali ni to ne može tek tako da se radi. Čak i kada bi bilo moguće to bi bio nepovoljan aranžman za Etihad jer nevraćanje kredita znači da je firma opet u buli i gubicima, šta bi oni radili sa 49% toga?
Etihad je inače ulazio sa kreditima i kod drugih članica svoje grupe ali je to išlo potpuno odvojeno od kupovine vlasničkog udela:
Air Berlin:
- 100M USD za 29% akcija
- 250M USD kredita (potpuno nevezano za novac koji je dat pri kupovini akcija)
Jet India: 330M USD za 24% akcija
Virgin Australia: 70M USD za 10% akcija
Aer Lingus: 20M USD za 3% akcija uz ugovorenu obavezu kupovine još 20% što treba da bude realizovano u ovoj godini
Darwin Airlines (sada Etihad Regional): 2M USD za 33% akcija
Air Seychelles:
- 20M USD za 40% akcija
- 25M USD kredita (opet nevezano za novac koji je dat pri kupovini akcija)
Meni se i dalje čini da oni jednostavno čekaju da prođe bolan period rebrendiranja i svih pratećih troškova, pa će onda da utrče sa nekom lovom za 49% čiji je iznos već dogovoren i verovatno se nalazi u ugovoru. Od nekih ljudi sam čuo tvrdnje da je lova šatro već legla i da se od tih para finansira sve što se trenutno dešava, a promena vlasničke strukture nije evidentirana "zbog međudržavnog sporazuma sa UAE" ali to objašnjenje mi nešto ne pije vodu niti ima previše smisla.
Danas sam pronasao tekst u Pescaniku, od 31 Jan 2014
I ako nisam ljubitelj tekstova Mise Brkica, mora se priznati da je uvek bio blizu pravih informacija.
Tekst "Nebeska Srbija" pokriva finale propadanja naseg vazduhoplovstva. Tretira neke teme koje smo naceli Dragan i ja (oko preleta), i na teme o kojima ja ovde vec poodavno smaram drustvo.
Ovaj Brkićev tekst je jeftina predizborna bljuvotina. Čovek nikada nije bio ozbiljan istraživački novinar a ovo ga zakucava u talog sa Kurirom i sličnim biltenima.
Ajde da ne trošimo vreme na to, pitaću te samo jednu stvar: da li ti zaista veruješ da Dane Kondić u svojoj kancelariji psuje Turke i kuje planove da im se osveti, poput kakvog gibaničara sa Ravne Gore? Da li bi takav lik postao top menadžer u Etihadu i da li bi takvom liku Hogan dao dve godine fore da od Er Srbije napravi profitabilnog prevoznika? Da li iko normalan može da proguta ad hominem tvrdnju da taj čovek pojma nije imao o čarterima pa je udario po Turcima kada je shvatio da je napravio grešku dostojnu najgoreg Mrkonjićevog vojnika?
Obrati pažnju, čitava prva polovina teksta su mu suvi ad hominem napadi na Kondića. Ništa izvor za te sočne scene iz kancelarije, ništa primer manipulisanja ili ovoga ili onoga. Čovek je manipulator jer Miša Brkić tako kaže, i primorava Srbiju da otpočne hladni rat sa Turskom opet jer Miša Brkić tako kaže. Pa mogu i ja bez bilo kakve potpore da odvalim da je Miša Brkić izazvao krizu u Ukrajini preko svojih veza sa Otporom, da li to čini tu tvrdnju utemeljenom?
Drugu polovinu teksta mu je napisala smenjena ekipa iz SMATSA. Štaviše, to je verovatno bio glavni povod za tekst a autor je kao i svaki drugi partijski dobošar dobro pazio da ne zakači protivničku ekipu (nikad se ne zna, možda ga i oni jednog dana angažuju) pa je zaključio da je najbolje da sve muke i nevolje smenjene ekipice prikači Kondiću. Moram još jednom da te pitam, praktično si iz branše pa mi reci, šta ti profesionalno misliš o liku koji ostajanje Srbije izvan svih evropskih FAB-ova naziva nekakvim fantastičnim uspehom prethodnog rukovodstva koje se herojski oduprlo Austrijancima? Da li su pisanja takvog diletanta vredna bilo kakve ozbiljne diskusije?
Tekst mu je naručila ista ona ekipa penzionisanih generala, porodičnih dinastija i bivših šefova BIA, zbog čijih ličnih i partijskih interesa srpski kontrolori godinama ne mogu da se popnu na evropskoj lestvici i zbog kojih je Srbija prokockala praktično sve šanse da svoj gerografski položaj i kvalitet osoblja pretoči u lidersku poziciju u nekom FAB-u ili makar poziciju pri vrhu. Umesto toga čekaće poslednji trenutak da uđe tamo gde joj Eurocontrol kaže, i tamo bude neka pretposlednja rupa na svirali, ali će naravno do tog trenutka gore pomenuta ekipica izvlačiti za sebe lepu kintu. Od čega će poneka mrvica pasti raznoraznim Brkićima.
Pa ti i ja zajedno možemo da sastavimo listu pitanja u vezi Er Srbije na koja se zvaničnici nikada ne bi usudili da odgovore. Ovaj car doslovce nijedno od tih pitanja nije postavio niti se potrudio da poluinformacije i dezinformacije koje su mu ovi dostavili pretoči u nešto smisleno (uz pola sata Google pretrage i malo upotrebe mozga, sastavio bi nešto). Tekst mnogo više oslikava stanje u srpskom novinarstvu nego u vazduhoplovstvu.