Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od BAJKER »

zuzazu napisao:
Inace, citajuci nasu raspravu na forumu, otvarao sam diskusije na netu DSLR vs. Mirrorless, i pazi kada covek daje analizu da je jedan od nedostataka DSLRa "talasanje vazduha unutar tela prilikom podizanja ogledala". Moram u WC...... :prdi:
:trljamoci: :rofl: talasanje vazduha :srbin: sve vidim da su mi fotke talasaste :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Primetio sam ja da ti fali bonaca u kadru, al sam to pripisavo tvojim godinama i nemogućnosti da umiriš ruku. U stvari si ti super, al ti sprava talasa.
Jbg bolja varijanta. :kezo: :kezo: :kezo:
Poslednja izmena od Paja u 13 Feb 2014, 18:35, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Sta god da je ne menjam DSLR spravu :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Hoćeš moju? ;-)

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Tudje necu a svoje ne dam ;)
Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

viper napisao:Probao sam u auto modu da slikam onda slike budu baš loše sa mnogo šuma i sa malo detalja.
Je li to kad slikaš unutra, pod veštačkim svetlom, ili u sumrak? Taj aparat, kao i ostali iz te klase ima mali senzor i ne može da "skupi" dovoljno svetla. Ako je svetlo iole lošije dešava se to što si opisao, ili kao druga mogućnost pokreti budu razmazani. Ili oboje.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Nema smisla poredjenje profi fotografije sa amaterskom ;)
Bezogledalci ciljaju na specifican profil kupaca... one koji hoce lepe fotke (posebno nocne gde je kompakt nemocan) sa putovanja a znanje im je s druge strane takvo da 95% fotografija opale u auto modu.
Do sad su takvi ljudi bili osudjeni na entry DSLR tj. rance, "putne" torbe, pola kila oko vrata a to im vise nije potrebno osim ako se ne loze da izgledaju kao profi :)

Tako da ovo sto Nidza pise ima itekako logike.

Medju profi fotgrafima ce i dalje vladati FF DSLR-ovi ali oni su ipak placeni da se zlopate sa 10kg opreme preko ramena :)
Korisnikov avatar
viper
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 23:06
Garaža: Audi Q5 2.0TDI quattro - 2009g

Post od viper »

grujicd napisao:
viper napisao:Probao sam u auto modu da slikam onda slike budu baš loše sa mnogo šuma i sa malo detalja.
Je li to kad slikaš unutra, pod veštačkim svetlom, ili u sumrak? Taj aparat, kao i ostali iz te klase ima mali senzor i ne može da "skupi" dovoljno svetla. Ako je svetlo iole lošije dešava se to što si opisao, ili kao druga mogućnost pokreti budu razmazani. Ili oboje.
Probao sam unutra pod veštačkim svetlom a probao sam i napolju kada je sunčano, bolje su slike napolju naravno ali je to daleko od onoga što sam ja očekivao, verovatno sam očekivao previše od ovog aparata.
Para za neki bolji polovan DSLR recimo nemam ali bih da mi neko od vas koji se razumete u fotografiju pomogne da izvučem maksimum iz ovog aparata, verujem da je to jedino moguće da se nađem sa nekim ko se razume pa da istestira aparat i podesi.
"Dođe vreme kada pamet zaćuti, budala progovori , a fukara se obogati!"
(Ivo Andrić)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dođi na neko okupljanje i dobićeš brzi kurs izvlačenja maksimuma iz tog aparatića.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ovo su ti neke generalne smernice:

- gledaj da manje zumiraš. Što je veći zum to manje svetla dolazi na senzor i aparat mora da digne ISO

- koristi manji ISO. ISO označava osetljivost senzora. Što je taj broj veći to ćeš imati više šuma. Vidim da taj aparat ima ISO 1600 a to je definitivno previše za njega. Gledaj da ne ideš preko ISO 400. Kako se to podešava na Canon-u ne znam, možda se javi neko ko ima sličan kompakt. Kad je manji ISO imaćeš manje šuma ali će aparat morati duže da prima svetlo (to se zove ekspozicija) - ako imaš pokretne objekte ili ako ti se tresu ruke biće razmazana slika. Zum odmaže i ovde. Za trešenje ruku pomaže ako aparat staviš na čvrstu podlogu ili stativ, ali ako snimaš decu koja trča po sobi tu nema pomoći.

Možeš da probaš razne scene koje ima, vidim da ima neki "Low Light" mod gde pravi slike od 2mp ali bi trebalo da bude manje šuma tj. da možeš da slikaš sa većim ISO i kraćom ekspozicijom.

Sve u svemu aparat je ograničen i tu nema pomoći. Sa druge strane to je odlika svih takvih kompakta za slične pare, tako da se nisi nešto zeznuo, nisi ni mogao da dobiješ nešto bitno bolje u drugom aparatu. Kad jednog dana budeš kupovao drugi aparat zaboravi megapiksele i zaboravi ultra zum. Traži testove i gledaj kako izgleda slika na visokim ISO vrednostima jer je to najbitnije. Gledaj i koliki je senzor jer je to najbolji pokazatelj šta će moći sa tim aparatom da se uradi. Na žalost to će iziskivati i više para.
Korisnikov avatar
viper
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 23:06
Garaža: Audi Q5 2.0TDI quattro - 2009g

Post od viper »

nidza

Dogovoreno :D

grujicd

Hvala na pomoći.
"Dođe vreme kada pamet zaćuti, budala progovori , a fukara se obogati!"
(Ivo Andrić)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Koristi blic obavezno, koristi self timer a pri tom neka ti aparat bude na cvrstoj i stabilnoj podlozi najbolje stativ tada mozes i bez blica da fotkas ali gledaj da postavis ISO ne preko 400
Od pomoci je uvek stativ a tebi bi odgovarao neki ovakav ili slican, idealan je jer je mali a i jeftin a cini ogromnu razliku u kvalitetu napravljene fotografije u odnosu da slikas iz ruke.http://www.tehnomanija.rs/stalak-za-kam ... -4024.html
Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Nisam znao da ima tako jeftinih stativa, ovo je kao malo bogatiji sendvič.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Nije to neki extra model da je preskup, mada sve ima cenu sto se kvaliteta tice i njihovih mogucnosti npr. Joby Gorila stativi su taj primer a ima ih i kod nas da se uzmu. http://joby.com/
http://www.tehnomanija.rs/stalak-za-kam ... -a1m5.html
Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

BAJKER napisao:Koristi blic obavezno, koristi self timer a pri tom neka ti aparat bude na cvrstoj i stabilnoj podlozi najbolje stativ tada mozes i bez blica da fotkas ali gledaj da postavis ISO ne preko 400
Od pomoci je uvek stativ a tebi bi odgovarao neki ovakav ili slican, idealan je jer je mali a i jeftin a cini ogromnu razliku u kvalitetu napravljene fotografije u odnosu da slikas iz ruke.http://www.tehnomanija.rs/stalak-za-kam ... -4024.html
Iskustveno, ovaj stativ bih izbegao u sirokom luku. Vise moze da nanese stete nego koristi (vrlo je nestabilan).
Odgovori