Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Sloba »

To je istina i to velika. Ja stan rentiram starijoj gospođi čija ćerka sa porodicom živi u istoj zgradi, dva sprata iznad. Odgovara ljudima da im je ona tu jer je sama, naravno i zbog čuvanja dece. Ugovor na 5 godina, sve čisto. Računi i kirija na vreme, često i pre roka. Mada, bilo je tu od 2004. godine na ovamo i drugačijih primera. Iz svega sam naučio jednu bitnu stvar - studenti iz unutrašnjosti - ne. Neka je i diskriminacija, biznis je biznis.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Sloba napisao:Kada je kamata na deviznu šrednju bila 7-9% godišnje, recimo neki period 2005-2009. godine, bolje je bilo keš, ekvivalentan ceni nekretnine, oročavati, naročito u nedelji štednje, i dizati kamatu jer se bez micanja malog prsta godišnje dobijala ista kinta kao što je zbir dvanaest kirija za takvu nekretninu. Međutim, kako su kamate drastično pale, a porez na štednju porastao, opet se vraća na to da je ulaganje u nekretninu jedna od pametnijih stvari za ulaganje novca. Jeste hiper produkcija zgrada u nekom periodu poremetila odnos ponude i potražnje i jesu cene rentiranja pale, ali dobra roba lako nađe kupca. Dobra gradnja i dobra lokacija i lova je sigurna.
+1
bas sam skoro razmisljao o ovome. stan na bulevaru kod futoske od 23kvm - 120e/mesecno, tj skoro soma ipo godisnje. da bi bio egal sa kamatom, trebalo bi da vredi jedno 2500e/kvm...
pre samo par godina je bilo potpuno obrnuto, dobijao si mnogo manje rentom...doduse, kad je cash u banci, nemas drugih troskova, dok stan svakako propada i zahteva odredjeno periodicno ulaganje ali svakako je trenutno prica sa iznajmljivanjem nekretnina dosta povoljnija...
a rizici postoje i kod jednog i kod drugog...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Neisplativo je i dalje kao investicija, samo malo manje nego proteklih godina.

Kad se odnos cene kvadrata i rente bude znacajno promenio tad ce mozda biti. Druga stvar je ako vec imas nekretninu.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mi smo uložili oko 3000-3500e u obnovu stana od 23kvm, jednom u 5-6 godina.

Da potvrdim Slobino iskustvo, studenti iz unutrašnjosti nikako.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Po meni su studenti skroz ok, naravno ako se dobro proceni.
Uvek sve placeno, uglavnom nisu u stanu (fax, citaonica) roditelji salju redovno lovu da bi im se deca skolovala.
Njihovo je samo da daju ispite, ako padnu godinu, vracaju se nazad i to je kraj.

Tapatalk
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

Floyd napisao:Problem je naci pouzdanog stanara.
Znam kakve probleme imaju ljudi u BG prilikom izdavanja prilicno skupih stanova i lokala...
+1
mada se sve moze resiti, na lep ili manje lep nacin...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Jeste, ali ne treba ti to u životu, to je poenta.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

@balugrana
Ma da,a ti mozes da procenis da ce neko bas takav da bude :) Ima i onih koji popiju kiriju,prokockaju,ima onih koji vole kucnu bleju(vecina),pa ti unistavaju sve zivo...

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

pa da ali ako je neko bezobrazan prema meni bicu 10x gori prema njemu...
ako zivi u tvom stanu mora da placa kiriju i racune na vreme...ili da leti napolje.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Sve je to u teoriji tako prosto,ali u praksi ne funkcionise tako fino :)

Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Hebes ti takav posao ako trebas da se bijes sa klijentima :)
blaugrana napisao:Njihovo je samo da daju ispite, ako padnu godinu, vracaju se nazad i to je kraj.
A takvih je jedan od 100... samo jos da te ukenja da naletis na njega :)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Nisam imao ekstremnih iskustava, ali bilo je natezanja oko plaćanja računa, tipa "platio sam", a ti na online nalogu lepo vidiš da nije, pa mu kažeš "ok, daj mi priznanicu", a on "zaboravio sam kod drugara kada smo učili zajedno" i.t.d. Ili varijanta dve cimerke, odjavi im kablovsku, odjavi im fiksni telefon, TV im ne treba, ovo ovako, ono onako i kada se maksimalno iscimaš oko svega za dva meseca jedna od njih dve odluči da se vrati kući, pa ova druga traži da joj se spusti cena pošto bi ostala sama. Bila je i ona varijanta ide leto, nećemo biti tu, jel može za te mesece da se smanji ili ne plati kirija? Izvinite omladinci, pa nije vam ovo hostel. Sve u svemu, od pet-šest studentskih varijanti nijedna nije valjala.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Nekretnina koju kupujes moze samo da ti sluzi da otkloni trosak iste,a ako kupujes radi zarade,usrao si motku :) Pazi,to je sve zbog naseg pravosudnog sistema,gde ti i sa jasno odredjenim ugovorom treba da se.sudis da bi nekoga izbacio,a to potraje toliko da si bacio na kraju 2 godine kirije na to...

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Mi smo na primer imali 3 studentske varijante, i sve je bilo ok, do sad, sto ne znaci da ce biti ubuduce. Drugar je isto na Grbavici izdavao, bio je jednom problem zbog neke muzike, pa su oni leteli napolje, ali to je bilo jednom u 15 godina. No dobro, sve to moze da bude i obratno.
Apropo ovog sa ugovorom, to funkcionise recimo u USA, jer mi ujak izdaje stanove, tj. ima zgrade. Potpisuje se unapred ugovor na godinu, ide jedna rata unapred i depozit, tj. kirija se placa unapred. Posle ne znam koliko neplacenih dolazi rendzer i izbacuje ih napolje bez ikakvih problema. Ali se zato na to izdavanje placa i porez drzavi, sto je kod nas koliko znam retko slucaj.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Xepoj87 napisao:Nekretnina koju kupujes moze samo da ti sluzi da otkloni trosak iste,a ako kupujes radi zarade,usrao si motku :) Pazi,to je sve zbog naseg pravosudnog sistema,gde ti i sa jasno odredjenim ugovorom treba da se.sudis da bi nekoga izbacio,a to potraje toliko da si bacio na kraju 2 godine kirije na to...
Ta matematika je relativna stvar jer zavisi od startnog troška jer je neko istu nekretninu platio 800€ u gradnji, a neko 1.200€ gotovu, neko ima nekretninu na dobroj lokaciji koju izdaje za jedno prepodne, neko neku koja mu stoji par meseci između dva podstanara, pa visina kirije, pa koliko su podstanari normalni ili nenormalni, pa eventualni troškovi održavanja. Jako puno varijabilnih elemenata da bi neko mogao da kaže da, isplati se ili ne isplati se. Kao drugo, bez obzira na matematiku, ljudi u tom nazovi biznisu vide neku sigurnost u budućnosti jer je ta nekretnina uvek njihova i njihove dece.
Odgovori