Pa, šta da kažem - moguće
Nisma u prilici da se lično u to uverim. Ako je oval lik (u gore datom tekstu) stvarno zajedno probao Sony i Fuji i kao što on reče na istu blendu, istu brzinu zatvarača, Fuji je merio ISO 3200 a Sony ISO 6400 ... onda jeste prevara ... ali AKO je to stvarno probao.
Čudi me da nisam do sada naleteo na ovu vest ... interesantno.
Ocigledno je probao. On je uradio test ne primetivsi caku, a zatim mu je jedan od komentatora skrenuo paznju (prvi citat). Zatim se javio i treci (to je deo onog poslednjeg citata koji je potvrdio isto).
Drugi je napisao sledece:
"Looks like that is true. I have an extension in my browser that displays the EXIF data for photos. As an example @ ISO 3200 the Fuji's exposure is f8 @ 1/5th, the Sony's is f8 @ 1/10. My friend's Fuji has really impressed me with its low light capabilities, but now when I compare the SAME EXPOSURE here Sony looks slightly better. Take a look at competing camera's taken at f8 @ 1/5: that would be Fuji @ ISO 3200 and the Sony @ ISO 1600."
Kazem, ima ovoga jos na netu samo treba kopati. Nailazio sam na DPR, ako opet nadjem - postavicu link.
Možda mu je samo T vrednost objektiva manja nego kod Sony-ja.
Naime, imaš 2 vrednosti F i T, koje se odnose na blendu, tj uprošćeno govoreći u odnosu na "poprečni presek" objektiva. F je vrednost koja zapravo meri isključivo dubinsku oštrinu, a T meri i stvarnu količinu svetla koju objektiv propušta. Što je jednostavnije konstrukcije objektiv, sa manje elemenata i premaza, F i T su blizu, ali što je kompleksniji razlika biva sve veća.
Znači, ne mora da bude nikakva prevara u pitanju, nego jednostavno jedan objektiv na F/8 propušta jednu količinu svetla, drugi na istoj blendi drugu. Jedino što ime potpuno isto je dubinska oštrina, iliti DoF.
S obzirom da se uglavnom slika na poluautomatici, T vrednost nije od značaja, dok F jeste. Filmadžije uglavnom koriste T vrednost, jer rade sa svetlom u potpunosti ručno, bez bilo kakve automatike.
Kao sto si lepo opisao, a uprosceno receno T = L korigovano za absorpciju i refrakciju.
Kod savremenih objektiva ovo je toliko neznatno (prevrcuci net, nasao sam samo jedno Rokinon staklo kod koga je razlika T i L = 0,01 ) da se T vrednost prakticno nigde ne moze ni naci.
Tako da bi se ovaj deo price mogao nazvati "cepanje dlake na dva dela" a momci su utvrdili razliku od 1 svetlosne jacine.
Fujinon stakla jesu dobra, nesumnjivo. Ali bi ovo vec bio S.F.
Evo EDITujem sa novim nalazima:
"The true ISO value is considerably lower than the displayed value. I have performed some tests in comparison with the Canon EOS 5D Mark III, whose metering works particularly accurate according to dpreview.com. When the X-E1 is set to the same aperture and ISO values, the camera determines a much longer exposure time than the Canon. The extension factor was in average 1.75 (with variations from 1.62 to 2.0), which is equal to three quarter exposure stops (EV).
There are reproducible differences between the various ISO levels. The lower values from ISO 200 to 1600 are too weak by about two third exposure levels (EV) on average. The two highest values (ISO 3200 and 6400), however, deviate by one full exposure value (EV).
This means for example, that the X-E1 works with a real ISO 125 when set to ISO 200 and a real ISO 3200 when set to ISO 6400. This will provide for very good noise performance results in comparative tests in magazines or websites. In reality, however, the noise performance of the X-E1 is actually good but not as phenomenal as it seems. The Fuji always has to select almost double the ISO value compared to properly tuned cameras for a given scene, aperture and shutter speed."""
This directly corresponds to my experience with my X-E1. Although high ISO performance is great It's not the same ISO light-wise. This means that you should compare Fuji's image quality at ISO 6400 to about 3200-4000 of Canon/Nikon's" (ovo je pisao vlasnik FUJI)
A evo sta kaze DP Review a propos FUJI ISO:
"ISO Accuracy
The actual sensitivity of each indicated ISO is measured using the same shots as are used to measure ISO noise levels, we simply compare the exposure for each shot to the metered light level (using a calibrated Sekonic L-358), middle gray matched. We estimate the accuracy of these results to be +/- 1/6 EV (the margin of error given in the ISO specifications). Note that these tests are based on the sRGB JPEG output of the cameras, in accordance with the Standard Output Sensitivity method defined in ISO 12232:2006, the standard used by camera manufacturers.
By our tests, the X-Pro 1's measured sensitivities are about 1/3 to 1/2 stop lower than marked, which is unusual for a modern camera. This means that for any given light level, shutter speed and aperture the X-Pro1 has to use a higher ISO to get an image of the same brightness as an accurately-rated camera"
Ima toga jos onoliko, ali mislim da je i ovo dovoljno...
zuzazu,
ako si pročitao moj post sa predhodne strane, pokušao sam da opišem nekakvu gradaciju odnosa ISO kvaliteta između Fiji i Canon-a ... tako da ni ja nisam pogrešno protumačio Fuji-jeve ISO performanse, samo što su ovi ostali to egzaktno merili a ne kao ja "od oka"
U svakom slučaju, bedak je čime su se poslužili - prevara je prevara
Apsolutno sam te razumeo, i neka si napravio poredjenje, tako je najbolje za tebe da se uveris i znas sta hoces.
A iz ovoga sto sam postovao, vidi se da su se i ostali zapitali isto sto i ti, pa malte ne, radili sa slicnim aparatima i sto je najbitnije - postoji konsenzus.
Svi su odusevljeni FUJI low light karakteristikama i odrzanjem boja, uz malu korekciju - nije to taj ISO koji fabrika tvrdi da jeste, ali je lepo sto se sve priblizava DSLR (mada nece ni ovi FF da sede skrstenih ruku).
Sasa, znam da se zezas, a meni je drago da je ovo mnogo siri forum nego Zona ili HiFiles gde su ljudi apsolutno zatucani za sve osim za svoju pasiju
Ovde mogu da se nadju mnogo ozbiljnije i zrelije diskusije nego na mnogim drugim mestima. Bas ova je jedna od njih.
Ono što mene najviše brine kod Fuji-a, a mnogi o tome ne zbore ni reč, jeste da sam primetio pregorevanje u jako svetlim partijama (napr. bela površina na suncu).
Canon 6D (pošto mi je to drugi izbor - pored Fuji-a) ladno tu izuva čak i u .jpeg-u ali Fuji to pretvori u belu površ bez ikakvih detalja ... kao da mu fali dinamički raspon, pogotovo na svetlom kraju. Čudno mi je to da se o tome u testovima malo-nikako ne govori ... kao da je sve u redu ali pojedine retke fotografije sa tako jakim belim površima pokazuju da tu Fuji veoma zaostaje. Čak bih rekao i da se namerno (tendenciozno) izbegavaju uslikati takvi detalji, upravo da se to ne bi videlo.
Mislio sam da se to ja možda tripujem ali ... posle ovoga što si citirao ... možda Fuji ima još jedan ozbiljan nedostatak
Ne znam, nisam studirao problematiku koju navodis, a o tome cu razmisljati kada mi stigne Sony. Jos dva meseca...Prokleti objektivi su skuplji od Canona (i Canona L), zavice me u crno.
Koliko god mi 5D2 fatao prasinu, bas zbog ovih stvari, ima da je fata i dalje jer sam prezadovoljan. Mozda sam dosadan, ali sam odusevljen kako 50mm 1.8 plastikaner radi.
nekako ovim pokusavam da ubedim Paju i Bajkera da pazare ovu igracku.
Imao sam 50mm 1,4. Kakvo je to sranje neopevano...
Voleo bih da imam samo prajmove, ali je 17-40 mnogo zarazan (citaj: upotrebljiv)
Treba da zameniš taj 5D/2 za D600 sa 50/1.8G, ako već voliš 50mm. Objektiv ima najlepši bokeh od svih 50ica koje ne deru kožu sa leđa, a oštar je ko žilet. Mada ja i dalje ne razumem koji će ti đavo, kad si u sličnoj priči kao i ja. Zanimljivo mi je što ne razmišljaš da ga prodaš.
Ja sam već jednom nogom da rasprodam celu nikonsku torbetinu. Danas sam fotkao sa omiljenim objektivima, 85icom i 70-200, ali stvarno me mrzi da slikam i maltretiram se. Bio sam sa klincem napolju i nije bilo teoretske šanse da se jurcamo i slikamo kako sam to zamislio. Mnogo je skupo da skuplja prašinu, a neku emotivnu vrednost nema.
Jedina dobra stvar je što je to poslednji pravi fotoaparat, bez snimanja filmova i bakrača, jedna vrhunska fulfrejm sirovina kojom mogu ekseri da se zakucavaju u betonski zid. Džaba kad stoji, bolje da se aka u nečijim fotografskim rukama, nego kod mene da skuplja prašinu. Taman bih sredstva preusmerio na 35/1.8 OSS i možda još neki drugi objektiv, pa kad se slegne prašina Nex3n da zamenim za A6000.
35mm 1.8 OSS je nevaspitano skup. Imao sam ga u vidu, ali ne - hvala.
Portrete fotkam sa 100mm 2,0 ali bez obzira 50mm me je odusevio ostrinom, od centra pa ka uglovima. Nema nesto ni pros.e.avanja dobra - losa kopija, radi radnju za sve novce. Bokeh mu je nervozan, ne moze da se meri sa 100tkom sto je normalno.
Uzeo sam 50mm 1.8 OSS koji ce mi zameniti tu portretnu 100tku na cropu a ostalo jos nabavljam do aprila.
Canon ne dam jer ne zelim da poklanjam, to je jedini razlog. Srce mi se cepa kada dodju ucenjivaci pa pocnu da ubijaju cenu misleci da su tate jer su ustekovali koju stotinu neura. Jos gori su mi smradovi preprodavci. Necu osiromasiti ako ga ne prodam, ali nemam nerava za gorenavedenu zgadiju.