Mađarska - šoping, obilazak, aquaparkovi...

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Segedin - šoping i obilazak

Post od Bax »

Floyd napisao:Tako je i u DE... neke radnje ti vrate ceo iznos a neke samo deo.
Cim dobijes obrazac Global Blue, to znaci da dobijes samo deo iznosa ali mozes da ga podignes i u svojoj zemlji..

Da ja sam dobio bas to u Tesco, Global blue, znaci pola love su mi samo dali...
Oko 12 posto.
Kako sad to da pokupim u Srbiji?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Odeš na sajt Global Blue i pročitaš :)
iz HU se podiže u Rajfajzenu u Đure Jakšića, treba poneti pasoš, papire Global Blue i račune.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Thx, uglavnom da se zna, u Tescu pokupe pola love, od poreza, preko tog Global Blue...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Bax napisao:Kako sad to da pokupim u Srbiji?
Kao sto rece Heinz, pogledas koje filijale rade isplatu...

http://www.globalblue.com/customer-serv ... /belgrade/

...izaberes onu koja ti najvise odgovara, poneses racun, pasos i global blue formular i dobijes lovu u lokalnoj valuti za par minuta :)

Meni se ne svidja sto ti neke radnje uopste ne daju mogucnost da biras hoces li celu sumu u radnji ili Global Blue.
GB je ok kad kupujes negde gde se sigurno neces skoro vracati ali meni u nekim radnjama u DE, gde sam skoro jednom mesecno, bzv uzmu deo love.

Inace taj GB ti je jedna od onih CH firmi koje zaradjuju milione a nista korisno ne prozivode niti im puca kicma :D
Poslednja izmena od Floyd u 17 Feb 2014, 18:04, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Tako GB funkcionise. Oko 14-15% od sume se dobije, kao sto prikaze onaj online calculator na GB. Iz Italije je slicno.

Edit: Rajf ti uzme 300 kinti po isplati, i racunaju neki levi kurs.

TT
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Vratili se danas preko Bačkih Vinograda. Samo 2 auta ispred. Mada kažu carinici da i tu zna da se čeka - vikendima leti i po nekoliko sati. Kažu da se danas pre podne (ili juče - nisam najbolje shvatio) čekalo 2-3 sata za izlazak iz zemlje. Inače dok smo mi u subotu čekali 2.5 sata na Horgošu, čuli smo da se na Kelebiji brzo prolazilo.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Heinz napisao:Bili smo u četvrtak u IKEA u Pešti. Sada mora da se ide skroz desno na Horgošu za overu papira. Tu se posle uđe u ograđeni parking gde carinik pregleda robu i uzima papire. Nismo videli šalter za podizanje novca, mada svejedno Global Blue podižemo u Rajfajzenu u Đure Jakšića.
I da, u vreme kada svi žive od šverca, mi smo uredno platili carinu :twisted:
Šalter je sa druge strane, kada ulaziš u Mađarsku.

Ako neko bez iskustva planira da ide, ako je u mogućnosti neka gađa neki radni dan i ranije jutarnje sate za polazak, red veličina da je na granici pre 8-8.30h. Ja obično krenem oko 7h iz NS, tako da sam na otvaranju tržnih centara u 9h, posle obavim Auchan i na granici sam do 13-13.30h. Obično u prvoj turi uđem u ograđeni parking za AFU, tamo sve potraje od 15 minuta do sat vremena i paljba kući. Subotom sam znao da budem i u trećoj turi za ulazak u ograđeni deo (po deset automobila puštaju) što je u prevodu dva-tri sata čekanja. Ako se potrefi putnički bus u onoj krajnjoj desnoj traci, oni imaju prednost pa se čeka i duže. Zbog toga vikend nije dobar, uključujući i petak. Dugo nisam išao u centar po kafićima i restoranima. Za to je već subota najbolji dan.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Global Blue je em neviđena pljačka, em im je očajna usluga. Ja sam izabrao da mi novac uplate na račun, za neke dve odvojene kupovine, i jedan su mi poslali poštom kao ček. Nisam hteo da primim, jer su provizija + kurs skidali dobar deo cifre, pa sam morao da im šaljem fotku pocepanog i precrtanog čeka (!) kako bi mi isplatili novac na račun. Drugi povraćaj sam čekao godinu dana (!) i na kraju su isplatili tek kad sam ih prijavio Poreskoj upravi ili kako se to već zove u Švajcarskoj (tamo sam kupovao).

Praktikujem isplatu na račun jer je provizija u Rajfšajzenu brutalna, i još isplaćuju u dinarima po nerealno niskom kursu.

Osim GB, koristio sam jednom Premier Tax free u Nemačkoj, iskustva su takođe loša. Pritom sam pri isplati morao da zovem centralu jer mi niko nije rekao da se određeni iznosi mogu vratiti samo na nekoliko mesta u Nemačkoj (ja bio na nekoj od minhenskih žel. stanica gde je neki smešno niski limit za isplatu). Na kraju su mi isplatili sve, ali je bilo cimanje i gubljenje vremena. Pritom, u radnji mi nisu napomenuli da koriste Premier, tako da sam tražio (i dobio) dodatni popust jer nisam hteo ja da snosim troškove provizije njihovog servisa. Najbolje je uraditi povraćaj u samoj radnji.

Off topic
Priča sa austrijsko - švajcarske granice je još grđa, ali čisto da znate da Austrijanci javljaju Švajcarcima da je neko pečatirao papire za povraćaj PDV-a (St. Margrethen prelaz), ukoliko se zadesite tamo. Verovatno je slično i na drugim frekventnijim EU-CH prelazima. Nadam se da kod nas neće uvesti tu praksu.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Meni se cini (osnovano) da javljaju i Madjari nasima kad neko pecatira povracaj poreza na neku tehnicku robu ili generalno skuplje stvari. Drugar ide tu i tamo u Madjarsku, postenjacina, inzenjer iz IT sektora, niti ima facu za to, niti je ikad bilo sta prosvercovao. Prelazio je X puta i nikad nista, ne teraju ga ni da otvori gepek. (nova Kia Rio, on, zena i dete u kolima, sta moze svercovati takav covek...)

Prosle godine kupio TV u Segedinu, overio papire za AFU kod Madjara, stavio TV u duplo dno auta (izvadio ga iz kutije) i odlucio da ga ne prijavi carini. Dolazi kao i obicno na nasu carinu, standardno imate sta da prijavite - nemam, a carinik mu kaze bukvalno prvi put od kada ide u Segedin - otvori gepek. Otvorio, ovaj digne duplo dno i vidi TV, kaze a sta je ovo? :)
Ovaj kad nije umro od sramote (tako mi prica). Kaze jednom u zivotu ja odlucim da nesto prosvercujem i odmah me uhvate. Platio carinu, sta ce... nisu mu naplatili nikakav carinski prekrsaj.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kažu da se sve preko 500e prijavljuje. Jednom sam tako na SLO-HR granici zaustavio auto na parkingu na ničijoj zemlji dok sam overavao papire i HR carinik me posle pitao a zašto si parkirao auto tamo(nakon što sam rekao da nemam ništa da prijavim)? Verovatno imaju neki durbin ili nešto.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

fq400 napisao: Praktikujem isplatu na račun jer je provizija u Rajfšajzenu brutalna, i još isplaćuju u dinarima po nerealno niskom kursu.
Kako da mi isplate na racun?
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Moguće je da ima neki limit preko kog javljaju 'kolegama'. Ovo za EU-CH je provereno, jer me je CH carinik pitao za konkretnu stvar koju sam nosio. Njihovo je da probaju da naplate, moje je da izbegnem, tako ja to vidim i nema ljutnje :D

EDIT: Na GB papirima ima opcija da se izabere način isplate - u kešu na graničnom prelazu, čekom na kućnu adresu ili uplatom na račun (navede se ime i IBAN). Keš na graničnom prelazu nije loša opcija, ali samo ako postoji, a to su uglavnom aerodromi. Bila je i jedna menjačnica na SLO-HR granici ranije koja je isplaćivala, ali to sad ne vredi sa HR u EU.

Moguće je da način isplate i zavisi od zemlje, same radnje itd. Ja sam imao prilike da vidim GB papire iz CH, I i A.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Texonja napisao:Meni se cini (osnovano) da javljaju i Madjari nasima kad neko pecatira povracaj poreza na neku tehnicku robu ili generalno skuplje stvari. Drugar ide tu i tamo u Madjarsku, postenjacina, inzenjer iz IT sektora, niti ima facu za to, niti je ikad bilo sta prosvercovao. Prelazio je X puta i nikad nista, ne teraju ga ni da otvori gepek. (nova Kia Rio, on, zena i dete u kolima, sta moze svercovati takav covek...)

Prosle godine kupio TV u Segedinu, overio papire za AFU kod Madjara, stavio TV u duplo dno auta (izvadio ga iz kutije) i odlucio da ga ne prijavi carini. Dolazi kao i obicno na nasu carinu, standardno imate sta da prijavite - nemam, a carinik mu kaze bukvalno prvi put od kada ide u Segedin - otvori gepek. Otvorio, ovaj digne duplo dno i vidi TV, kaze a sta je ovo? :)
Ovaj kad nije umro od sramote (tako mi prica). Kaze jednom u zivotu ja odlucim da nesto prosvercujem i odmah me uhvate. Platio carinu, sta ce... nisu mu naplatili nikakav carinski prekrsaj.
Verovatno je slučajnost. X puta sam video da ljudi u prostoru za overu papira za AFU, nakon što im Mađari uzmu papire i provere robu, na oči Mađarima raspakuju stvari, slažu ili bacaju ambalažu i nisam video da su nekog od njih kontrolisali naši carinici. Nisam baš svakog od njih uvek video kod naših, neki odu pre, neki posle, ali mislim da nema šeme sa dojavama. Inače, ne mirišu se naši i njihovi ni najmanje, to znam preko drugara koji idu 1-2 nedeljno već godinama. Poslednji put je bio momak sa BG tablama, nosio je tablet računar i dok je čekao papire, raspakovao ga je, sakrio tablet i punjač negde u kola i kada je hteo da baci kutiju, osvrtao se oko sebe da bi mu Mađar, koji je shvatio šta ovog muči, pokazao gde je kanta. Šta sam video da ljudi nose, pa to je šou, a naši samo mahnu rukicom.

Što se tiče Global Blue sistema, nisam praktikovao. Uzimam povrat na licu mesta, do poslednje forinte. I previše je parazita, ne treba mi još jedan u životu.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

OVde na GB formi, ima vise nacina refundiranja
-credit card
-cek u zemlji - to je ono u Rajfu u BG
-neko kes refundiranje

Ali problem je, sto to meni nista nije odabrano...

Idem do tog Rajfajzenam, pa cu da vidim sta ce mi dati, uglavnom umesto skoro 50 evra, na kraju ce ostati 20ak...
Korisnikov avatar
Neskica
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: Ford Focus 1.6 TDCi

Post od Neskica »

@ Slobo
I pokupe "ušur" u nekom restoranu :loool:
Poslednja izmena od Neskica u 18 Feb 2014, 10:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori