Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Uvoz?
Možda što utiče na sve one pokazatelje koliko je zemlja uspešna!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Pa kada pogledas sta zemlja uvozi, a sta izvozi, onda mozes da zakljucis kakva je ekonomija ili kakvi su talibani na vlasti, sto je u principu kod nas jedno te isto.
Nije isto izvoziti kukuruz, sto je osnovna sirovina, kao izvoziti novcanike recimo. Kada od kukuruza napravis novcanike, to je gooomila ljudi uposlena, daaaleko veca zarada, ..., i sve ostalo pozitivno
Naravno teze je prodati novcanike, nego kukuruz, ali tu se onda vracamo na pocetak
Nije isto izvoziti kukuruz, sto je osnovna sirovina, kao izvoziti novcanike recimo. Kada od kukuruza napravis novcanike, to je gooomila ljudi uposlena, daaaleko veca zarada, ..., i sve ostalo pozitivno

Naravno teze je prodati novcanike, nego kukuruz, ali tu se onda vracamo na pocetak

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Jok, jedini pokazatelj na koji utice je spoljno-trgovinski bilans, a on nema veze sa uspesnoscu zemlje, sta god ti taj termin podrazumevao.samo polako napisao:Uvoz?
Ljudi, jel raste paradajz u Srbiji zimi? Ne raste. Jel ima dovoljno plastenika? Nema. Jel onda ok da ga uvezemo odnekle? Jeste. Jeste li videli negde podatak koji je odnos domace proizvodnje, izvoza i uvoza tog paradajza? Niste. Pogledajte, pa primenite na ostalo sa spiska, pa ce vam biti jasno da to nije nikakva tragedija nego novinari vole da jedu govna na populisticke teme
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Vidiš da vole domaći praziluk da jedu, al nema.
Posetite www.garaza.rs !
- Rakhil
Zato sto su psenica i kukuruz predvidivi, ostalo nije.
- samo polako
E onda u redu, treba uvoziti!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Rakhil
Sudeci po uzvicniku, ti ovo posmatras emotivno. Cesto su ekonomske pojave vrlo kontraintuitivne, tako da ja u potpunosti razumem ljude koji misle da je uvoz los, da su subvencije dobre itd. Zato se uglavnom i trudim da objasnim kad mogu i kad sagovornik ima sluha 

Ali zar nije bolje da zaposle odredjen broj ljudi koji ce tim kuruzom da narani krmke, oderu ih i prodaju novcanike i suvo meso u EU? 
Zasto mi prodajemo kuruze, pa onda kupujemo krmke koji su ranjeni tim kuruzima
To je kao da izvozimo drvo, i onda uvozimo namestaj po 10x vecima cenama. Ne bi me zacudilo da to i radimo
Mozda sam ja duduk za ekonomiju, ali sam primetio da samo africke kolonije izvoze te primarne sirovine, rude npr. i slicno.

Zasto mi prodajemo kuruze, pa onda kupujemo krmke koji su ranjeni tim kuruzima

To je kao da izvozimo drvo, i onda uvozimo namestaj po 10x vecima cenama. Ne bi me zacudilo da to i radimo

Mozda sam ja duduk za ekonomiju, ali sam primetio da samo africke kolonije izvoze te primarne sirovine, rude npr. i slicno.
- Rakhil
A ko su "oni"? Mislim, ti koji trebaju da zaposle?
Inace, tvoj stav o sirovinama, preradi, izvozu i uvozu je bez greske, sve je tacno sto si napisao
Inace, tvoj stav o sirovinama, preradi, izvozu i uvozu je bez greske, sve je tacno sto si napisao
Pa nasi domaci kapitalisti, nemoguce da ne vide sta im se vise isplati naravno, nikako ne mogu da dokucim u cemu je fazon. Iskreno nije da sam se nesto previse i interesovao 
Ali uglavnom se iznerviram kada vidim da nam je glavni izvozni artikal kukuruz

Ali uglavnom se iznerviram kada vidim da nam je glavni izvozni artikal kukuruz

- samo polako
Pogrešno si shvatio!Rakhil napisao:Sudeci po uzvicniku, ti ovo posmatras emotivno. Cesto su ekonomske pojave vrlo kontraintuitivne, tako da ja u potpunosti razumem ljude koji misle da je uvoz los, da su subvencije dobre itd. Zato se uglavnom i trudim da objasnim kad mogu i kad sagovornik ima sluha

Rakhil, evo ja se trudim da imam sluha, ne mislim kao ti i zaista zelim da mi objasnis (bez ironije, jer sad vidim da ovo moze zvucati kao ironija ako bi napisao jedan prosecan Internet posetilac koji je strucnjak za sve, a ja priznajem da nisam i da sam daleko od strucnjaka za maltene sve sto nema veze sa verovatnocom).
Uvek mi padne na pamet SFRJ, kad Slovenci kupe maline iz Srbije, pa nam preko Fructala prodaju nazad sok od maline po visestrukoj ceni. Ili kad nas seljak proda litru mleka mlekari po 30 din za litar, onda mlekara prepakuje to mleko i proda ga tako osiromasenog za 3x vece pare, cca 90 din, a prethodno skine pavlaku, koju takodje prodaje po paprenoj ceni. Ja tu vidim mlekaru kao "lasicu" u celoj prici. E, isto tako na nivou drzava vidim Srbiju kao tog proizvodjaca mleka.
Uvek mi padne na pamet SFRJ, kad Slovenci kupe maline iz Srbije, pa nam preko Fructala prodaju nazad sok od maline po visestrukoj ceni. Ili kad nas seljak proda litru mleka mlekari po 30 din za litar, onda mlekara prepakuje to mleko i proda ga tako osiromasenog za 3x vece pare, cca 90 din, a prethodno skine pavlaku, koju takodje prodaje po paprenoj ceni. Ja tu vidim mlekaru kao "lasicu" u celoj prici. E, isto tako na nivou drzava vidim Srbiju kao tog proizvodjaca mleka.

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Izvozi i Australija rudu. http://www.theaustralian.com.au/busines ... 6796129091#" onclick="window.open(this.href);return false;nikaragva napisao: Mozda sam ja duduk za ekonomiju, ali sam primetio da samo africke kolonije izvoze te primarne sirovine, rude npr. i slicno.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money