Evo recepta za moj kolac, replika medenog srca, simbolicno nazvana "jedi me"
U vanglu ili slicnu posudu sipati 1.5 case mleka, 1.5 case secera.
Malo promesati.
Zatim dodati 3-4 supene kasike dzema [vel'ke] od kajsija, ili marmelade.
Opet promesati.
Sipati jednu kesicu cimeta.
Promesati.
Obavezno sipati 2 kafene kasike [male] sode bikarbone!! [ako ovo ne stavite nece se, da prostite, "dici"

dok se bude peklo u rerni]
Promesate.
Onda sipate 3 case brasna [meko, za kolace] u jedan deo vangle-posude, ali tako da bude na gomili. Nemojte ga "rastrkati".
Dok je na gomili lagano mesajte i "uzimajte" brasno sa gomile. Tako ce Vam biti lakse, masa ce biti ravnomernija i homogenija, nece biti grudvica.
Kad se tako svo brasno zamesa, masa mora da bude umereno gusta, tj da ne bude retka da curi ali ni gusta kao npr testo za picu.
Ako ste ispostovali gore zadate mere - nema greske!
Uzmite pleh, rernu ukljucite na 200 stepeni, ako imate opciju neka bude da greje sa obe strane, sa ventilatorom.
Priprema pleha moze biti na 2 nacina.
Prvi: sipate malo ulja na njega i prstima razmazete tepsiju, kao i bocne strane.
Ulja treba da bude tek toliko da se prekrije dno, a ako ima visak to sipajte u smesu i naravno - promesajte!

Onda sipate jednu supenu kasiku brasna u cosak tepsije. I onda pokretima levo-desno rastreste brasno tako da dno i bocne strane postanu "prasnjavo bele".
Sve ovo ima cilj da se masa ne zalepi i da nemate problema pri vadjenju posle pecenja [raspadanje, komadanje i sl].
Napomena: nemojte posipati brasno, posto ce se sve "ulepiti". Trast mi [glasom Svarcenegera].
Drugi nacin je dosta laksi. Samo Vam treba papir za pecenje. Ima ga u svakoj [Miskovoj] radnji.
Isecete komad velicine tepsije i samo ga postavite. Ulje i brasno za mazanje Vam ne trebaju.
Kako god da ste pripremili tepsiju, u nju sipajte masu.
Ravnomerno je rasporedite da dodje do svih coskova, da je svugde iste debljine [ovo je jako bitno, dole ce pisati zasto].
Ja ovo uspevam tako sto posatvim tepsiju na sto, pa pravim blage pokrete levo-desno uz "vubraciju".
Kad rerna postigne 200 stepeni, tepsiju stavite u nju.
Oko 15ak minuta je vreme pecenja.
Kako cete znati da je uspesno :
- boja mase se menja u tamniju, onako "rumeno braon"
- nema "mehurica", random nadimanja
- masa ravnomerno raste
- ivice se odvajaju od bokova tepsije
- izmite cakckalicu i bocnite na par mesta masu. Ako na cakalici nista ne ostaje kao da se lepi a prolazi lako - uraaa!
Kad je zavrseno, ugasite rernu i malo odskrinite vrata, ostavite tepsiju jos par minuta unutra. [ne valja da se naglo menjaju temp, sa 200 stepeni u rerni na +20 u kuhinji]
Kolac ja najprakticnije da se postavi na neku tacnu, bilo da je plasticna, metalna ..
Sada dolazi bitan deo.
Masa u tepsiji se mora podeliti na dva jednaka dela.
Premerite i nozem rasecete.
Mozete noz pre secenja pokvasiti vodom, da se ne lepi.
Nozem odvojite ivice.
Zatim jednu polovinu prebacite na tacnu. Ja za prebacivanje koristim one "lopatice".
Tako je u komadu.
Sada na tu polovinu koja je na tacni [potrudite s da uzmete tacnu koja je nesto sira od te polovine kolaca] stavite 4-5 kasika dzema od kajsija ili marmelade, tj ono sto ste na pocetku stavljali.
Ramazite ravnomerno. Nanosite na sredinu, i sirite ka ivicvama.
Bez panike ako curi, to je neizbezno. Mora malo da se "usvinji" ..
Digresija.
Sto ste bolje rasporedili masu u tepsiji to ce biti ravnomernija debljina.
Ako niste, najverovatnije ce Vam na sredini biti malo deblje, ali nema veze, sve se to jede!

Ma koliko se trudili, mora biti razlike.
Onu drugu polovinu iz tepsije treba postaviti preko ove na tacni, ali tako da kad se stavi sto manje dzema/pekmeza "ode".
Znaci, samo paznjivo.
Kad ste to uradili, ostao je samo preliv.
E sad, ja ovde imam jednu caku.
Uzmem viljusku i izbockam onu drugu polovinu, koja je sada gornja.
Dole pise zasto.
Preliv:
- treba vam manja serpica posto zapremina ovog nije velika
- 100gr cokolade za kuvanje iseckajte na sitne komadice i stavite u serpicu
- dodajte 3 supene kasike secera
- dodajte 1-2 supene kasike ulja
- dodajte 2-3 supene kasike mleka
- dodajte 3 kasike sto toplije vode
Serpicu stavite na ringlu koju ne ukljucujete na max.
Kod mene je max 6, ja je ukljucim na 4.
Da bi se sve rastopilo i bilo bez grudvica treba "slabija i konstantna vatra".
Ako je suvise jaka, brzo ce se rastopiti, ali ce ostati grudvice.
Ono ce kljucati ali ce grudvice ostati, jos ce prskati .. Tako na naka bude na nesto manje od max.
Kad se zavrsi priprema preliva, kasikom nanesite tanko preko mase koja je "perforirana" viljuskom.
Nemojte preterivati, lagano, pa da lepo "upije".
I tako malo, malo dodavajte, razmazite po celoj povrsini, dok sve ne potrosite.
Sigurno ce malo da curka-kupi, ali nema veze, tako "mora".
Ako sve sve ovo uradili - kolac je zavrsen!!
Jeeee!!
Ovaj tekst sam prekopirao, malo editovao. Pravio sam kolac kad smo se druzili u garazi dok je McGruja sredjivao muziku na Fokusu. Preko preliva sam posuo seces u prahu, tek malo da pobeli, i sa nekim prelivom od jagode sam nesto pisao... Standardno se pravi bez to dvoje.
Kolac ide u frizider.
I bez secera u prahu i ovog "pisanja" kolac je sjajan!
podvarak, mljacko, McGruja i mislim BobRock su probali ...
Prijatno!
