Zimske gume - da ili ne?
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Zimske gume - da ili ne?
Eh nixa, ovde se očigledno gume kupuju svake godine, pa je glupo baciti par stotina eura za zimske kad ti i ne trebaju.
Sebe svrstavam u prosečne vozače po znanju i po pređenoj kilometraži na godišnjem nivou, a po iskustvu čak i ispod proseka jer sa svojih 10 godina vozačkog staža i oko 200.000km pređenih km, smatram da nisam srpski Šumaher. To je jedan od razloga zbog kojeg se više uzdam u auto i dobre gume, nego u svoje iskustvo u situaciji u koju mogu doći zbog neispravnog auta ili loših guma. Isto preporučujem mnogim vozačima, pogotovo onim sa manje iskustva.
Drugo, gume se voze više sezona. Kad sam kupio Civic (avgust 2011) već nakon mesec dana sam kupio zimske gume iako je vreme bilo lepo maltene do februara. A onda u februaru 2012. desilo se ovo. Tad sam i sa Baxom zapucao na Tornik preko vikenda i tamo je bilo nezampaćeno mnogo snega, ali nigde problema nismo imali, svugde prošli. Prošle sezone sneg pao nešto manje, ali ga je bilo. Ove sezone pao još manje, ali ga je opet bilo. O niskim temperaturama, poledici (koje je ove godine bilo baš dosta) i da ne pričam. Ja ću ove gume da vozim sigurno još 2 sezone i očekujem da će opet pasti sneg i da će naići prava zima u nekom periodu.
Ako mene pitate, zimske gume su mi se već isplatile i sa njima ne razmišljam kakvo je vreme napolju, da li idem 3km do posla ili 300km negde na put. Ne fali im ništa ni na temp od 10-15 stepeni, kad bude jutarnja preko 10, a dnevna preko 15-20 onda ću da razmišljam o letnjim gumama.
Prema tome, svako ko smatra da mu je zimska guma neopravdana investicija za period od 4-5 godina ili živi u Australiji gde nema snega nikad ili vozi druga kola, ide prevozom, kad su zimski uslovi, a nama ovde prodaje priču kako eto zimske i nisu neophodne. Ako imaš jedan auto koji koristiš svaki dan, itekako su potrebne.
Tačka.
Sebe svrstavam u prosečne vozače po znanju i po pređenoj kilometraži na godišnjem nivou, a po iskustvu čak i ispod proseka jer sa svojih 10 godina vozačkog staža i oko 200.000km pređenih km, smatram da nisam srpski Šumaher. To je jedan od razloga zbog kojeg se više uzdam u auto i dobre gume, nego u svoje iskustvo u situaciji u koju mogu doći zbog neispravnog auta ili loših guma. Isto preporučujem mnogim vozačima, pogotovo onim sa manje iskustva.
Drugo, gume se voze više sezona. Kad sam kupio Civic (avgust 2011) već nakon mesec dana sam kupio zimske gume iako je vreme bilo lepo maltene do februara. A onda u februaru 2012. desilo se ovo. Tad sam i sa Baxom zapucao na Tornik preko vikenda i tamo je bilo nezampaćeno mnogo snega, ali nigde problema nismo imali, svugde prošli. Prošle sezone sneg pao nešto manje, ali ga je bilo. Ove sezone pao još manje, ali ga je opet bilo. O niskim temperaturama, poledici (koje je ove godine bilo baš dosta) i da ne pričam. Ja ću ove gume da vozim sigurno još 2 sezone i očekujem da će opet pasti sneg i da će naići prava zima u nekom periodu.
Ako mene pitate, zimske gume su mi se već isplatile i sa njima ne razmišljam kakvo je vreme napolju, da li idem 3km do posla ili 300km negde na put. Ne fali im ništa ni na temp od 10-15 stepeni, kad bude jutarnja preko 10, a dnevna preko 15-20 onda ću da razmišljam o letnjim gumama.
Prema tome, svako ko smatra da mu je zimska guma neopravdana investicija za period od 4-5 godina ili živi u Australiji gde nema snega nikad ili vozi druga kola, ide prevozom, kad su zimski uslovi, a nama ovde prodaje priču kako eto zimske i nisu neophodne. Ako imaš jedan auto koji koristiš svaki dan, itekako su potrebne.
Tačka.
Posetite www.garaza.rs !
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Isto tako i vi nama (a vidim da nisam jedini bez zimskih guma, samo što sam verovatno najbrži na jeziku i tastaturi) idete debelo na živce sa postovima u kojima iznova i iznova bukvalno kukate za snegom i ledom da biste konačno videli za šta ste u stvari kupili te gume. Novac zaista jeste jedan od razloga zašto ih nisam kupio, ali nije najveći ili primarni. Da mi zaista trebaju - izvadio bih pare iz šteka, pozajmio, uzeo na kredit, rate... nebitno, ali bi ih kupio. Ali - smatram da mi nisu neophodne. To je moja procena i odluka obzirom na vremenske i geografske odlike podneblja u kojem živim, frekvenciju korišćenja automobila u tom periodu i trenutne zakonske propise. Apsolutno me nije briga ide li to tebi ili drugima na živce ili ne, a valjda imam i pravo na svoje mišljenje? Ako vam se ne sviđa - a vi ga pobijajte i komentarišite, briga me. Čemu onda uopšte i ova tema i "dilema" ako ste bezuslovno u pravu? Onda je lepo zakatančite ili obrišite. Over and out, ali sada zaista.paja napisao:Međutim ti ne da nisi stao nego si se razgoropadio i sa svakim sunčanim danom si sve više išao svima na živce pričom da su zimske gume bacanje para.

Poslednja izmena od Saša u 27 Feb 2014, 09:51, izmenjeno 1 put ukupno.
A zašto bi se njima ostavilo na savest moj život ili život pešaka na prelazu?Rakhil napisao:...vozite na letnjim kad god i kako god zelite, vama na savest
Off topic
Kakvo je to sisanje brda, šta sam propustio? Ili je to nešto sa planina i dolina

@trojanac
Da... a još kad se uzme u obzir da puno prodavnica prodaje gume na čekove, beskamatne rate, administrativne zabrane...
Da... a još kad se uzme u obzir da puno prodavnica prodaje gume na čekove, beskamatne rate, administrativne zabrane...
E nek si mi odbrusio.
Naravno kontradiktorno kao i uvek. Šta te bre tangira šta drugi misle, hoće, žele, alo si ti procenio da ti nisu neophodne?
Naravno kontradiktorno kao i uvek. Šta te bre tangira šta drugi misle, hoće, žele, alo si ti procenio da ti nisu neophodne?
Svaki auto je potencijalno oruzje, koje ce nekoga usmrtiti.
KAd bi svi isli biciklama, ostalo bi nekoliko 1000 ljudi godisnje zivo ili nepovredjeno.
Da ne pricam o desetinama 1000 koji nece umreti od srcanih oboljenja.
Evo ja idem bajsem na posao, koliko vas jos u procentima to radi?
Pored toga nemilice przimo fosilna goriva, i zagadjujemo vazduh.
Ujutro 90 posto automobila voze jednog coveka, o cemu mi pricamo?
Ljudi se totalno neracionalno i destruktivno ponasaju ponasaju....
Auto je zlo modernog drustva.
Da ne pricamo o fabrikama, koje moraju duplo vecu proizvodnju pneumatika da imaju, pa jos to zagadjenje i trosenje resursa, koje ce takodje skupo kostati, a na kraju ucestvovati i u destrukciji planete?
Ne znam da li je neko bio ili gledao slike iz Pekinga, onakva kolicina smoga, to je nesto nepojmljivo..
Od cega je to, ako nije od vozila i fabrika, i trosenja fosilnih goriva?
KAd bi svi isli biciklama, ostalo bi nekoliko 1000 ljudi godisnje zivo ili nepovredjeno.
Da ne pricam o desetinama 1000 koji nece umreti od srcanih oboljenja.
Evo ja idem bajsem na posao, koliko vas jos u procentima to radi?
Pored toga nemilice przimo fosilna goriva, i zagadjujemo vazduh.
Ujutro 90 posto automobila voze jednog coveka, o cemu mi pricamo?
Ljudi se totalno neracionalno i destruktivno ponasaju ponasaju....
Auto je zlo modernog drustva.
Da ne pricamo o fabrikama, koje moraju duplo vecu proizvodnju pneumatika da imaju, pa jos to zagadjenje i trosenje resursa, koje ce takodje skupo kostati, a na kraju ucestvovati i u destrukciji planete?
Ne znam da li je neko bio ili gledao slike iz Pekinga, onakva kolicina smoga, to je nesto nepojmljivo..
Od cega je to, ako nije od vozila i fabrika, i trosenja fosilnih goriva?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Bax, ti stig'o do Pekinga. Ček, mi još sa brda nismo sišli. 

Posetite www.garaza.rs !
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Malo mi je bliza tematika, pa da kazem i ja koju, bez da ikoga licno prozivam , dozivam ili sta god. Ima velike razlike u smesi, rasporedu kanala, lamelama.....u odnosu zimske vs letnje. Samim tim je nemoguce da letnje gume budu bolje, pod tim mislim na upravljivost, zaustavni trag, polazak..u odnosu na zimske u uslovima zimskog perioda. Pod time se podrazumeva, niske temperature, ispod i oko nule koje su i sada prisutne u jutarnjim casovima. Pojava isparavanja usled promena temp dnevnih i jutranjih, samim tim i pojave mraza...... Odvajam ljude koji ne voze kola preko zime, ali ponavljam ne voze u opste, a ne kada je njihova procena. Jer zimi lako moze da se desi da preko dana odete negde u goste a uvece da padne temperaturu ili cak sneg. Bas me briga sto cete (NE DAJ BOZE) ubiti sebe, ali sto direktno uticete na mene i meni blize e to me itekako briga. Zakon nije bez veze, bezbednost pre svega, amin!
Ništa ja ne verujem Ivancho-u. On je trgovac. 

Zimi iznenadno padanje snega, ne moze lako da se desi.
Prognoze za nedelju dana su poprilicno precizne, do tog nivoa, da se cesto zna i debljina sneznog pokrivaca koji ce pasti.
Sansa da odem popodne, a uvece snezna mecava, a da se to ne spominje u prognozama, je otprilike nikakva.
Tacno se zna koje pojave donose sneg i padavine u ovom regionu, postoji fakulteti na kojima se to izucava, i brdo razvijenih modela, na kojima rade timovi naucnika.
Prognoze za nedelju dana su poprilicno precizne, do tog nivoa, da se cesto zna i debljina sneznog pokrivaca koji ce pasti.
Sansa da odem popodne, a uvece snezna mecava, a da se to ne spominje u prognozama, je otprilike nikakva.
Tacno se zna koje pojave donose sneg i padavine u ovom regionu, postoji fakulteti na kojima se to izucava, i brdo razvijenih modela, na kojima rade timovi naucnika.
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
DA li si ti upravo pohvalio vremensku prognozu??? Sve, sve ali to
Iz licnih razloga svakog dana gledam produzenu prognozu za 1 mart, vec dva meseca. Svaki, ali svaki dan je drugacija. Od sunca, do oblacnosti pa i kise, tako da molim te, mozemo o svemu da diskutujemo, ali o prognozi... nikako

Dokle, ljudi...
Da prognoza za nedelju dana, je jako precizna, nikakve produzene prognoze se ne spominju.
http://www.snow-forecast.com/resorts/Kopaonik/6day/mid
Obicno pogode, tj ovo nije pogadjanje, nego upotreba matematickog modela.
http://www.snow-forecast.com/resorts/Kopaonik/6day/mid
Obicno pogode, tj ovo nije pogadjanje, nego upotreba matematickog modela.
Poslednja izmena od Bax u 27 Feb 2014, 10:55, izmenjeno 1 put ukupno.