Registracija vozila

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Registracija vozila

Post od Floyd »

sebekkg napisao:@floyd

pa da li bi ti sad u svici placao registraciju i osiguranje 13000chf?
Zahebi tu patetiku poredjenjem prosecne plate i registracije. Neko ko radi za 300e u principu ne moze ni da razmislja o autu a posebno ne o autu od 3000 ccm.

Gesendet von meinem GT-I9505
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Registracija vozila

Post od ftj »

Znaci prosecan stanovnik Srbije ne bi trebalo da razmislja o automobilu ;)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Registracija vozila

Post od Floyd »

Ja sa 500e nisam mogao ali ja sam verovatno glup i ne kontam te fore.

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

ftj napisao:Znaci prosecan stanovnik Srbije ne bi trebalo da razmislja o automobilu ;)
:plusone:
Floyd napisao:Ja sa 500e nisam mogao ali ja sam verovatno glup i ne kontam te fore.

niko to nije rekao ali brate previse pametujes.

svako treba imati pravo na kola, a sto se odmah busas kad te stavim u istu situaciju kao sto nas drzava stavlja ovde?

sto ti si bolji radnik nego ljudi ovde, ne naravno da nisi, nego se u svici placa koliko radis, a ovde koliko se uvuces u dupe nekome.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ftj napisao:Znaci prosecan stanovnik Srbije ne bi trebalo da razmislja o automobilu ;)
Sa prosecnom neto platom od realnih recimo 200-250e ja vidim samo da moze da razmislja o autu, o posedovanju nema govora. Da se sporazumemo, ovaj forum nije na nivou proseka Srbije.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Grujic napisao:Ovaj sadašnji sistem je bre do jaja.
Moćda nelogičan, ali je sigurno jeftiniji od onog sledećeg koji će biti logičan al klepajuć.

Pa pazi ako potraje jos neku godinu onda bi stvarno trebali da budemo ludi da ga promenimo. Generalno, on nama sada ide u korist. Trend downsizinga je duboko zahvatio auto industriju i sada imas da kupis E klasu ili 5-icu ili A6 sa dvolitarskim motorima koji imaju sasvim OK performanse. Pa i S klasa je sa motorom od 2500 cm3! Manja vozila i ne komentarisem, nema razloga. Onaj ko hoce super-sportski auto, neka plati super-sportski porez. Mozda je bolje da cutimo i kazemo da je ovaj sistem genijalan i nista da se ne talasa. Za 5 godina bice dzabaka registrovati bilo sta, jer ce sve biti ispod 2-litre.
Poslednja izmena od Dzoni_m u 02 Mar 2014, 13:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

dragvorl napisao:
Sa prosecnom neto platom od realnih recimo 200-250e ja vidim samo da moze da razmislja o autu, o posedovanju nema govora. Da se sporazumemo, ovaj forum nije na nivou proseka Srbije.
pa upravo je to problem, socijalna politika drzave je takva da se trenutno radi na obnovi, a da veeeelika vecina naroda treba da izdrzi pocetak kraja te famozne tranzicije. Jer su kod nas svi troskovi zivota na nivou i vise od troskova u eu, ali zato plate i te kako zaostaju. Tu i lezi problematika uskladjivanja poreza na zivot u srbiji u odnosu na prihode ili odsustva istih.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Apropo licitiranjem sa nekom minimalnom snagom, evo i nekih cinjenica iz Evrope, i to razvijenih clanica. A mi smo kao sto znate daleko od ovog, jer nam je vozni park kud i kamo stariji.
Koga interesuje dosta zanimljivih statistika http://www.acea.be/statistics
Prikačeni fajlovi
Untitled.jpg
SlikaSlika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Upravo ono sto sam pricao. 2009-te postoji pad (SEK-a) i opet rast. Sada je na nekih 95KW ili 120 ks. To je dakle prosek. Za par godina (10) imatece prosek od 150KS a to slobodno racunajte da ce porast biti i veci jer downsizingom su sada poceli da podizu snagu mnogo vise nego pre (sad i svaki benzinac ima turbo). Prema tome, sve ispod 250 KS je suludo za bilo kakvo ekstra oporezivanje. Bukvalno do 150 ks treba da imate "socijalnu" cenu. Od 150ks do 200KS neku cenu za "srednju klasu".
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Sada vecina izvlaci 200+ks. Iz 2.0l, a i iz manjih motora.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Salio sam se samo za 250ks za pristojan auto, jer je Dzoni vise puta ponovio da je bezobrazluk ako granica luksuza bude ispod :)

@Floyd,
Zasto da se uspruzi vise ako ima vise, tako bi onda mogli i sve proizvode u radnjama da placamo u skladu sa primanjima sto je besmisleno.
Zato je porez procentualan, plus progresivan, nakon toga ono sto ti ostane je tvoje i nema bas smisla da se opet neko mesa u to kako ces to trositi i dodatno te klepati u skladu sa tim.

To sa porezom na dobra kola je vise populisticka metoda koja bas nema previse smisla.

Znas i sam da je u Ch smesna razlika u taksama za najjeftinija i najskuplja kola i meni je to sasvim logicno. Otprilike se libearno placa vise koliko ti je auto tezi i jaci ali bez ikakvih skokova, eksponenata... Taj linearni rast je ok jer mozes reci da jaca/bolja/veca kola zauzimaju vise mesta, vise habaju puteve i sl... sve ostalo je otimacina i komunizam.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja kapiram da iza toga stoji ista logika kao za oporezivanja zarada ili slicno. Neko tamo odredi neki prosek, i ko zaradjuje x % vise njega klepaju vise. Isto tako i za stanove, kola, ako neko tamo odredi da je x kubika i x konja prosek, a ti vozis 2x, platices vise poreza, isto tako niza i visa stopa PDV za neke robe i usluge. Sada je druga prica da li neko ko je sposoban da stvori vise mora eksponencijalno vise da da poreza, to je vec druga diskusija. Valja napomenuti da postoje i izuzeci sto se svih tih dazbina tice, jedna je koliko znam CH, gde su porezi relativno niski, da ne pricamo o recimo Emiratima gde PDV-a nema.
SlikaSlika
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Upravo to. Ja se nisam previse ispruzio tacnije, mogu da finansiram registraciju bez problema ali ona je bezobrazno velika i plod je nesposobnosti drzave da namakne novac na drugi nacin, pa onda udri po porezima. Tako i moja baba moze da bude npr.ministar finansija. Dodacu da je recimo mojim roditeljima koji rade kao lekari specijalisti i krvavo zaradjuju svoj novac ova usrana drzava skinula po 30.000 od plata na ime solidarnog poreza, sto prakticno znaci da je npr.moj otac (anesteziolog) od 7-10 dezurstava mesecno( nema ih mnogo) jedno 4 odradio dzabe. Eto u kakvom sr*nju od drzave mi zivimo.

I onda ti FLOYD tamo odnekud preko pisas po nama i pametujes kako to tako treba, kako se ljudi protezu daleko vise od jorgana i slicne nebuloze.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Kad se kaze da je registracija previsoka za prosecnu platu, to je kao da ja sad kazem da stan na BK ne sme da kosta 100k evra kao u Nemackoj, nego 10k evra jer je prosecna plata deset puta manja. Nebuloza.
Poredjenje sa platama ne stoji, jer pod jedan, porez na plate jemanje vise linearan,a pod dva, onaj ko vise zaradjuje vise i trosi sve resurse drustva da bi zaradio, shodno tome daje veci porez. Isto vazi sto Laki kaze da veca i jaca kola vise habaju asfalt pa vise i placaju porez, ali onoliko koliko je realno vise, a ne koliko je neka budala razrezala.
Sve to i jeste drzavno mesanje gde ne treba i komunizam u finijoj formi, ali za to se obicno i borimo. Nema ovde prosecnog stanvnika koji nece podrzati otimacinu od bogatijih od sebe; taj stav se menja tek kad doticni udje u lovu, onda krece kuknjava. Evo da pecnem malo Lakija: ako se zalazes za subvencije svega, to mora od necega da se finansira, prikriveni komunisto :mrgreen:
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Po meni treba uvesti registraciju po tezini kola a ne po snazi. jer tezina unistava puteve a ne snaga.
Odgovori