Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od nikaragva »

Sad malopre upalio racunar, otvorio blic, sem ako novinari ne preuvelicavaju, u Ukrajini ce biti sranja :|

Videcu sta kaze ukrajinac sto mi donosi gorivo, treba da dodje oko 10og, ako uopste i dodje :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Rakhil napisao:Danas odem u opstinu NBGD da se ozenim. Ispred sale za vencanja nas saceka neki lik i krene da nam objasnjava kad ulazimo, gde, vodi kumove da urade zapisnik, sve redom. Udjemo u salu sa tim likom, kad unutra maticarka, jos jedan tip i matori ganci sa harmonikom. Ja zbunjen prizorom, al reko ok, zaostao od prosle svadbe, evakuisace se.
Prvi lik nas parkira gde sedimo itd, drugi vadi kameru i bez ikakvog pitanja krece da nas snima. Prvi vadi fotoaparat i krene da skljoca uz pitanje "da li smo za par profi fotki". Ja vec malo ozlojedjen ali necu da pravim frku. Prodje ceremonija, zavrsi maticar svoje, lik sa kamerom nudi kasetu sa snimkom (sto odbijamo) a fotograf (koji je tu ladno ceremonijal majstor i sluzbeno lice i sta vec) trazi lovu unapred za slike koje ce biti gotove za par sati, po "popularnoj" ceni, naravno. Ganci sa harmonikom krece da svira nesto i startuje me sa recima "mladozenja, obicaj je, obicaj je"...
Sad, covek ima izbor: da otera sve redom u tri lepe na celu sa maticarkom kojoj fotografi i harmonikasi vode program, ili da se seti u kojoj zemlji zivi, predje preko toga i ode da pojede nesto. Ja izabrao ovo drugo, sta cu...
U opštini Zvezdara je pre pet godina sve bilo ok. Nije bilo nikog od ubačenih elemenata. Muzika je bila ispred zgrade.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Cuti, dobro si prosao, ispred Opstine Stari grad dezura Zika Obretkovic. :rofl:
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

:kezo:
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Njemu mi ne bi bilo žao da dam pare :D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Registracija vozila

Post od ljubitelj »

nenad.fil napisao:kao lekari specijalisti i krvavo zaradjuju svoj novac ova usrana drzava skinula po 30.000 od plata na ime solidarnog poreza,
Komentarisem opsti slucaj, plata i zarada nije ista ekonomska stvar.
Ako su prema opisanom drzavni sluzbenici ne zaradjuju novac. Plate (za koje je neko drugi zaradio novac na trzistu placanjem poreza na tu zaradu) koje se dele sakom i kapom u ukupnoj bruto masi jesu iznad stvarnih mogucnosti i kao takve nemaju ekonomskog opravdanja.

Jos gore, takve ekstra plate uzrokuju necije preveliko umanjenje zarade cime se ubija osnova, temelj, supstanca, koja "hrani" svu drzavnu potrosnju.

Sasvim je druga stvar nacin i kolicina raspodele kolaca.
Solidarni porez je smesno mali prema stvarnoj ekonomskoj situaciji i mogucnostima realne privrede.

Jos jasnije, drzavne plate moraju da se ozbiljnije smanje u bruto masi. Ili smanjenjem iznosa ili smanjenjem broja primalaca
To je prosta matematika nepostojanja iluzije da novac raste na drvecu ili iluzije da se moze beskonacno povecavati porez realnom sektoru privrede.

Vec vidjeno u ranijim periodima, ne tako davno kod nas.

Solidarni porez se ne primenjuje na zarade, tako u privatnim bolnicama lekarima nije nista "skinuto".
Mnogi na trzistu krvavo zaradjuju zarade, i niko ih ne pita da li su uopste imaju sta da jedu ali je bitno da se od njih uzima porez za drzavne plate prema zeljama. Sto je naravno neodrzivo kao stabilno resenje.
Bilo koji drzavni sluzbenik ne moze ocekivati nerealno, a to je da se zivi vise od mogucnosti podele zaradjenog kao neki permetum (primer Dafiment banke sa takvom iluzijom) beskonacnog vremenskog trajanja.
I to nema veze sa ovom drzavom ili pojedinacnim slucajevima neke osobe na plati, to je prosta matematicka cinjenica univerzalno vazeca za sve i svuda.

Resenje je kao i uvek do sada jednoznacno- iz (prvo) vece zarade se isplacuju vece plate.

I obrnuto manje zarade nuzno povlace manje plate.
Pad zarada je u zadnjih 3 godine oko 40%, za toliko treba da se smanje plate tj toliko treba da bude efekat solidarnog poreza za drzavne sluzbenike.

Kod onih nekoliko stotina hiljada pad zarade je 100%, koji su de facto ostalo bez posla. Jedan deo drzavnih sluzbenika morace takodje da predje isti put, da izgubi fiktivno radno mesto i svih 100% plate.

Koliko, kada, ko...je stvar kombinacije brzine prilagodjavanja stvarnom svetu.

Slicno i sa porezom na koriscenje licne imovine. Previsoki porezi pri registraciji su posledica previsokih plata (+penzija+ investicija+ rastura novca kroz kradju+ milion pogresnih prioriteta potrosnje).
Ideja da se moze beskonacno povecavati porez na automobile se pokazala besmislenom kao sto i moglo pretpostaviti pa je broj registracija privatnih automobila sa 2001+ccm u Srbiji na nivou statisticke greske. Time je i bruto iznos poreza manje naplacen.

Drugim recima, prevelikim porezom glupa drzava je naplatila manje novca.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moj teca, tetka i njihove cerke uredno dobijaju poziv za glasanje iako 20+ godina ne zive ovde i nisu drzavljani.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Ljubitelj covece o cemu ti pricas?

Anesteziologa u drzavi imas npr...1000.

1000 na 6,5 miliona stanovnika. Napravi racunicu koliko je to u procentima. Moj otac kad ode na dezurstvo, cesto ode u petak od 7h, a vrati se u ponedeljak u 14h. To se zove, ako nisi znao PREKOVREMENI RAD koji MORA DA SE PLATI jer ako nema anesteziologa, NEMA OPERACIJE. NIJEDNE!

I sad ti meni kazes da to treba jos da se smanji itd. Hajde 'leba ti smanji malo "dozivljaj" nije moj matori neki lezilebovic u opstini koji krade Bogu dane, on je ozbiljan strucnjak sa 37 godina specijalistickog staza.

Ako je po tvome, onda ljudi u Srbiji zapravo i ne umiru dovoljno. Treba da umiru jos vise, da bi se konacno shvatilo da ne moze obican policajac sa 8 razreda skole (Kamenica) da ima 40k platu a doktor medicine 50k.

Fiktivna radna mesta u administraciji treba da saseku, ali ti pricas o lekarima kojih ukupno u drzavi ima 28.000!

EDIT:nema ih ni toliko, ima ih 22k i kusur. A anesteziologa ima 700.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nenad.fil napisao:Ljubitelj covece o cemu ti pricas?

Fiktivna radna mesta u administraciji treba da saseku, ali ti pricas o lekarima kojih ukupno u drzavi ima 28.000!

EDIT:nema ih ni toliko, ima ih 22k i kusur. A anesteziologa ima 700.
O svim drzavnim sluzbenicima u zbiru. Njih je 780.000
Svi oni ne zaradjuju vec primaju platu. Neki opravdano neki fiktivno, neki preveliku neki premalu za obavljeni posao.
Pricam o svima njima, svi oni zajedno podele neki novac koji su dobili.
Ko, koliko medju njima sam napisao da je posebna tema.
Valjda je jasno da nece svaka plata biti ista svakom suzbeniku koji radi za drzavu.

Medicinsko osoblja (dakle ne administracije i pratecih sluzbi) svih varijanti ima 81.000 na platnom spisku u drzavi.
Baratas nepotpunim podacima.
Broj lekada nije bitan, nije bitna ni pojedinacna plata vec prsta cinjenica da bruto iznos za plate e moze da bude veci od ostvarene bruto zarade.

Ako jos nije jasno, ne mozes iz prodavnice u korpi da odneses kuci vise robe nego sto si na kasi izbrojao novca. Sta je u korpi po kolicini i vrsti nije bitno.

Prijateljski savet, smanji dozivljaj i ne gledaj sebicno samo jedan pojedinacni slucaj i interes.
I nijednom nisam pomenuo nijednu pojedinacnu osobu niti imas razlog da dizes tenziju.
Procitaj jos jedom sta je napisano, onako kako doslovce pise. Svaki rad se mora i treba platiti, iznos plate (ili plata) odredjuje iznos realizovane zarade.
Poslednja izmena od ljubitelj u 02 Mar 2014, 18:00, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Dobro, ti predlazes da svi imaju adekvatne zarade stanju u drzavi, znaci taj lekar treba da ima onda 30k din platu, sestra 15, itd.
SlikaSlika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

@nenad.fil Ja kada sam nezadovoljan, razgovaram o povecanju plate, ako nece da daju vise, ja promenim poslodavca. Tvoj otac bi bio docekan sa crvenim tepihom bilo gde u EU sa takvim iskustvom. Ovo sto sam napisao ovde, rekao sam u lice mojoj prijateljici koja radi isti posao kao tvoj tata samo u Prokuplju, koja mi se zalila kako ona i njen muz ne mogu da izadju na kraj sa racunima i troskovima. Sto je najgore njen suprug ima nemacku radnu dozvolu (tamo je rodjen, i ode na mesec dana da uzme koji EUR pa se vrati ovde pa opet isto) ne sprecava ih NISTA da odu i zive normalno.

Suma sumarum: ti si 100% upravu za to sto navodis, ali ima jedan problem: NEMA ODAKLE da daju. Dupe politicara je u procepu ako sklone lezilebovice sa drzavne sise. Prema tome, ljudi kao tvoj otac imaju resenje u rukama. Ako ne zele da iskoriste to, to je onda njihov problem.

Ponovo, tvoj stav je ispravan, ali je problem sto "sigurnost" drzavnog posla moras da delis sa stanjem u drzavi. Stanje je tako da je drzava u g......
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kapiram da covek nije u godinama za seljakanje.
SlikaSlika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

To je ok. Ali onda nema ljutiš. To je ono što sam napisao u poslednjoj rečenici.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

JBT ne verujem sta covek prica: stavljas u istu ravan specijaliste i recimo sestre?

Bitni su i jedni i drugi, ali lekar bez sestre moze da radi, da da nekome iekciju, da mu podmetne gusku itd (sto moj cale npr. i radi, kada ga mrzi da ceka sestru) ali ta ista sestra ne moze da operise, daje anesteziju, intubira pacijenta itd...

Da skratimo pricu:

U pravu si ljubitelj, za sve si u pravu. I za lekare, i za Volvo, i za sve.

Duboko se izvinjavam, a ti se seti svojih reci o "jednakom teretu" itd kad sledeci put (ne daj Boze, naravno) dodjes u bolnicu makar zbog uraslog nokta...

Dzoni, gde ce bre jbt moj cale sa 63 godine sad da ide? On je zavrsio fax i radio na pocetku karijere u normalnoj drzavi a ne kao sada...

Pritom, nije stvar u tome Dzoni, mi sasvim lepo zivimo, otac pored bolnice radi i u Bosni vec 10 godina (uzima dane od odmora-ima ih bas dosta) radi kod svojih kolega u privatnim ordinacijama posle posla... Majka (otorinac) takodje radi i privatno...

Upravo tako Dragvorl
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ne predlazem ja vec je to jedino odrzivo stanje dokazano u praksi. Surovo dokazano u nasoj praksi vise puta.
Ne moze se trositi vise od zaradjenog.
Zar se tako brzo zaboravlja period 91-94.
Milom tj organizacijom kontrolisanog prilagodjavanja realnom, ili silom tj haoticnim delovanjem trzista plate ce morati da se normalizuju do ravnoteznog stanja.
Bile su plate lekara i samo 10 DEM a sestre 5DEM. Zar se zeli ponavljanje ?
Ne postoji metod da se novac sam od sebe stvara prostim zeljama da se potrosi jer je to potreba.
Ma koliko da je opravdana potreba, novac mora prvo da se zaradi od svih nas kao drustva koje proizvede neku novostvorenu vrednost.

Ajmo svi na budzet, i ajmo svi drzavnu platu. Nema vise nezaposlenih, plata prema potrebi.Svi trose.
A novac. Pa to ce drzava da pozajmi. Negde, od nekoga, na lepu rec, neograniceno dugo.
Zvuci kao realni scenario ili utopija ?
Odgovori