Fotografija
Re: Koji foto-aparat koristite?
Moze da ne postoji bokeh kao na prvoj fotografiji, ako sada ja razumem sta ti hoces.
Tvoj burazer je slikao iz ruke, a 50ica nema IS kao kit 18-55. Prema tome, on je morao da otvori blendu a ti si mogao da je zatvoris i povecas DOF jer imas bar dva stopa stabilizaciju (komfor koji on nema).
Prema tome za pritvorenu blendu (i odsustvo bokeha u ovom slucaju) ili stativ, ili mirna ruka ili par komada rafalno...
Inace, mnoga veca imena nego sto sam ja, se ne bi slozili sa @nidza o plastik fantastiku. I ako ga nesto preterano ne volim, vrlo iskren test
http://kenrockwell.com/canon/comparison ... lenses.htm
Tvoj burazer je slikao iz ruke, a 50ica nema IS kao kit 18-55. Prema tome, on je morao da otvori blendu a ti si mogao da je zatvoris i povecas DOF jer imas bar dva stopa stabilizaciju (komfor koji on nema).
Prema tome za pritvorenu blendu (i odsustvo bokeha u ovom slucaju) ili stativ, ili mirna ruka ili par komada rafalno...
Inace, mnoga veca imena nego sto sam ja, se ne bi slozili sa @nidza o plastik fantastiku. I ako ga nesto preterano ne volim, vrlo iskren test
http://kenrockwell.com/canon/comparison ... lenses.htm
Ken "istina" Rokvel.
Čovek je sve samo ne cenjen u fotografskim krugovima.
Pišem iz sopstvenog iskustva plus naravno iskustva velikog broja fotografa koji nešto vrede ovde kod nas. Svi smo se fino izigrali plastikanerom kad smo ulazili u priču, ali niko ga nije zadržao. Pričamo o desetinama primeraka, ne 2-3, da se razumemo.
Naravno, za igranje je super. Takođe odnos cena kvalitet je neprikosnoven.
Tapatalk Pro

Pišem iz sopstvenog iskustva plus naravno iskustva velikog broja fotografa koji nešto vrede ovde kod nas. Svi smo se fino izigrali plastikanerom kad smo ulazili u priču, ali niko ga nije zadržao. Pričamo o desetinama primeraka, ne 2-3, da se razumemo.
Tapatalk Pro
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?
Taj 50 mm f/1.8 je meni bio prvi objektiv na digitalcu, odnosno kupio sam ga zajedno sa 30D (nisam imao "kit) i prve fotke su bile stvarno za "vau", a najviše me oduševljavalo što sam mogao fotkati i uveče u prostorijama samo pod oskudnim svetlom sijalica. No brzo sam ga izgustirao jer je za ono što najviše fotkam bio suviše "uzak", a pri maksimalno otvorenoj blendi odnosno pri malom polju dubinske oštrine često je mašio fokus (a i za bolje "crtanje" morao sam zavrtati blendu na bar 2.8), tako da sam ga brzo zamenio sa Sigmom 18-50 f/2.8 koja mi je lično mnogo upotrebljivija a radi skoro isti posao po potrebi. No za te pare je odličan objektiv, zaista.
TT
TT
Iz sopstvenog iskustva ja se ne slazem sa tobom, ni sa velikim brojem fotografa koji nesto vrede ovde kod nas. Ako se neces sloziti sa Ken "Istinom", mozda ti je OK test Canon 50mm 1,2 1,4 i 1,8mkII u ePHOTOzine. Ili ti ni oni ne valjaju?nidza napisao:Ken "istina" Rokvel.Čovek je sve samo ne cenjen u fotografskim krugovima.
Tapatalk Pro
Rekao bih, da su performanse plastika 1,8 mk II bolje nego 1,2 i 1,4 (ako razumem engleski), i sve to za neopisivo manje novce
1,2 http://www.ephotozine.com/article/canon ... view-16614
1,4 http://www.ephotozine.com/article/canon ... view-14849
1,8 http://www.ephotozine.com/article/canon ... view-17001
Treba li uporedni test sa jos koga foruma? Samo reci....
Trojke

Ti svi testovi ne analiziraju neke aspekte objektiva koji su takođe bitni. Uglavnom, bezveze je da dalje širimo priču. Iz najbolje namere delim veliko iskustvo na tom polju, a ti tumači i dalje testove sa neta kako ti odgovara.

Tapatalk Pro

Tapatalk Pro
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?
Kada ubode fokus to stvarno bude odlično, no problem je što po Marfiju omaši baš kada ti to najmanje treba (a u što sam se uverio mnogo puta jer sam ga koristio intenzivno pune dve godine). Upravo zato su mnogi ipak išli na skuplji 50/1.4.
TT
TT
Ja sam prvo kupio 50mm 1,4 jer mi je "ispod casti" bilo i da razmisljam o nekoj smesnoj plastici (1,8), koja je tada koliko se secam, kostala oko 80 evra.
Ne postoji fotografija koju sam uradio a da nije bila neostra, od sredine, a krajevi katastrofa.
I ako nisam naucnik i ultra-fotograf, ovo nisam mogao da progutam.
Posto je koristen na krop telu, to je trebao da mi bude portretni objektiv u slicnoj fokalnoj duzini koju sam koristio na film aparatu.
Ali, avaj....
Iz iste serije, 85mm i 100mm su Majka Mara za ovaj objektiv, sto ne pisem napamet nego kao ponosni vlasnik.
I ako u to doba nisu postajali brojni sajtovi koji testiraju foto opremu, upravo su dosli do istog zakljucka kao i ja, u svojim testovima koji su usledili nakon sto je ovaj objektiv dosao i prosao kod mene.
U poslednjih dva meseca koliko imam fantastik, a evo i bajker ga "cepa" ovih dana, ne postoji ni jedan jedini slucaj da je masio fokus. A mnogo bitnije od svega je da je kvalitet fotografije vidno i bez filozofije bolji nego kod 3,3x skupljeg starijeg brata. Normalno, niko ni ne tvrdi od pocetka da je ovo objektiv od kog se pada na dupe, ali pruza i vise nego sto kosta i to je pravi gust.
To sto fotografska zajednica, kao u ostalom i druge sekte (HiFi, biciklisticka, IT, i sl.) smatra da je skuplje i bolje - mene u opste ne dotice.
Sto rece kolega @nidza, i ja svoje 35-o godisnje veliko iskustvo delim na tom polju, a noge mi se u opste ne tresu pri pomenu srpske fotografske scene.

Ne postoji fotografija koju sam uradio a da nije bila neostra, od sredine, a krajevi katastrofa.
I ako nisam naucnik i ultra-fotograf, ovo nisam mogao da progutam.
Posto je koristen na krop telu, to je trebao da mi bude portretni objektiv u slicnoj fokalnoj duzini koju sam koristio na film aparatu.
Ali, avaj....
Iz iste serije, 85mm i 100mm su Majka Mara za ovaj objektiv, sto ne pisem napamet nego kao ponosni vlasnik.
I ako u to doba nisu postajali brojni sajtovi koji testiraju foto opremu, upravo su dosli do istog zakljucka kao i ja, u svojim testovima koji su usledili nakon sto je ovaj objektiv dosao i prosao kod mene.
U poslednjih dva meseca koliko imam fantastik, a evo i bajker ga "cepa" ovih dana, ne postoji ni jedan jedini slucaj da je masio fokus. A mnogo bitnije od svega je da je kvalitet fotografije vidno i bez filozofije bolji nego kod 3,3x skupljeg starijeg brata. Normalno, niko ni ne tvrdi od pocetka da je ovo objektiv od kog se pada na dupe, ali pruza i vise nego sto kosta i to je pravi gust.
To sto fotografska zajednica, kao u ostalom i druge sekte (HiFi, biciklisticka, IT, i sl.) smatra da je skuplje i bolje - mene u opste ne dotice.
Sto rece kolega @nidza, i ja svoje 35-o godisnje veliko iskustvo delim na tom polju, a noge mi se u opste ne tresu pri pomenu srpske fotografske scene.

Onda te je potrefio primerak jedan u 1000. Nije za očekivati da će svako biti tu sreće. 
Ja sam se lepo izigrao sa 50icom, ali zbog nepouzdanog fokusa sam je prodao zajedno sa 20D, u paketu. Zamenila ga je daleko upotrebljivija na kropu Sigma 30/1.4. Strašno zanimljivo staklo.
Za 50/1.4 se slažem. Nije ni Nikonska D da se lupaš u dupe, ali G verzije 1.4 i 1.8 su predobre.
Tapatalk Pro

Ja sam se lepo izigrao sa 50icom, ali zbog nepouzdanog fokusa sam je prodao zajedno sa 20D, u paketu. Zamenila ga je daleko upotrebljivija na kropu Sigma 30/1.4. Strašno zanimljivo staklo.
Za 50/1.4 se slažem. Nije ni Nikonska D da se lupaš u dupe, ali G verzije 1.4 i 1.8 su predobre.
Tapatalk Pro
- Saša
I ja bih to rekao. Ja sam svaku iole bitniju fotku okidao 3-4 puta nadajući se da će kod makar jedne fokus biti tamo gde treba.nidza napisao:Onda te je potrefio primerak jedan u 1000. Nije za očekivati da će svako biti tu sreće.

Nemojte me prozivati za saranje po fotografskim sajtovima, ali ovo pronadjoh na Nikonovskom forumu vezano za preciznost auto fokusa, a vezano za Nidzin post.nidza napisao:Onda te je potrefio primerak jedan u 1000. Nije za očekivati da će svako biti tu sreće.
Ja sam se lepo izigrao sa 50icom, ali zbog nepouzdanog fokusa sam je prodao zajedno sa 20D, u paketu.
Elem, covek napisa
Nikon versus Canon
I guess everyone wants to see a direct comparison between Canon and Nikon. So let's see Figure 3, showing the same analysis but only with these 2 manufacturers. Again no difference between the two brands, except that the Canon 1Ds Mark II and 20D have a weaker performance than any other bodies.
Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/2011/03/28/auto- ... z2utlvzFVD
- Saša
Ja sam ga koristio na 30D i isto mi "nije legao". Doduše 30D je bio poboljšani 20D, no svejedno. No sad si me zaintrigirao da se opet malo igram sa njim, pa ako ga budeš prodavao/"prosleđivao" dalje jednog dana - kada početno oduševljenje prođe (a pošto si očigledno ubo ekstra primerak) - imaš kupca...
Tako sam i ja slučajno naleteo na fantastičnu Sigmu koju sada koristim (pa još stariji model koju su mnogi takođe zdušno popljuvali)... 

Ne prodavaš objektiv gde te je ukakio primerak. 
50ici nije problem AF sistem na telu nego labav pokretni element i loš mehanički fokus. To što malo šeta oko lufta zupčanika pomera DoF taman da pokvari sreću. Ako se privrne na f/2.5 onda uglavnom ubode, što ljudi najčešće i rade, ali onda nisi daleko od f/2.8 i ceo smisao takvog objektiva pada u vodu (sem što je stvarno jeftin i dobar za amaterske/umetničke potrebe).
Nikonska 50/1.8D je utegnuta kao praćka, ali postoje varijacije u optičkom kvalitetu. Moja je jako dobra i prezadovoljan sam sa njom. Ja je držim zakucanu na otvorenoj blendi, kao i sve ostale objektive uglavnom.
Nego mislim da je diskusija prešla granice foruma i da treba da se nastavi uz neko pivo i gedžete pored nas. Smaramo narod na automobilskom forumu bez potrebe, tako da ako nemamo šta više da dodamo, predlažem da menjamo ploču.

50ici nije problem AF sistem na telu nego labav pokretni element i loš mehanički fokus. To što malo šeta oko lufta zupčanika pomera DoF taman da pokvari sreću. Ako se privrne na f/2.5 onda uglavnom ubode, što ljudi najčešće i rade, ali onda nisi daleko od f/2.8 i ceo smisao takvog objektiva pada u vodu (sem što je stvarno jeftin i dobar za amaterske/umetničke potrebe).
Nikonska 50/1.8D je utegnuta kao praćka, ali postoje varijacije u optičkom kvalitetu. Moja je jako dobra i prezadovoljan sam sa njom. Ja je držim zakucanu na otvorenoj blendi, kao i sve ostale objektive uglavnom.
Nego mislim da je diskusija prešla granice foruma i da treba da se nastavi uz neko pivo i gedžete pored nas. Smaramo narod na automobilskom forumu bez potrebe, tako da ako nemamo šta više da dodamo, predlažem da menjamo ploču.
Ma samo vi nastavite, a ti Saša nemoj da se nadaš zuzazuovom objektivu. Ako ga ikad bude prodavao, a sumnjam jer znam da ga skoro ništa nije toiko oduševilo, nećeš stići na red jer ćemo ga ćapiti ili Bajker ili ja.
- Saša
Prvi sam se javio, stanite u red. 
p.s. A da na sledećem okupljanju ponesemo naše foto-sprave pa malo fotkamo automobile - da povežemo fotografiju, automobilizam i druženje?
TT

p.s. A da na sledećem okupljanju ponesemo naše foto-sprave pa malo fotkamo automobile - da povežemo fotografiju, automobilizam i druženje?
TT