Voznja automobila sa stranim tablicama
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Re: Voznja automobila sa stranim tablicama
@Ogi, E izvini na mom recniku, al' od komarca pravis magarca za svaku stvar. Upao si ko padobranac na temu jer je podeljena a nisi ni procitao orginalno pitanje. Covek ide u inostranstvo (Nemacku) turisticki i vozi auto (prijateljev) sa nemackim tablicama. Po kojoj tvojoj logici on ne sme da vozi auto? Kako rade rent-a-car agencije je cisto logicno pitanje koje bi pametan covek postavio. I ne pametuj da su rent-a-car agencije izuzetak jer nisu.
Mozes da vozis u stranoj zemlji auto sa stranim tablicama a Srpskim pasosem i vozackom dozvolom (naravno ogranicavam se na pricu da si tu turisticki ili poslovno ali nemas regulisan boravak). Ne smes U SRBIJI da vozis auto sa stranim tablicama ako nemas regulisan privremeni boravak u stranoj zemlji, jet je to carinski prekrsaj. "Slucajno" znam jer to radim >3 puta mesecno.
Mozes da vozis u stranoj zemlji auto sa stranim tablicama a Srpskim pasosem i vozackom dozvolom (naravno ogranicavam se na pricu da si tu turisticki ili poslovno ali nemas regulisan boravak). Ne smes U SRBIJI da vozis auto sa stranim tablicama ako nemas regulisan privremeni boravak u stranoj zemlji, jet je to carinski prekrsaj. "Slucajno" znam jer to radim >3 puta mesecno.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Forum nije za nepismene, sta da ti kazem.
-
- Site Admin
Vidim. Zato dajes pogresne informacije.
Re: AW: Voznja automobila sa stranim tablicama
Po pravilu ne bi smeo zbog osiguranja. Rent a car je nesto drugo.
Gesendet von meinem GT-I9505
-
- Site Admin
To da, ali taj problem ce da pravi osiguranje ako dodje do nekog sranja vlasniku vozila. Policija ne. Isto tako probleme moze imati vlasnik ako je auto na lizingu. Ali to je sasvim drugi par opanaka.
Re: AW: Voznja automobila sa stranim tablicama
Da, za policiju u principu nije problem dok god je vozac ispravan (regularan boravak) a auto registrovan i osiguran.
Za Svedsku sigurno znam da mozes da vozis njihova kola sa nasom dozvolom. Verovatno je tako i u ostalim zemljama evrope.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Da, pitanje je bas super:Dzoni_m napisao:Vidim. Zato dajes pogresne informacije.
" I idem turisticki prijatelj ce mi dati auto na mesec dana pa zbog toga pitam oce biti nekih problema ako me zaustave za to vreme? "
Vidis da sam ga pitao odakle je misleci da ili je nepismen ili da nije iz Srbije.
Pozdrav svima. Imam sličan problem kao većina na ovoj temi, ali i malo specifičniju situaciju. Probaću da objasnim. Imam dvojno drzavljanstvo: Srbije i BiH, imam dve lične karte i dva pasoša, vozačka dozvola za motor mi je srbijanska. Osim svega ovoga, imam i austrijsku vizu jer sam upisao studije u Beču. Imam motor sa engleskim tablicama, vlasnik motora je moj rođeni brat koji živi u Engleskoj. Motor je naravno legalan, legalno ušao u zemlju, sve kako treba. Moje pitanje je da li ja smem da vozim taj motor u Srbiji? Da li mi može pomoći nešto to što imam Austrijsku vizu, iako mi je dozvola srbijanska i odmah će policajac shvatiti da verovatno imam i ličnu kartu srbijansku. Šta mislite, da li bih mogao nekako da iskombinujem sva ta dokumenta da me ne diraju. Tipa: austrijska viza i srbijanska vozačka? Ili bosanska lična, srbijanska dozvola i AU viza sa strane kao neka potvrda da živim u inostranstvu trenutno. Ili sva srbijanska dokumenta sa AU vizom? Vozio bih samo dan-dva sad za vreme praznika kad odem dole. Da li su policajci voljni da se "dogovore" u slučaju da me provere i kažu da sam u prekršaju? Molim za odgovor ako neko ima neku ideju na sve ovo što sam izneo.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Voznja automobila sa stranim tablicama
Neće moći. Čim ti vide našu vozačku nadrljao si. Austrijska studentska viza i motor na engleske tablice - bojim se da neće moći takođe. Dvojno državljanstvo znači da podležeš u potpunosti zakonima države u kojoj se nalaziš, nema da može kako tebi trenutno odgovara. Dve lične karte takođe ne smeš da imaš, ne možeš imati prijavu prebivališta na dva mesta.
TT
TT
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Da je motor na austrijske table u principu bi mogao da ga vozis. Ovako na engleske table je bas zakomplikovana sema. A ovo sto rece Sasa, dve licne i dve vozacke na primer ne smes imati, zato nikad ne pokazuj obe.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
-
- Site Admin
Tebi je problem vozacka dozvola. Da i nju imas duplu (na stranu to sto ne sme, u principu sve dok ne pokazujes obe niko ne moze da zna da ti imas dve) tj BiH onda bi mogao. Bio bi kao i svaki drugi stranac. Ovako, ne pokusavaj.
EDIT: u kojem pasosu ti je austrijska studentska viza?
EDIT: u kojem pasosu ti je austrijska studentska viza?
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Voznja automobila sa stranim tablicama
Sumnjam da bi mogao i tada, jer bosanska vozačka + motor na engleske table - to odmah budi sumnju i navodi na proveru. Ni Bosanci tamo ne mogu da voze auta/motore sa stranim tablicama, kako je onda vozio i izašao iz Bosne? Bojim se da neće moći.
TT
TT
-
- Site Admin
Moze da budi sumnju koliko god hoces. BiH je strani drzavljanin u Srbiji kao i svaki drugi stranac. Ukoliko ima BiH vozacku, i pasos, moze da vozi i Dubai table, BiH, nemacke, engleske, turske koje god hoce u Srbiji. Tako je po zakonu i niko mu nista ne moze. Opet, covek nema BiH vozacku pa nista od te opcije. To vazi za bilo kog stranca.
Ono sto sam ga pitao je gde ima Austrijsku vizu. AKo je u Srpskom pasosu, onda MOZE da vozi jer ima regulisan privremeni boravak u inostranstvu, naravno treba mu potvrda o prebivalistu u inostranstvu koju uzima u policiji i onda je cist i moze da vozi taj motor gde mu je volja (ako se ne pravi pametan pa u BiH pokazuje licnu BiH licnu kartu).
Ono sto sam ga pitao je gde ima Austrijsku vizu. AKo je u Srpskom pasosu, onda MOZE da vozi jer ima regulisan privremeni boravak u inostranstvu, naravno treba mu potvrda o prebivalistu u inostranstvu koju uzima u policiji i onda je cist i moze da vozi taj motor gde mu je volja (ako se ne pravi pametan pa u BiH pokazuje licnu BiH licnu kartu).
Viza mi nije ni u jednom pasošu, viza mi je plastična identifikacija, slična ličnoj karti, nije zalepljena u pasoš, to je nešto kao LK. Pazi, ja taj motor već 2 godine vozim u Bosni, kad me zaustave pokažem srbijansku ličnu i vozačku i nista, nikad mi nisu rekli da ne smem. Ja bih sad otišao u Srbiju na 2 dana tim motorom pa sam mislio da li mogu tamo nekako voziti. Znam da je problem ta srbijanska vozačka, ali sam mislio da ako pokažem da imam AU vizu i pokažem bosanski pasoš u kome se vidi ulaz u Srbiju koji neće biti stariji od 2-3 dana, da bih tako možda mogao proći. Ja sam trenutno u AU, u petak palim za Srbiju/Bosnu, i mislio sam za vikend ići motorom u Srbiju. Imaću dokaz da sam izašao iz AU 2 dana ranije, viza AU...sta znam. Da li su policajci voljni za neku nagodbu u tom slučaju. Jer je situacija specifična, malo jesam u prekršaju, malo nisam.Dzoni_m napisao:Moze da budi sumnju koliko god hoces. BiH je strani drzavljanin u Srbiji kao i svaki drugi stranac. Ukoliko ima BiH vozacku, i pasos, moze da vozi i Dubai table, BiH, nemacke, engleske, turske koje god hoce u Srbiji. Tako je po zakonu i niko mu nista ne moze. Opet, covek nema BiH vozacku pa nista od te opcije. To vazi za bilo kog stranca.