Problem sa rucicom menjaca Astra G Twinport

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Problem sa rucicom menjaca Astra G Twinport

Post od Bax »

Imam problem sa prstenom rikverca na menjacu od Astre benzinjare.
Nekako se spekao i opruga nece da ga vraca, ostane podignut.

Relativno lako se ta rucica demontira, ali problem je sto sama drska menjaca(loptica) je zalivena, i skidanje je tesko moguce, bez da se unisti.

Otprilike kako to izgleda kad se rasklopi

Slika

Kosta neverovatnih 40.000din.

Ja sam probao da nalijem masinsko ulje u delove koji se taru, ali slab je efekat, razmisljam da nasjem negde onu belu mast, pa da probam nju da nasaftam, bilo kakve ideje su dobrodosle...

Inace na slici se moze videti plastika ispod kozure menjaca sa slovima, taj deo nece da se kliza preko osovine...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Problem sa rucicom menjaca Astra G Twinport

Post od nidza »

Probaj prvo silikon sprejom ili WD40 da očisti nečistoće i malo podmaže. Da li je sigurno baš u biraču kvar, ne u daljem prenosu, zavisno da li je rešen sajlom ili polugom.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ma samo taj glupi granicnik, ne pomaze ni wd40, ni masinsko ulje.
To je samo prsten, osigurac, nema veze dalje sa saltanjem.
Sprecava da ubacis u rikver dok je spusten.
Izgleda da je klizao na suvo neko vreme i sad se podigao otpor...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Kupi onaj CO2 u spreju, za ciscenje prasine iz tastature
On bi trebalo da ohladi delove

Kad su hladni, mazi ih i pokreci
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Problem sa rucicom menjaca Astra G Twinport

Post od dag81 »

Obradi malo smirglom i turpijom taj deo sto kliza. Ako se da prici

Послато са GT-I9195 користећи Тапаток 2
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

:plusone:
Imam belu mast, na silikonskoj osnovi. Da probas u spric da stavis mast pa da podmazes u sve supljine gde ima kontakta . Javi se na fon pa da se dogovorimo oko daljeg.
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Jedino ta bela mast da se nasafta, bez loma ne moze da se rastavi to je glavni problem.
To su sve zalili, jedini prilaz je da se iscupa drska menjaca, a onda nema nazad, je mora da se razbuca.

Ja u principu mogu da pridjem mestima gde se delovi klizaju jedan preko drugog, verovatno je i opruga malo oslabila,ali nju ne mogu da razvucem, bez da sve izlomim...

Taj siste, da se sa spricem nasafta sa belom mascu, ako ne pali, moracu da secem drsku, i da trazim neku zamensku, nije hica, jer moze rukom to da se vraca nazad, ali je malo smoric...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

10 godina kasnije, napokon sam ovom problemu stao za vrat.

Potrebno je iscupati lopticu menjaca, na snagu se malo zaokrene i povuce navise.

Onda lepo izvaditi celu rucki menjaca iz auta, imaju dve zaboce pri dnu koje se malo rasire i rucka ispadne.

Onda moze da se svuce deo koji glavi koji je ustvari deo prstena.

Kad se to svuce. Lepo se osmirgla plasticna osovina, ja sam isao postupno od 80 do 2000 granulacija, i pored te osovine malo ospod nje na ricki menjaca je neki plasticni kvadar i on se presmorgla i ispolora. Na kraju sam malo i oprugu razvukao, i sad je to druga pesma, prsten radi kao nov kad je bio.
groovalica
Reactions:
Pridružio se: 27 Sep 2022, 12:48

Post od groovalica »

Pozdrav, kupio sam caletu astru g i trenutno je sredjujem, primetio sam da dugme za rikverc "glavi" i hteo bih da resim taj problem, tragao sam po internetu za resenjem, i nasao ovde, inače ovaj forum dugo citam kao anonimus :). Video sam na YT snimcima kako čupaju lopticu menjaca npr

(zanimalo me zbog zamene kože koja je propala), kad se vrati loptica manjaca dal posle bude labava (vrti se oko svoje ose )? i kad kazes celu rucku menjaca dal mislis na komplet rucicu sa onom belom kuglom na dnu ili samo na plastiku koja se koristi za rikverc preko metala sto ide....i ako moze malo pojasnjenje sta se tacno smirgla?
Hvala unapred!
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Za Zamenu koze menjaca, nije potrebno cupati kuglu, to se resava bez skidanja kugle, samo se dole izvadi ram na koji je zaglavljena koza menjaca, i ista se prevrne navise, a potom se u korenu cele konstrukcije, pritisnu neka dva plasticna hepeka.

Sto se tice glavljenja tu se mora cupati kugla, inace ista kad se vrati nazad ne pravi probleme i ne razlabavi se.

Skines kuglu, potom izvuces feder i otkacis odozdole ram kozice.

Potom sve taj neki cilindar svuces sa rucice.

E onda dole ima dva dela plasticna na osovini, jedan je valjakast jedan je kvadratan, lepo smirglu u ruke, razlicitih gradacija, i cepas redom od grubljih do 2000, to je dovoljno da se napravi malo veci zazor, i potom menjac radi kao kad je bio nov, mozes i oprugu mrvcu da rastegnes. Malo sve namastis pre sklapanja, ako je moguce sa belom masti.

Poz.
groovalica
Reactions:
Pridružio se: 27 Sep 2022, 12:48

Post od groovalica »

Hvala lepo na pojašnjenju, ovih dana cu se upustiti u taj poduhvat samo da prvo saniram nekako navoj na karteru (ispustanje ulja) i da kupim kozu rucice ujedno
Odgovori