Savet ECU bosh pumpe Astra G
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Savet ECU bosh pumpe Astra G
Ajmo drugari mali savet, sta bi ste uradili na mom mestu...
Auto Astra G 1.7 dti (isuzu) kod mene vec 2 godine i 40 000 km. Bez problema i samo redovno odrzavanje.
Problem koji se javio u zadnjih mesec dana.
Auto kada je hladan pri jacem gasu i ubrzavanju jace trzne.
Nekad jednom, nekad par puta zaredom. Ovo se desava samo kad je hladan motor ili u prvih 20 min.
Ako postepeno ubrzavam nema trzaja. Nekad je sve normalno.
Desava se samo nakon prvog starta u prvih 20 min ako se zustrije vozi, uzbrdica ili sl.. Nakon toga sve normalno u voznji.
Ovo se desavalo i ranije i gotovo uvek pred mali servis. Zamenom svih filtera sve bi se vratilo u normalu.
Posumnjao sam da je lose gorivo i ovog puta u pitanju. Zamenio sam filter goriva ali siptomi su ostali. Ne prijavljuje gresku.
Prvo sto planiram je da promenim pumpu. Nekako u zadnje vreme gotovo uvek sipam na NIS-u.
Sledece na sta sumnjam je naravno ECU bosh pumpe (mada se po forumima spominju i neke mrezice u rezervoaru, ventil turbine isl.).
Da li bi ste vi preventivno poslali ECU na prelemljivanje? procitao sam da je tako najbolje i da u 90% slucajeva preventivnim servisom ECU-a problem se uspesno resava.
Auto Astra G 1.7 dti (isuzu) kod mene vec 2 godine i 40 000 km. Bez problema i samo redovno odrzavanje.
Problem koji se javio u zadnjih mesec dana.
Auto kada je hladan pri jacem gasu i ubrzavanju jace trzne.
Nekad jednom, nekad par puta zaredom. Ovo se desava samo kad je hladan motor ili u prvih 20 min.
Ako postepeno ubrzavam nema trzaja. Nekad je sve normalno.
Desava se samo nakon prvog starta u prvih 20 min ako se zustrije vozi, uzbrdica ili sl.. Nakon toga sve normalno u voznji.
Ovo se desavalo i ranije i gotovo uvek pred mali servis. Zamenom svih filtera sve bi se vratilo u normalu.
Posumnjao sam da je lose gorivo i ovog puta u pitanju. Zamenio sam filter goriva ali siptomi su ostali. Ne prijavljuje gresku.
Prvo sto planiram je da promenim pumpu. Nekako u zadnje vreme gotovo uvek sipam na NIS-u.
Sledece na sta sumnjam je naravno ECU bosh pumpe (mada se po forumima spominju i neke mrezice u rezervoaru, ventil turbine isl.).
Da li bi ste vi preventivno poslali ECU na prelemljivanje? procitao sam da je tako najbolje i da u 90% slucajeva preventivnim servisom ECU-a problem se uspesno resava.
Re: Savet ECU bosh pumpe Astra G
Onda nije preventivni servis, vec imas hladan lem na ECU, ako je to uzrok tvog problema.
Ja bi gledao ako je moguce da testiram vozilo sa drugim ECU-om...
A drugo teorija hladnog lema, je kontradiktorna, sa poboljsanjem stanja posle malog servisa.
Ja bi gledao ako je moguce da testiram vozilo sa drugim ECU-om...
A drugo teorija hladnog lema, je kontradiktorna, sa poboljsanjem stanja posle malog servisa.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- somi-car
Na hladan lem sam i mislio. Vidim sad razlicite cene po netu. Od 50 do 250 eur.
Iskreno, problem je sto sam bio kod mog majstora i nismo dosli do nekog zakljucka osim da sumnjamo na ECU. Najvise zbog toga da sve radi perfektno nakon tih 20 min dok se motor ne zagreje. Da je ocajno gorivo, cimao bi i kasnije.
Ako neko ima savet ili preporuku kome poslati ECU pregled/servis neka mi posalje kontakt u PP.
Iskreno, problem je sto sam bio kod mog majstora i nismo dosli do nekog zakljucka osim da sumnjamo na ECU. Najvise zbog toga da sve radi perfektno nakon tih 20 min dok se motor ne zagreje. Da je ocajno gorivo, cimao bi i kasnije.
Ako neko ima savet ili preporuku kome poslati ECU pregled/servis neka mi posalje kontakt u PP.
Pa pipnite rukom malo taj ecu, da li se zagreje osetno posle tih pola sata?
Takodje sa toplijim danima, ces mozda imati drugacije simptome...
Takodje sa toplijim danima, ces mozda imati drugacije simptome...
- somi-car
Sutra idem da namontiram letnje gume pa cu da pogledam malo bolje taj ecu i da proverim rukom temp. Da li postoji mogucnost da mu katalizator smeta ili egr? Katalizator imam i bas me je uvek zanimalo kako cu da znam kada se zapusi.
Sent from my Nokia lumia 720 using Tapatalk
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Savet ECU bosh pumpe Astra G
Moguce egr jer on je najvisevu funkciji pri hladnom startu.
Послато са GT-I9195 користећи Тапаток 2
Послато са GT-I9195 користећи Тапаток 2
Kod mene se kada je egr zaprljan, pa ocisti, odnosno kada je toliko prljav da ona klapna ne moze lepo da se zatvori, ne sedne lepo, bas oseti razlika posle ciscenja, na hladnom motoru.
To ti je najjednostavniji test i proba, a ujedno i korisno u svakom slucaju
To ti je najjednostavniji test i proba, a ujedno i korisno u svakom slucaju

- somi-car
Mislim da sam EGR cistio vec jednom. Pogledacu sutra u servisnoj. Vidim da se spominje ventil turbine koji "propisa" naftu. Provericu da li je vlazno oko ECU-a.
Zavisi kakvo gorivo sipas i koliko se vozas, ali njega mozes komotno cistiti svaku drugu/trecu izmenu ulja, ako hoces da je u top stanju.
Ono što sam saznao u vezi pokušaja kupovine Astre dti sa isuzu motorom je problem sa nekim klapnama na usisnoj grani koje se zaprljaju i ne rade što prouzrokuje gubitak snage ili trzanje. To im je glavni problem i uz to + curenje goriva u ulje na neki fazon.
- somi-car
Ih, znas kako kazu..
taj auto ima 4 potencijalna problema. Ako te ne zadesi ni jedan od njih onda si miran xxx km-a. U suprotnom igranka ne prestaje.
Provericu danas opet sto vise stvari pa cemo videti.
Npr. procitao sam da ako imam problem sa katalizatorom nikako ne mogu da dostignem 4.000 rpm. Probacu danas da ga napanjim 3-brzinom, bas da probam.
Evo jutros nije bilo trzanja.
taj auto ima 4 potencijalna problema. Ako te ne zadesi ni jedan od njih onda si miran xxx km-a. U suprotnom igranka ne prestaje.
Provericu danas opet sto vise stvari pa cemo videti.
Npr. procitao sam da ako imam problem sa katalizatorom nikako ne mogu da dostignem 4.000 rpm. Probacu danas da ga napanjim 3-brzinom, bas da probam.
Evo jutros nije bilo trzanja.
- somi-car
Nazalost nisam uspeo da stignem na red kod majstora ali iskoristio sam priliku i poterao auto malo jace. Katalizator nije sigurno, jer auto bez problema predje 4000 rpm/sto je za ovu mrcinu odlicno. Konakti na racunaru koji se nalazi na gornjem delu motora, su cisti kao suza. Jedino sto se na kablovima koji izlaze negde ispod ECU pumpe vidi masnoca. Sutra cu na kanalu bolje da pogledam i uslikam. Ako je nafta ne gine mi zamena senzora i sredjivanje hladnog lema. Tako da svi predlozi oko firmi/osoba koje rade prelemljivanje su pozeljni u pp.
Mislis da nafta moze da napravi hladan lem?
- somi-car
Ako sam dobro razumeo taj ventil na turbini pocne da pusta naftu i tako nafta osteti onaj gornji racunar. Sto se tice hladnih lemova, naravno da njih ne moze da prouzrokuje to kapanje nafte ali svi savetuju da se i to resi kad vec skidas racunar. Nisam pametan ali planiram vec sutra da pozovem neki servis pa da se raspitam oko premljivanja.
Meni je ventil na pumpi pustao gorivo i vlazio kompijuter.Naj jednostavnije je da skines ona dva konektora koja idu na kompijuter i ako ima tragova nafte odnosno ako je vlazno znaci da je ventil.Ako ti ventil bude problem napisacu ti kako da ga popravis.