Interesantna priča, hvala na informacijama.nidza napisao:JTDm. Nije zift crno ni posle 15.000km, nego tamni karamel recimo.DS9 napisao:
Ovo ima veze vrlo i sa dobrom filtracijom, S tim što se taj navedeni efekat teško uočava kod dizela jer kod njih vrlo brzo ulje postane gotovo zift crno. Mislim da si naveo primer alfe koja se vozi na benzin ili na tng.
Ni na Stilu koji je kod nas već mnogo godina nikad nije bilo sasvim crno, tj sasvim je providno prvih 3-4-5 hiljada km. Kad je sasvim hladno onda se i vidi neki pigment, ali ako se izvadi šipka na vruć motor, na šipci kao da ga nema. Kačio sam slike koliko je blago žuto, jedva primetno, posle 4000km na Alfi.
Takođe ima razlike u koje ulje je sipano, Selenia WR 5w-40 brže potamni od Selenire WR p.e. 5w-30. Novo, modernije ulje, takođe ni posle dugog stajanja ne sklizne sa šipke, nego stoji vezano za metal. Stara WR se slegne u potpunosti preko noći. To može da bude mali hint svakome ko ima dilemu koje ulje da sipa u JTD(m). Ja bih uvek išao na ovo novije, iako je skuplje, jer ukoliko se na šipci ovako lepo drži vezano za metal, pretpostavljam da značajno olakšava hladan start motora u odnosu na bilo koje drugo ulje koje se slegne.
Moje iskustvo sa dva automobila koja posedujem je da ne mora nužno da bude crno kako se generalizuje kad su dizel motori u pitanju.
Ima servisera koje znam da bi bili vrlo skeptični, jer navode da još nisu videli niti starije niti novije dizele kojima ulje nijije praktično sasvim crno (usled dispergovanih čestica čađi koje jesu posledica sagorevanja dizela).
Pa, verovatno nisu radili JTD i mJTD.
Mislim da bi ovako nešto eventualno moglo da ima veze sa količinom starog ulja (i eventualno naslaga), odnosno sigurno ima kod navedenog primera golfa ili recimo c3 1.4 hdi.
Eventualno, postoji mogućnost da je kod nekih konstrukcija motora moguće ispustiti gotovo svo ulje (što mislim da je sigurno slučaj za taj 1.3 mJTD, kad već imaš imaš takvo, rekao bih gotovo neverovatno iskustvo, jer koliko god da je čist motor ostaci sagorevanja dizela će bitno obojiti ulje).
Kod onih konstrukcija gde se vrlo brzo isprlja novo ulje - verujem da postoji mogućnost da npr. priličan ostatak eventualno zaostaje u radijatoru/hladnjaku ulja (kod motora koji to imaju, pa se to ne uspe da ispusti prilikom izmene), pa kad se to pomeša sa novim uljem brzo se oboji te bude gotovo crno.
Moje lično iskustvo pretpostavlja sledeće - iako je to sasvim šacometrijski zaključak.
Da kad se izvadi šipka/merač, ukoliko se konstatuje da se ulje ne sjaji, nego da je mat crno - da to onda znači da je toliko zasićeno ostacima sagorevanja, da je ili za menjanje, ili za dolivanje sa novim. Ovo sam konstatovao na svom 1,4 hdi, kada sam pustio da se za desetak hiljada km ulje ne doliva, već da se samo troši. Kada je u sistemu ostalo oko 2.6 litra ulja (od početnih 3.8) ono je bilo mat crno, a u prethodnih dve hiljade km se trošilo bitno više, doduše i letnji period u pitanju). Dolivanjem litre svežeg ulja, za sledećih 1000 km se ukinula potrošnja ulja, a naravno ulje je na šipci dobilo sjaj nakon dolivanja.