Auto-klima
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Auto-klima
Mom kolegi na Focusu klima prestane da radi pri vecoj brzini/ obrtajima, na autoputu. Malo uspori i ponovo pocne da hladi.
TT
TT
Kod desnog prednjeg tocka posle duze voznje i koriscenja klime pojavi se mala barica dali to mora tako
ili imam neki problem?
ili imam neki problem?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Mora da kaplje, isto kao kod kucne klime. Naravno ako se radi o vodi iz klime.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Mirisao sam voda je u pitanju,bio sam se uplasio da nije ulje od kocionog sistema.dragvorl napisao:Mora da kaplje, isto kao kod kucne klime. Naravno ako se radi o vodi iz klime.
Hvala,mirnije spavam.

- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
pedja napisao:Mom kolegi na Focusu klima prestane da radi pri vecoj brzini/ obrtajima, na autoputu. Malo uspori i ponovo pocne da hladi.
TT
Sad kada sam putovao za Grčku meni se to desilo kada pređem 120km/h. Sad da li sam preterao sa brojem obrtaja ili je nešto drugo u pitanju uglavnom nije radila dobrih pola sata.
Posle smanjenja brzine proradila bez problema.
Mali savet za duža putovanja. Pošto smo izloženi suncu i stvara se problem staklene bašte, bar kod mene se pokazalo bolje da posle nekog vremena isključim klimu i provetrim kabinu otvaranjem prozora. Tako sam postigao najbolje hlađenje.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Svakako treba proluftirati auto sa vremena na vreme, mada obično svi automobili imaju dobro rešen protok vazduha. Ulaz vazduha je kroz otvore na ventilaciji, a izlaz je obično unutar zadnjeg branika. Ja nikad ne gasim ventilaciju na kolima koja imaju manuelnu klimu, uvek je na najsporijem ventilator, dok automatsku klimu držim na punoj automatici, pa neka radi sama šta joj je volja. I ona uvek radi na nekom minimumu, nikad se ne ugasi sasvim.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Auto-klima
Kod mog Punta ventilator i mora biti stalno uključen jer skoro uopšte nema slobodnog protoka vazduha bez njega. Da li to guši filter klime odnosno da li to tako treba da bude - ne znam, ali tako je.
Tapatalk
Tapatalk
Klima opet pocela da zeza,do sada najizrazenije. Standardno kad je upaljena obrtaji rade gore,dole-do same granice gasenja auta a neretko se na leru i ugasi. Kad je upalim u voznji tacno se na gasu oseti kako optereti auto,bukvalno pocne da se ponasa kao da kao da slepam nekoga. Iskljucim je, auto "poleti". I onda iz nevezanog par dana sve bude ok,ler stabilan,ne osecaju se te nuspojave,sve radi kako treba al to je kratkog daha. Danas sam eksperimetisao,upalio klimu umirio nogu na gasu i onda ugasio pa upalio klimu.
Evo sta se desava:
http://www.youtube.com/watch?v=cNyWxIZRdyM
Noga sa gasa nije mrdnuta ni mm.
Obzirom da sam zamenio modul klime sve me po nekoj logici navodi da je problem mehanicke prirode,kontam u samom kompresoru.
S druge strane kako onda cas radi cas ne radi.
Nisam bas pametan...
Jel ima neko preporuku za servis klime? (NS)
Evo sta se desava:
http://www.youtube.com/watch?v=cNyWxIZRdyM
Noga sa gasa nije mrdnuta ni mm.
Obzirom da sam zamenio modul klime sve me po nekoj logici navodi da je problem mehanicke prirode,kontam u samom kompresoru.
S druge strane kako onda cas radi cas ne radi.

Nisam bas pametan...
Jel ima neko preporuku za servis klime? (NS)
Prepunjena klima, nepravilno odmereno pri punjenju. Tipicno ponasanje za taj slucaj ali ne mora biti.
Zar ne postoji neki ventil za rasterecenje ako je pritisak prevelik?
T
T
Pozovi Daga
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Re: Одг: Auto-klima
Meni jedino ovako radi bez ventilatora pa probaj ovako da proveriš, stavi da ubacuje vazdug spolja to je onaj klizač dole, točkić za usmeravanje protoka stavi skroz levo da duva gore samo na tablu ispod radija.Saša napisao:Kod mog Punta ventilator i mora biti stalno uključen jer skoro uopšte nema slobodnog protoka vazduha bez njega. Da li to guši filter klime odnosno da li to tako treba da bude - ne znam, ali tako je.
Tapatalk
Ne treba očekivati neki vetar ali se oseti da jako blagog protoka ima.
Ako ni tada nema protoka onda ne znam šta je slučaj kod tebe.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Mislim da to zavisi od konstrukcije sistema za dovod vazduha u kabinu. Po nekoj logici kod dobrih sistema ne bi trebalo da ima uticaj kojom brzinom se krece auto jer bi u tom slucaju uticalo i na protok vazduha, brzina ventilatora bi bila neprecizna pa samim tim i rad klime (npr kod automatskih).
Verovatno kod manuelnih klima i neke nize klase vozila, moguce je da se stvara mala promaja kada vozilo ide vecom brzinom a ventilator je iskljucen.
Meni na prethodnim vozilima je uvek malo duvalo, na Astri nema osetne cirkulacije kada idem vecom brzinom a ventilator na minimumu.
Takodje, meni klima izduvala freon pre neki dan. Punio sam je prosle godine posle udesa, koristio do pre par nedelja par puta i evo pre neki dan samo klokoce
Ne gine punjenje
Verovatno kod manuelnih klima i neke nize klase vozila, moguce je da se stvara mala promaja kada vozilo ide vecom brzinom a ventilator je iskljucen.
Meni na prethodnim vozilima je uvek malo duvalo, na Astri nema osetne cirkulacije kada idem vecom brzinom a ventilator na minimumu.
Takodje, meni klima izduvala freon pre neki dan. Punio sam je prosle godine posle udesa, koristio do pre par nedelja par puta i evo pre neki dan samo klokoce

Ne gine punjenje

- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
На мом Пунту када је пребачен на опцију "убацивање спољног ваздуха", при већим брзинам дува поприлична промаја и без вентилатора.
При мањим брзинама мора да се укључи вентилатор.
Мислим да доста тога зависи од конструкције оног усисника, јер сам приметио да када нагло скренем, доток ваздуха се нагло повећа, значи да под тим углом улази више ваздуха у кабину...
При мањим брзинама мора да се укључи вентилатор.
Мислим да доста тога зависи од конструкције оног усисника, јер сам приметио да када нагло скренем, доток ваздуха се нагло повећа, значи да под тим углом улази више ваздуха у кабину...
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
E ovo sam i ja primetio kod mene na Meganu (manuelna klima) i kome god sam to rekao dok je bio sa mnom kolima, mislili su da sam lud.Филиповић napisao: Мислим да доста тога зависи од конструкције оног усисника, јер сам приметио да када нагло скренем, доток ваздуха се нагло повећа, значи да под тим углом улази више ваздуха у кабину...