Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Re: Auto-klima

Post od Филиповић »

Saša napisao:Danas ću da "majstorišem". Hteo sam još odavno no taj poklopac drže neka dva sitna vijka, čini mi se za ključ 8 ili tako nešto (možda i manje) koga nemam. No snaći ću se nekako...
Није кључ 8, није чак ни 6, још је мањи!

Изгледа да је 5, ја скинуо моторцанглама. :)
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Ako je kao na Alfi 147, onda je 5.5 :)
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

5.5 provereno

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Филиповић napisao:Није кључ 8, није чак ни 6, још је мањи!

Изгледа да је 5, ја скинуо моторцанглама. :)
Ja sam ga juče skinuo onim "francuskim" ključem što ima prilagodljive čeljusti. Mada sam se napatio pošto je velik i nezgrapan (kupio sam ga svojevremeno za neke "radove" u kupatilu"). Kupiću danas odgovarajući ključić, neka ga, trebaće..
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

dunx81 napisao:Na firminoj Astri sistem nije punjen od 2009.

T
Jel to puno ili malo?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Kod mene od 2010. vrhunski radi, pu pu. Ja mislim da to ne treba dirati dok ne pokaže znakove posustajanja. Bar mi je tako rekao drugar dobar koji sa burazom ima firmu za kućne klime. Ja ga zvao za servis, on mi kaže da je to za dranje kulova, da se ne pipa dok god dobro hladi. Kod njega u stanu 3 klime 14 godina nisu pipane. Zaboravih koje su, ali nisu ništa wow, obične. Možda je za auto drugačije al ne znam što bi bilo.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Pa auto klima ne radi u istim uslovima kao i kućni aparati. :zbunjen:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Radi u istim uslovima, na isti nacin, na istim fiziko hemijskim osnovama.
U sustini nema razlike osim da je kucna klima po pravilu opterecenija.
I dodatno kod kucne klime se ne stavljaju dihtunzi na spojeve cevi pa je veca verovatnoca da tu iscuri ako se ne obradi bakarna cev kako treba.
A za to treba osim alatke i iskustva.

Kod auto klima je mnogo jednostavnije i pouzdanije reseno spajanje.
10 godina se minimalno moze ocekivati i kod kucne i u autu da je sistem besprekorno zaptiven, bez potrebe dopune.
Ubrzano "curenje" obicno znaci da je lose sklopljeno, fabricka greska pri zavarivanju, elektro korozija itd. usled nastanka rupe u sistemu.
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Samo sto na auto retko koja izdrzi 10 godina da ne treba da se dopuni, a kucne klime...pa recimo da ne poznajem nikog ko je imao problem sa curenjem gasa iz kucne klime. Evo bas me zanima sta ostali kazu, jel znaju vise ljudi koji imaju probleme sa kucnim klimama ili sa auto klimama?

Kako bre moz da bude isto kad jedna klima miruje u mestu, a druga se aka svaki dan preko ko zna kakvih dzombi i rupa na putevima...pa ceo auto se bre raskanta, kamoli sistem klime
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Auto-klima

Post od dag81 »

Pa naravno da nije isto.
Kada je nov auto ne treba je dirati 4-5 god onda bi trebalo odraditi dopunu tj najbolje sipati nov freon i ulhe.
Drugar vozi auto 6 god i radila je klima skoro pa normalno. Posle kontrole se ispostavilo da ima manje 50% gasa od propusanog.
Klima ce hladiti i sa 100gr freona ali ne kako treba tj nece lako rashladiti kada su velike vrucine.
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Nisam siguran da ce hladiti sa tako malo freona, ali naravno da ce hladiti i kad deo gasa iscuri. I ja sam na 3 auta punio klime dok su jos radile, i uvek je nedostajala neka kolicina...e sad, neko bi terao sve dok ne prestane da hladi, neko odradi preventivno, zavisi
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

samo polako napisao:
Ako je tačno da je hermetički zatvoren sistem zašto nam onda ubacuju onu fluo tečnost da se vidi gde ispušta sistem? :zbunjen:
Ako negde pusta onda vec nije ispravan.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Stilu je menjan ležaj na kompresoru. Klima sem toga nije taknuta nikad. Znači 10 godina ništa nije ispustilo niti servisirano.

Ja sam protivnik te gluposti da se čačka klima ako radi. Ako ne radi, to je druga prica. Ako radi, ne dira se. Ne postoji stvar koja se zove redovan servis klime, to je porez na budale. Što svakog proleća redovno ne servisira niko frižider ili klimu u kući?

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Da izvines, jel postoji i jedan uredjaj koji prosecan gradjanin Srbije redovno odrzava? :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Auto-klima

Post od dag81 »

Nidza, mozda je ona hladila, radila ali sigurno ne kao prvog dana istom jacinom.
Naravno da je glupo servisirati svake godine osim dezinfekcije, ali kao sto sam napisao kada je auto nov odraditi servis na 4-5god. Posle toga na oko 3ako je sve ok.

Sto se tice pustanja, viditecovako za 5 godiba to je 1800dana, sistemi noviji imaju 500-600gr, stariji 700-800. Od truckanja spojrvi se tresu, nije to zaliveno vec su gumice i ona pusta sitno i to se ne vidi niti oseca za kratki period. Ali pisle 5 godina ce doci na oko 50%kolicine.

@dijuliju radi verovao ili ne i na 100gr. Slabije ali hladi.
Odgovori