Fotografija
Re: Koji foto-aparat koristite?
Generalno, da. Treba povesti racuna da se na fotografijama ne pojave nezeljeni efekti (ghost). Ja se ne bih zezao sa jeftinocom, nego bi uzeo nesto dobro. Na kraju ispadne koliko para toliko muzike. Takodje u zahtevnim uslovima, treba ga skinuti.
http://www.dpreview.com/articles/733333 ... -your-lens
http://www.dpreview.com/articles/733333 ... -your-lens
Ovo je loš filter. BW koji ciljaš i Hoya koju sam spomenuo apsolutno nema ovu pojavu.
Ako procitas tri posta iznad, o tome sam i pisao, sto je znak da znam.
Hvala ti.
Hvala ti.
Znam da znaš, ne pišem tebi, pišem svima. Imam neki osećaj da ova tema ima mnogo više publike nego autora.
Radio sam poredjenje (moram priznati na brzinu) dva ista motiva razlicitim aparatom na visokom ISO, manual fokus, fabricko podesavanje.
Fotografisao sam sa 1000, 4000, 6400 sa Canon 5D2 i 17-40
i sa istim iso plus sa ISO 10000 i ISO 20000 a moglo je i jos sa Sony Alpha 6000 sa Carl Zeiss vario Tessar 16-70
Evo poredjenja dva isecka
prvog sa Canona ISO 6400(nije sjajno izostreno)

drugog sa Sony ISO 6400

Nebitno toliko za ostrenje, moze se videti razlika u sumu. Kod sonyja se sum izjednacava sa canonovih 5600 tek na 10000.
Fotografisao sam sa 1000, 4000, 6400 sa Canon 5D2 i 17-40
i sa istim iso plus sa ISO 10000 i ISO 20000 a moglo je i jos sa Sony Alpha 6000 sa Carl Zeiss vario Tessar 16-70
Evo poredjenja dva isecka
prvog sa Canona ISO 6400(nije sjajno izostreno)

drugog sa Sony ISO 6400

Nebitno toliko za ostrenje, moze se videti razlika u sumu. Kod sonyja se sum izjednacava sa canonovih 5600 tek na 10000.
Uopšte nije jednostavno uporediti 2 različita aparata. 
JPEG ili RAW? Rezolucija? Količina detalja? Dinamika? Sony deluje dosta bolji na ovoj veličini, ali gotovo da bih smeo da se kladim da RAW Canona ima mnogo više 'mesa' za čišćenje šuma.

JPEG ili RAW? Rezolucija? Količina detalja? Dinamika? Sony deluje dosta bolji na ovoj veličini, ali gotovo da bih smeo da se kladim da RAW Canona ima mnogo više 'mesa' za čišćenje šuma.
Poredio sam sum jer o njemu i pricam a na 99,9% pitanja vec imas odgovor iz isecks fotografije.
Od mene divoljno a za vise idi na DP Review ako te zanima
Od mene divoljno a za vise idi na DP Review ako te zanima
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?
Kupio ..zadovoljan za sada.McGruja napisao:@Sasa lbg
SX serija je uvek bila dobra
Zguglaj malo sta kazu oni koji su ga kupili
Ovo izgleda da je tema dslr i ostali dslr.
Pozz
Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Ovo je uopstena tema za sve vrste foto aparata samo da nisu sa mobilnog 

I ne samo ova tema, ima takvih tema na pretek na ovom forumunidza napisao: Imam neki osećaj da ova tema ima mnogo više publike nego autora.

Da pitam i ja nesto...
Ako AF pokriva 92% ekrana sa oko 180 AF tacaka, sta aparat fokusira?
Ono sta je najblize? Ono sto je nadalje? Prosecnu vrednost? Nesto cetvrto?
Ako AF pokriva 92% ekrana sa oko 180 AF tacaka, sta aparat fokusira?
Ono sta je najblize? Ono sto je nadalje? Prosecnu vrednost? Nesto cetvrto?
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Gde mu se "ćefne"...
Ako držiš uključene sve tačke nikad nisi siguran gde će fokus tačno da ode, zato lepo centralna, nanišaniš gde treba, eventualno prekadriraš i mamara.
Poentu više tačaka lično vidim samo kod fotkanja objekta u pokretu i ništa više...

Ako držiš uključene sve tačke nikad nisi siguran gde će fokus tačno da ode, zato lepo centralna, nanišaniš gde treba, eventualno prekadriraš i mamara.

Poentu više tačaka lično vidim samo kod fotkanja objekta u pokretu i ništa više...
Vrhunski štos ako ima tačskrin aparat. Ja tako zamišljam svoj budući aparat.
Najpouzdaniji aparat sa perifernim tačkama koji sam ikad koristio je bio 40D. D700 ima 51 AF tačku, ali samo u centrali 3 vertikale su "ubice", ove sve ostale su više ispomoć i ne može čovek na njih da se osloni 100%. Vrlo slično rade i svi noviji Nikoni, a ni Canon nije cvećka.
Nex detektuje lica (može i da prepoznaje 10 osoba koje sačuvate u memoriji i da im da prioritet kada slikate grupu) i generalno puna automatika radi solidno očekivanju fotografa. Šta znam - budućnost je lepa.
Najpouzdaniji aparat sa perifernim tačkama koji sam ikad koristio je bio 40D. D700 ima 51 AF tačku, ali samo u centrali 3 vertikale su "ubice", ove sve ostale su više ispomoć i ne može čovek na njih da se osloni 100%. Vrlo slično rade i svi noviji Nikoni, a ni Canon nije cvećka.
Nex detektuje lica (može i da prepoznaje 10 osoba koje sačuvate u memoriji i da im da prioritet kada slikate grupu) i generalno puna automatika radi solidno očekivanju fotografa. Šta znam - budućnost je lepa.

- BAJKER
Jako retko koristim tacke van centra za fokus, sto kaze Sale samo centralna i rekomponujem po potrebi i to je to.

OK. Sve je to meni jasno, samo cemu 180 tacaka fokusa I sta meri?
Cemu to vodi? Cemu sluzi? Sta ce bolje brze da uradi od merenja u jednoj tacki I prekompozicije?
Otkud znam sta sam fokusirao od 180 mogucih tacaka?
Koja je korist?
U toj svetloj buducnosti, kada moj aparat smeni model sa 400 tacaka fokusa, cemu to?
Cemu to vodi? Cemu sluzi? Sta ce bolje brze da uradi od merenja u jednoj tacki I prekompozicije?
Otkud znam sta sam fokusirao od 180 mogucih tacaka?
Koja je korist?
U toj svetloj buducnosti, kada moj aparat smeni model sa 400 tacaka fokusa, cemu to?
- BAJKER
Mislim da je to po malo i markenting, elem do juce smo imali tri tacke pa pet, 7,11,100 a sada sa 400 hvatamo oko muve u letu, sto u sustini moze i sa jednom centralnom tackom