Potopljen Quadri-hopter, akcija izvlacenja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Potopljen Quadri-hopter, akcija izvlacenja

Post od Bax »

U subotu uvece, je burazeru upao helis sa Gopro 3+ kamerom u Adu, kod skijanja na vodi.

Cena hardwera oko 2500 evra, novo, star je bio par nedelja.
2.5 dana je bio pod vodom na dubini oko 11m.

U nedelju smo isli u 6 ujutro, da probamo da ga izronimo dok ne puste ski zice.

Taj pokusaj je bio na dah, i u principu osudjen na propast, ja sam bio u kajaku, burazer isod vezan sa kanapcem.

Ronio je vise pokusaja, ali nije dosao do dna, kanap je bio dug oko 10m, on se smrzao i nije imao pojma gde je dno uopste, vidljivost, mala, vidis mozda do kraja ruke.

Da ne pricam, sto nije ni video gde je upala letilica, vec je samo zapamtio zadnje kadrove koje je snimila, tj. zicu od staze, i imao je samo pretpostavku u kojoj zoni od 30m je mogla da upadne.

Potom smo navatali ronioca sa opremom, i opet neuspeno, ronio je jedno 1h, ali nije mogao da markira sta je vec pretrazio...

U ponedeljak ujutro, drugi dan potrage, dva instruktora ronjenja, idu ovog puta imaju sistem za markiranje pretrazenih delova (konopcici...).
Posle nekih 2 sata trazenja uspevaju da izrone masinu, i to nekih 15ak metara, od polazne tacke.

Juce oprema stize kod mene.
NA oko sve izgleda super, mnogo bolje od jos jedne GoPro 2 kamere, koja je zavrsila u moru, i kou sam takodje pokusavao da ozivim(ozivela je na 1 dan, ali je so vec uveliko najela sve iznutra...).

Pocinje rasklapanje delova, helisa i kamere, gimbla, i ostale elektronike, na sastavne elemente, tj dokle je procena da ima smisla ici.

KAmera deluje jos i najbolje, mada nije bila zasticena, jer ima nastavke koji se kace na nju iz helisa, video link, i sl...

Crkli su kontroleri na tri motora, tri motora su uzgorela, i tio jos pod vodom.
Juce uvece smo pokusali paljenje, i na kraju posto sam motore, jednog po jednog otkacinjao, uspeli smo da upalimo helis, ali je stondiran.
Mada ima funkcija koje funkcionisu, poruceni novi kontroleri za motore, pa cekamo sta ce biti kad ih zamenim.

Na drugu stranu GoPro, me je po drugi put prijatno iznenadio.
Posle susenja, i ciscenja uspeo je da se upali i radi.

Ono sto zeza, je veliki kondenz u socivima (tutnuo sam ga u rizu da izvlaci vlagu), i problem sa mikrofonom, ali veujem, da ce on da se full oporavi i sredi.
Poslednja izmena od Bax u 10 Jun 2014, 13:07, izmenjeno 2 puta ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Re: Potopljen Quadri-hopter, akcija izvlacenja

Post od AcaKayak »

Ja samo ne razumem jel potrebna neka pomoc ili je cilj bio samo da se opise ovaj dozivljaj?

P.S. Jeste naleteli na neke velike ribe u Adi? Sreca pa Beogradjani ne znaju sta tamo ima, da znaju ne bi se 80% njih kupalo :D
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ronioci su naleteli na neke grmalje, a dozivljaj sam opisao kao informaciju, da elektricni uredjaju sa velikom verovatnocom, mogu da opstanu u vodi i da se vrate u zivot :mrgreen:

E da zanimljivo je da SD kartica sacuvala trenutak pada, mada ne vidi se kad je upala u vodu, jer je tada vec buila ugasena...
Nije mi jasno kako je zatvorila fajl....
Poslednja izmena od Bax u 10 Jun 2014, 13:05, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Drago mi je!

Ja tamo sta sam sve video, bolje da ne pricam i da nastavite s uzivanjem na Adi, prelepo je mesto :)

A inace sam sniman bas na Adi s helikopterom od 8 elisa u petak, neverovatno kako lik upravlja njim, radili smo neko snimanje za Red Bull...

EDIT: (gruba obrada snimka od mene licno, nema veze s oficijalnim materijalom, mozete staviti snimak i na 1080p i full screen)

http://www.youtube.com/watch?v=-Xm7xD_FBA8

Video nisam serovao na drustvenim mrezama niti bih voleo da iko to radi (postavio sam ga kao probu a ovde ga postavljam jer je vec tema o tome), hvala na razumevanju :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Koji je uzrok pada?
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Aco do tell more :D

Sent from my Lumia Tapatalk
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Verovatno sto ne zna da ga vozi... Nije da se zezam ili zajebavam, i lik koji me je snimao kaze da je jako tesko i da su potrebni meseci da se ovlada nezavisnim kretanjem helikoptera i kamere, a to je i razlog zasto Predrag Vucovic koji je realno najbolji nas fotograf nema taj helihopter, imao ga je i prodao jer kaze previse vremena mu je trebalo da nauci to da vozi i ivise mu se isplati da iznajmi vozaca za svoja slikanja... Inace ovaj koji me je slikao je zavisno od opcija izmedju 15 i 20.000 evra.

Stefane, ribe od preko metar i po su kao dobar dan, a ne mozes da verujes koliko to strasno izgleda dok se ne nadjes pored nje...

Ovako neesto vidjam svakih par dana u vodi, doduse skoro nikad kod one fontane, obicno kod zicare za skijanje (drugi kraj Ade):

http://www.youtube.com/watch?v=Rm2ocplCvic
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Dok sam veslao pre 10+ godina, odmarao sam se i u jednom trenutku pored mene je iz vode izletela neka somina od metar i po, i buć nazad. Usro sam se :)

A kad je bilo svetsko prvenstvo za juniore u veslanju, vojska koja je tada radila je par puta uhvatila baš velike ja opet mislim somove :)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Imamo mi u savezu nekog kom je glava kao dve ljudske...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa oni teorijski beše neograničeno rastu celog života? :D
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

trojanac napisao:Koji je uzrok pada?
Zapricavali su ga, skrenuo je pogled sa monitora, i vetar je naneo letilicu, ispod zica.

Doslo je do podizanja letilice, koja se namotala oko sajle, i tu je kraj snimka....

Zakacicu snimak pada, kad ga malo secnem.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Valjda bi trebalo da kad ne dira daljinski letelica stoji u mestu, mada mozda je to odlika ovih skupljih modela... Ovaj moze skoro 20kg da odigne od zemlje, verovatno ima i neke sisteme dodatne onda, a i s obzirom na cenu bilo bi glupo da nema, kosta kao dva auta koja imaju ESP recimo...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

On stoji u mestu, ali sajla ide gore dole, kad skija neko ko zna dobro da skija...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Upalila je riza za kameru, izvukla je vlagu iz objektiva, posle 24 h. Ostalo je jos da se resi ton.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

:doubleup:
Odgovori