Matične ćelije

Razne teme, pitanja, iskustva
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Matične ćelije

Post od Ogi »

Sta mislite o uzimanju maticnih celija iz pupcane vrpce novorodjenceta?
Da li je neko od vas to uradio?

Ja o tome nisam imao neko izrazeno misljenje, ni pozitivno ni negativno, sve sam razmisljao "da je to toliko super svi bi to uzimali" , nisam znao nikoga ko je to uzeo. Ipak, posto je moja supruga insistirala na tome, ovoga puta cemo uraditi ovo. Posle sam i ja razmisljao i zaista, ako do necega ne daj Boze dodje, covek se hvata za slamku a ovo moze mnogo, mnogo da pomogne. I to ne samo detetu od koga je uzeto. Ne mora da znaci ali MOZE - to je ono. A cena je smesna kada pomislite koliko moze da znaci.

Sta vi mislite?
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Maticne celije

Post od Grujic »

O tome ces svasta cuti.. :)
Jel kazu koliki je "rok trajanja" tih celija?

Ako ce od te terapije nesto i bude, u smislu da postane efikasna, nece to jos, treba tu vremena...
Korisnikov avatar
HellBoy
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 23:54
Garaža: Megane 3 GrandTour GTLine 1,9Dci/130ks+ & Ducati S2R 803cc & Hyundai i30 1,6/130ks GLS

Re: Maticne celije

Post od HellBoy »

Kod sledeće bebe ćemo to uraditi zasigurno, jer kao što si i ti Ogi napisao, da nekošta puno a može, itekako da pomogne ako zatreba...a rok trajanja tj čuvanja je 20 godina.
http://www.facebook.com/RaceChip.srbija" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Matične ćelije

Post od McGruja »

Ja sam to platio, ne zato što čvrsto verujem da će to izlečiti nešto, već zato što smo pred sobom onda uradili sve što možemo
Rok trajanja nije samo 20 godina, nego toliko platiš sada, a možeš da doplatiš još toliko
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Mc, u kojoj si firmi to uradio ?

@Grujic Koliko sam shvatio, nije to nesto sto se sada uzima a moze da se upotrebi za nekoliko godina razvitkom neke tehnologije, moze to odmah da se primeni, prakticno maticne celije bebine su najbolje, najzdravije, najmocnije celije koje postoje.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Da li je opasno po novorodjence?
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Komsinica je to uradila za bebca, i ja cu verovatno, jednog dana kad dodje vreme za to...

Ne vidim nista lose, tj ne moze da skodi, a mnogo moze da koristi...
Korisnikov avatar
HellBoy
Reactions:
Garaža: Megane 3 GrandTour GTLine 1,9Dci/130ks+ & Ducati S2R 803cc & Hyundai i30 1,6/130ks GLS

Post od HellBoy »

Nije opasno :)

Samo se vadi krv iz pupčane vrpce ništa više, pa se dalje šalje na analize i druga čuda...bar kako su nama objasnili.
http://www.facebook.com/RaceChip.srbija" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Koliko to košta?
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Prilikom porođaja "klampiraju" pupčanu vrpcu, i iz nje špricem izvade matične ćelije
Nema nikakve opasnosti po bebu ili majku, naravno

Firma kojoj ćete poveriti ovaj posao je stvar cene u 99%, sve one imaju slične banke gde čuvaju ćelije
U periodu od pre 1.5 godina, najkvalitetnija ponuda je bila od Cryo Save, ali kažem, manje više sve to može da se uradi kod bilo koga, bitno je samo da se ćelije čuvaju na bar dve lokacije

Cena od 1.500 EUR pa do 2.000
Korisnikov avatar
HellBoy
Reactions:

Post od HellBoy »

Nekih 1800 Eur, a ovo je ponuđeno za taj iznos:

Detaljni prikaz usluga koji su obuhvaćeni CORD IPS ponudom:

20 godina krioprezervacije
Svi porezi uračunati
Set za prikupljanje krvi pupčane vrpce
Prikupljanje krvi iz pupčanika u porodilištu
Sve kurirske usluge
Express dostava uzorka u Seracell
Administrativni troškovi
Detaljno testiranje majčine krvi
Detaljno testiranje krvi pupčane vrpce
Obrada uzorka prema najrigoroznijim standardima
Izdavanje ličnog sertifikata o krioprezervaciji
Dokumentovana zaštita čuvanja matičnih ćelija za slučaj bankrotstva!
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

A da, set za prikupljanje :)

Kao da te neko sa Teleshopa zeza, ali zaista dođe kutija pozamašnih dimenzija, unutra ništa i svašta, epruvete i špric, upakovano u tu kutiju koja izgleda kao svadbeni poklon escajga

Na kraju porođaja doktor koji je radio porođaj obično uradi i posao sa matičnim ćelijama
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

@Mc Kako to mislis cuvanje na dve lokacije? Mi cemo da saradjujemo sa Future Health-om, osim toga sto imam popust kod njih preko banke, njihova banka je u Engleskoj, u Notingemu, sto, priznaces, zvuci prilicno sigurno. Ima neka banka iz Grcke, njima na primer ne bih dao ni ovce da mi cuvaju...

Fora je i sto postoji odredjeni minimalni broj celija koje moraju da se nalaze u uzorku (mislim da je minimum = dva koriscenja). Tacnije, oni te posle analize pitaju da li zelis da sacuvas i taj broj koji su pronasli iako je on manji od minimalnog pa na tebi je da odlucis. Ukoliko odbijes, ne placas nista, ostaje samo trosak za izvoz koji se uplacuje Ministarstvu zdravlja.

E sad, posto sam ja skeptik, u fazonu sam da nikome ne verujem pa ni njima, mislim kako ja da znam da se to zaista cuva tamo negde i da se ne koristi za ko zna sta, mozda kloniraju ljude negde or something... :zbunjen:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Ogi napisao:@Mc Kako to mislis cuvanje na dve lokacije?
Maticne celije se cuvaju na dve lokacije iz razloga da se ne bi unistile prilikom pozara u zgradi, zemljotresa ili slicnih nepogoda te da ne bi materijal 100% stradao tom prilikom.
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Onda treba izbaciti banke iz japana :mrgreen:

Nego koliko se secam pre 1-2 godine je bila sledeca prica. Ako dopustis da te iste celije koristi jos neko, onda ti je cena 1000-1500, a ako ne zelis da ih neko koristi, onda je bilo nesto oko 2-3000e.
Odgovori