Matične ćelije

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Matične ćelije

Post od McGruja »

Generalno, podaci govore da smo sve bolesniji, verovali ili ne

I prestali su da proizvode lekove koji leče, sad ima samo onih koji zalečuju
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

ftj napisao:Oni koji nisu preživeli ne mogu da se jave na forum :)
skroz logicno .
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Lekovi koji lece nisu toliko profitabilni :D
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

McGruja napisao:Generalno, podaci govore da smo sve bolesniji, verovali ili ne

I prestali su da proizvode lekove koji leče, sad ima samo onih koji zalečuju

Upravo :plusone:

Vecina lekova deluje samo na simptome, mali broj njih direktno deluje na sam uzrok bolesti... Ali sve danasnje savremene bolesti su direktno vezane za ishranu, rad na odredjenim poslovima, ljudske navike (pusenje) itd... To su sve posledice zivota u 21 veku...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Samo da vam kazem jednu stvar... danas stize mail na ALL, moli se za pomoc detetu, skupljali smo vec pare za njega, otac i majka su nase kolege, detetu je pre vise od 2 godine pronadjen veliki maligni tumor, operisan je u Londonu i sada mora u Kinu na lecenje. Sada ima 4 godine.

Ne moram da vam pricam u kakvom paklu zive njegovi roditelji jer to ni sam ne znam ali sta mislite, da li bi oni voleli da sada imaju detetove maticne celije (hajde da pretpostavimo da ih nemaju).
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

I da ih imaju, ko zna da li bi im to pomoglo... Tako kad razmišljaš, ode se predaleko
Jako mi je žao deteta i njegovih roditelja...
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Pa u tome i jeste poenta, ne znaju da li bi im pomoglo ali ti garantujem da bi ruke i noge dali samo da ih imaju da ih PROBAJU, da im to ulije barem jos jedan tracak nade. Kapiras?

Nego, nisi mi odgovorio ono za cuvanje na 2 lokacije? Odmah sam pisao Future-u, evo sta su mi odgovorili:

Q: Da li se celije cuvaju samo na jednoj ili na dve lokacije, kao sto nude neke druge kuce?

A: Uzorak je fizicki podeljen na 2 dela u odnosu 20:80% i nalazi se u prostorijama za skladištenje u našoj laboratoriji. Kolicina maticnih celija koja se nalazi u pupcanoj vrpci je mala i svako dodatno deljenje bi napravilo 2 ili vise uzoraka koji se ne mogu upotrebiti za lecenje! Pored toga ne postoji osnovan razlog da se uzorak cuva u dve zemlje s obzirom na stabilnost banke i Velike Britanije.
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

E sad, ovako... Direktno lecenje malignih tumora maticnim celijama nije moguce, barem koliko ja znam... Stvar je u tome sto se lecenje tumora obicno, ali ne i uvek izvodi u dve etape (ukoliko je sam tumor masivan)... Prva etapa je velika invaziona operacija kojom bi se fizicki uklonio sam tumor, ali ne i sve maligne celije iz organizma... Druga etapa je donekle konzervativna (iako i ona sama moze ugroziti zivot pacijenta), a to je hemoterapija, odnosno zracenje i citostatici... Zracenje je donekle povoljnija varijanta jer se obavlja na lokalnom tkivu,znaci strogo ogranicenoj teritoriji (nikada se direktno ne ozracuje celo telo), ali pruza mogucnosta da ostanu neke zaostale maligne celije koje kasnije mogu izazvati ponovnu pojavu kancera ili njegovu metastazu. Problem u velikoj meri prave citostatici, jer oni zaustavljaju rast svih celija u organizmu, kako malignih, tako i drugih celija i celijskih elemenata koji se fizioloski normalno nalaze u organizmu... Tek tada u igru ulaze maticne celije. One se mogu ubaciti u telo pacijenta jer predstavljaju izuzetno dobar izvor odn oni su savrsen kreator (narocito hematopoezna maticna celija) svih novih celija koje su itekako potrebno toliko izmucenom organizmu...

Da, i jos jedna stvar, kada se zna da postoje maticne celije sacuvane u nekoj banci, doze citostatika su izuzetno visoke, daleko vise nego sto se daju pacijentima koji nemaju sacuvane maticne celije...

Sigurno je da bi to dete imalo bolje sanse za oporavak da ima sacuvane maticne celije...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

ftj napisao:Oni koji nisu preživeli ne mogu da se jave na forum :)
:rofl: Crni humor - ko ga voli, njemu je smesno. :)

Nisam ja rekao da je to losa stvar, ali za porodicu sa prosecnim primanjima(da ne spominjem one koji imaju i ispod prosecna primanja) je to cist luksuz posto u tom periodu stizu troskovi, koji su preci, kao sto su kupovina kolica, kreveca, flasica, odeca itd itd. E sad, ako se na vreme krene sa finansijskom organizacijom ili ako se mogu odvojiti pare za to, svakako treba uraditi posto, kako su rekli, ne skodi ni majci ni bebi.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Oko ovih maticnih celija postoji jedan problem, a to je sto ja ne mogu biti 100% siguran da oni vaistinu to uzmu i vaistinu posalju u "banku celija" u London (ili gde vec). Problem je sto vucem kompleks Srbije i mislim da je sve prevara. Ustvari, to vise nije samo kompleks Srbije jer je za poslednjih nekoliko godina cela planeta pocela da funkcionise na prevarama. Prodaju ti nesto kao revolucionarno i "dojajno", pa se onda posle par godina ispostavi da to ipak nije tako. Izmisle pticiji grip da uzmu lovu. Ona izmisle svinjski grip, pa opet uzmu pare na istu foru. Na kraju se ispostavi da je sve naduvana prica. Onda se odjednom desi velika svetska ekonomska kriza, pa se posle ispostavi da ipak nema krize, ali se ona koristi kao izgovor kada i gde treba, tj kada njenim kreatorima to odgovara. Da ne nabrajam dalje sta sve drzim u svojoj paranoicnoj svesti. :)

Stoga, imam dobru dozu vere u to da kada das pare za uzimanje maticnih celija, neko u tom lancu tu lovu stavi u dzep i te celije ne stignu nigde. Ako ti ne daj Boze jednom budu zatrebale te maticne celije, bice jebi gaaaa... Naravno, opet sa nekim do jaja logicnim izgovorom uz veliko zaljenje i pricu kako se eto propusti desavaju bla bla bla...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

neverovatno tex :kezo:

kad citam neke tvoje posotove kao da sam ih ja pisao :rofl:

moram da kazem, da isto mislim , i kad sam cuo prvi put za te maticne celije, pomislio sam, ja tu nekom ne verujem, posebno sto se prica forsira i na tv, i sve vrlo agresivno... kao da je ideja od samog kostica ili misovica, ali nekog glavonje

mislim da je cena ali i cela prica naduvana, ne znaci da sam u pravu, ali skeptican sam da je prodavanje magle u pitanju.

naravno ne razumem se u tu oblast, ovo je amatersko- iskustveni zakljucak :)
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

I ja se potpuno slažem sa vama, potpuno,

Ali se onda malo raspitate, odete do tih kompanija, bla bla bla

Radi se na kraju samo o tome da se VI osigurate da sutra ne možete da sebi kažete "E, jbg, trebalo je"
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Najveci i najuspesniji lazov svih vremena, Gebels je lepo rekao sto je veca laz, da vise ljudi u nju veruje.

Danas, na zalost, veoma je lako izmanipulisati "pucanstvom"....Texov primer sa H1N1 je odlican.

Ne kazem ja da vi niste u pravu, ali ne mogu da budem rezervisan-narocito u srbistanu
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Texonja napisao: Stoga, imam dobru dozu vere u to da kada das pare za uzimanje maticnih celija, neko u tom lancu tu lovu stavi u dzep i te celije ne stignu nigde. Ako ti ne daj Boze jednom budu zatrebale te maticne celije, bice jebi gaaaa... Naravno, opet sa nekim do jaja logicnim izgovorom uz veliko zaljenje i pricu kako se eto propusti desavaju bla bla bla...
Grešiš u detalju, mislim.
Stignu ćelije gde treba. Samo što možda to sve ne vredi 1800€ nego 900€ ili 600€ ili 300€, a ostatak (minus DHL i taksa na izvoz krvi) je kajmak koji se skida.
Pa kad odeš u tu firmu vidiš koliko parazita živi od prodaje vazduha :) u par stotina kvadratnih metara poslovnog prostora na NBG (jer neko ko završi medicinu ima valjda želju da leči ljude, a ne da prodaje nešto kao klasičan komercijalista), pa kad vidiš da se ne skidaju sa TV, a to košta...
Odgovori