Kočni sistemi - opšta diskusija
Re: Kočni sistemi - opšta diskusija
Ovako nešto, mada ne mogu da nađem nešto posebno.
Na snegu, sa i bez ABS:
http://www.youtube.com/watch?v=xSDC6pO26ZY
Na snegu, sa i bez ABS:
http://www.youtube.com/watch?v=xSDC6pO26ZY
Prvo nije to proklizavanje nego klizanje. Bez klizanja nema kretanja, ne može se krenuti iz mesta bez klizanja. To je ta mera od 15%.
Drugo, ABS se ne bavi količinom klizanja nego blokiranjem točka.
TT
Drugo, ABS se ne bavi količinom klizanja nego blokiranjem točka.
TT
Nije šija nego vrat.
Sta je to blokiranje točka, nego 100% proklizavanje ili klizanje, ako ti je lepši izraz???
E sad još samo da objasniš kako se "on" to bavi "blokiranjem" točka i sve je OK. Dal ga odblokira malo ili mnogo ili onako bez veze, kako se pogodi??
PS
Ako ćemo ispravno, za našu diskusiju se kaže "proklizavanje", jer smatramo točak - podloga kao kruta tela. Pojam "klizanje" ulazi u strukturu i kvalitet kontakta pmeumatik - kolovoz, i fenomena elastičnih deformacija pneumatika i klizanje na granici pneumatik - kolovoz, uz uzimane u obzir promenjive vrednosti dinamičkog poluprečnika točka.
Prosto rečeno ABS ne prepoznaje fizičke osobine pneumatika i podloge, on samo registruje proklizavanje u nekom procentu.
Zato sam pisao "proklizavanje"
Sta je to blokiranje točka, nego 100% proklizavanje ili klizanje, ako ti je lepši izraz???
E sad još samo da objasniš kako se "on" to bavi "blokiranjem" točka i sve je OK. Dal ga odblokira malo ili mnogo ili onako bez veze, kako se pogodi??
PS
Ako ćemo ispravno, za našu diskusiju se kaže "proklizavanje", jer smatramo točak - podloga kao kruta tela. Pojam "klizanje" ulazi u strukturu i kvalitet kontakta pmeumatik - kolovoz, i fenomena elastičnih deformacija pneumatika i klizanje na granici pneumatik - kolovoz, uz uzimane u obzir promenjive vrednosti dinamičkog poluprečnika točka.
Prosto rečeno ABS ne prepoznaje fizičke osobine pneumatika i podloge, on samo registruje proklizavanje u nekom procentu.
Zato sam pisao "proklizavanje"
Poslednja izmena od KDman u 21 Jun 2014, 19:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Odblokira ga malo. Rezolucija zavisi od generacije sistema. Da ne lupim sad, Bosch ima jedno 8 generacija do sada.
TT
TT
U tome i jeste poenta. Koji je to procenat klizanja ili proklizavanja koji dozvoljava ABS? To je rešeno softverski, a preciznost zavisi od generacije sistema, broja senzora i kanala. Idealno bi bilo da ABS ima dva - tri moda rada. Ali ko bi to objasnio običnom vozaču, čemu i šta? Ispadne na kraju gore.
Nema tu misterije, on samo odblokira točak.
TT
TT
Ja bi pre rekao da ti nisi nasao taj podatak na netu pa sad filozofiras kao to atomska fizika za prosecnog vozaca.
Heinz,
Pa koliko vreme je odblokiran a koliko blokiran, ili koliki fiktivni ugao obrtanja je blokiran a koliki stvarni je odblokiran?
kapor, ništa ja ne filozofiram, samo se držim činjenica. Drugi pokušavaju da prebace neznanje ili nerazumevanje, na filozofsko proceduralnu diskusiju. Diskusija je i nastala, tako što si ti tvrdio da ja uopšte neznam šta bi to bio ABS.
Pa koliko vreme je odblokiran a koliko blokiran, ili koliki fiktivni ugao obrtanja je blokiran a koliki stvarni je odblokiran?
kapor, ništa ja ne filozofiram, samo se držim činjenica. Drugi pokušavaju da prebace neznanje ili nerazumevanje, na filozofsko proceduralnu diskusiju. Diskusija je i nastala, tako što si ti tvrdio da ja uopšte neznam šta bi to bio ABS.
Ako vec sve to znas sto ne napises da i oni koji ne znaju nesto nauce nego palamudis tu da ispadnes sto pametniji.
I da li moze da se izmeri kocioni trag kod naglog kocenja sa ABS?
I da li moze da se izmeri kocioni trag kod naglog kocenja sa ABS?
Ukoliko je moguće opaziti trag kočenja, naravno da se može proceniti brzina pre kočenja i to sigurnije nego bez ABS.
Nemam nameru da pametujem. Nisam ni stručan ni naučan. Jedino me čudi filozofija i teoretisanje bez osnova.
Evo kako se kreće brzina točkova pri forsiranom kočenju ABSom i na drugom dijagramu sila kočenja na točkovima, na probnom stolu. Par sekvenci po sekundi, a očgledno je da pad brzine točka mobiliše kočionu silu.
Pad brzine je očigledno oko 25%, što sam pokušavao da obajsnim u X postova.
Nemam nameru da pametujem. Nisam ni stručan ni naučan. Jedino me čudi filozofija i teoretisanje bez osnova.
Evo kako se kreće brzina točkova pri forsiranom kočenju ABSom i na drugom dijagramu sila kočenja na točkovima, na probnom stolu. Par sekvenci po sekundi, a očgledno je da pad brzine točka mobiliše kočionu silu.
Pad brzine je očigledno oko 25%, što sam pokušavao da obajsnim u X postova.
Vidi ja bas ne znam kako funkcionise senzor brzine jer mozes to da mi pojasnis?
Ako zaista pitaš, krajnje uprošćeno rečeno, senzor brzine točka radi na dva osnovna načina ili merenjem broja indukovanih strunih impulasa u jedinici vremena, ili merenjem frekvencije indukovane struje u senzoru, što zavisi od tipa.
mislio sam kako funkcionise na ABS sistemu?
Baš tako, kako sam naveo. Kompjuter dešifruje i digitalizuje, i dobija realne brzine.
To se negde koristi kao podatak i za brzinomer. Znači negde je brzinomer vezan za ABS sistem
edit
ako je pitanje kako baš radi ABS senzor brzine na točku, evo uprošćeno:
http://www.youtube.com/watch?v=ujc6pjftZ_w
To se negde koristi kao podatak i za brzinomer. Znači negde je brzinomer vezan za ABS sistem
edit
ako je pitanje kako baš radi ABS senzor brzine na točku, evo uprošćeno:
http://www.youtube.com/watch?v=ujc6pjftZ_w
Poslednja izmena od KDman u 22 Jun 2014, 00:27, izmenjeno 1 put ukupno.
Jel on salje neke podatke centralnoj jedinici koja aktivira neke elktromsagnete koji regulisu pritisak na kocionu celjus?